LEUVEN MINDGATE

Deloitte KMO Kompas - Slechts 41% van de KMO's realiseert voorbije 3 jaar reële omzetgroei


Operationele en financiële rendement van Belgische kmo nog niet helemaal hersteld van 2008 crisis.

Slechts 41% van de kmo’s realiseert voorbije 3 jaar reële omzetgroei.
55% bedrijfsleiders zien voorbije 3 jaar waarde van hun kmo dalen, maar opvallend herstel in 2010.
“KMO Kompas 2011” van Deloitte Fiduciaire gaat na of de Belgische kmo klaar is om een nieuwe crisis te verwerken

Brussel, 18 oktober 2011 – Deloitte Fiduciaire, marktleider inzake accountancy, fiscaal-juridisch en financieel advies aan familiale ondernemers en kmo’s, maakt vandaag opmerkelijke resultaten bekend van haar KMO Kompas 2011. Deze studie vergelijkt de financiële performantie van de Belgische kmo in 2010 met deze voor het uitbarsten van de crisis (2007). Noch de omzet, noch het rendement halen opnieuw het niveau van voor de crisis. Toch heeft de doorsnee kmo zich maximaal voorbereid om een eventuele nieuwe crisis te trotseren.

Enkele belangrijke conclusies:

  • In 2010 bereikt noch omzet, noch rendement opnieuw het niveau van voor de crisis; industriële kmo’s krijgen de zwaarste klappen - de voeding en de landbouw kmo’s voelen de impact van de crisis op de omzet het minst
  • Terugbetalingscapaciteit quasi hersteld; handel en dienstensector scoren opvallend goed;
  • Strikter beheer werkkapitaal; doorsnee kmo houdt minder stocks aan en volgt klantenkrediet van nabij op;
  • Investeringsbeleid - voorzichtigheid troef; grote familiale ondernemingen snoeien het meest in investeringsbudget;
  • 70% van de winstgevende kmo’s reserveert alle winsten en versterken verder hun reëel eigen vermogen;
  • De voorbije 3 jaar heeft 55% van de bedrijfsleiders de waarde van hun kmo zien dalen, ook al herstelt de waarde zich opvallend in 2010; waardeverlies bij industriële ondernemingen het grootst

Deze studie is uniek omdat Deloitte Fiduciaire als eerste de meest recente financiële gegevens - in casu deze over het boekjaar 2010 – samenbrengt en dit voor meer dan 2.400 ondernemingen. De studie baseert zich bovendien niet alleen op “publieke” maar ook op “niet-publieke” gegevens, zoals omzet, rekeningen-courant en gedetailleerde exploitatiekosten, en focust zich volledig op exploitatievennootschappen: elke onderneming die in de benchmark opgenomen werd, oefent een reële activiteit uit binnen de bouw, de industrie, de handel, de landbouw of de dienstverlenende sector.

Meer uitgebreide informatie vindt u in het persbericht en in de perspresentatie.
Hebt u nog vragen, of wenst u graag een (telefonisch) gesprek met de verantwoordelijke Partner, Nikolaas Tahon?
Aarzel dan niet ons te contacteren (Barbara Depril via bdepril@hillandknowlton.com - 02 737 95 00 of Gäelle Vilatte via gvilatte@deloitte.com – 02 600 61 64).

Over Deloitte Fiduciaire

Deloitte Fiduciaire maakt deel uit van Deloitte België. Deloitte Fiduciaire is de Belgische marktleider op het vlak van accountancy-advies en een waaier van multidisciplinaire diensten voor kmo’s en familiebedrijven. Deloitte Fiduciaire verleent zijn diensten aan meer dan 5.000 kmo’s in België en kan bogen op 75 jaar ervaring in accountancy en fiscaal-juridisch advies. De firma kan terugvallen op een sterk regionaal netwerk, 10 kantoren in België en meer dan 400 multidisciplinaire accountants, fiscale en juridische consultants, en specialisten in M&A, business reporting en IT. Zo heeft Deloitte Fiduciaire een uitvoerige kmo-knowhow opgebouwd die veel verder reikt dan de traditionele boekhouddiensten. Het team van Deloitte Fiduciaire staat niet alleen voor accountancy en voor fiscale en juridische dienstverlening, maar ook voor business- & IT-begeleiding en voor financieel en M&A-advies.

Tot de kmo’s die door Deloitte Fiduciaire worden bediend, behoren jonge starters, spin-offs van universiteiten en onderzoekscentra, groeiende en vernieuwende bedrijven, management- en vastgoedfirma’s, en volwassen familiale ondernemingen in heel het land, met een jaaromzet onder 50 miljoen euro.

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us