LEUVEN MINDGATE

PERPETUAL workshop: baas in eigen huis: nemen slimme machines de controle over?


Baas in eigen huis: nemen slimme machines de controle over?

De zoekrobot die je favoriete reisbestemming kent, de tekstverwerker die na 2 letters al weet wat je zal schrijven, de mailserver die je vrienden kent, dat zijn we al gewoon. Zal in de nabije toekomst je verwarmingstoestel de temperatuur in je huis aanpassen als het merkt dat je een feestje zal bouwen of je hobbykamer betreedt? Zal je diepvries al vooraf koelcapaciteit opbouwen aan nachttarief wanneer jij naar de supermarkt gaat? Hoe lang zal het nog duren eer een industriële machine zijn productieritme intelligent aanpast aan de kwaliteit van de grondstoffen of de huidige prijs van de energie?

Slimme machines leren het gedrag van de gebruikers en passen zich aan. De machines zorgen voor de ideale afweging van comfort, productiekwaliteit en energiekost. Zullen ze de controle overnemen van de energieleverancier, van de producent, van de klant, van jou en mij?

Graag nodigen we je uit op 25 en 26 april ’14 om hierover in debat te gaan met Vlaamse onderzoekers in een workshop gevolgd door elektro:camp, zijnde een BarCamp met internationale creatievelingen.

Op vrijdag 25 april om 10u stellen de toponderzoekers van Flanders’ MECHATRONICS Technology Centre vzw (FMTC), de KU Leuven en de Vrije Universiteit Brussel resultaten voor van het onderzoeksproject PERPETUAL. In dit onderzoek ontwikkelen de onderzoekers nieuwe manieren om zowel de high-end tech machines van de industrie als de huishoudelijke installaties intelligent de maken. Deelnemers van de workshop worden uitgenodigd om input te geven en het vervolg van het PERPETUAL-onderzoek mee te sturen.

Vanaf vrijdagmiddag neemt elektro:camp de organisatie over. In BarCamp-stijl dagen ingenieurs elkaar uit met hun ideeën omtrent smart homes, smart metering, en smart grids: hoe je wasmachine bijvoorbeeld kan bepalen wanneer de was proper dient te zijn, hoe je het energieverbruik van je woning in kaart brengt en optimaliseert. Ideeën en oplossingen worden bediscussieerd en uitgewisseld in een creatieve samenwerking: deelnemers nemen de leiding, organisatoren nemen deel.

Over de workshop en het BarCamp

Workshop:         25 April (10:00 tot 12:30)

Waar?                  Celestijnenlaan 300, B-3001 Heverlee (Leuven), België

 

elektro:camp:    25 April (14:00 tot 16:30) en 26 April (09:30 tot 16:10)

Waar?   Celestijnenlaan 300  (25 april) en Arenbergkasteel (26 april)

                                B-3001 Heverlee (Leuven), België

 

Over Perpetual

PERPETUAL is een onderzoeksproject, gecoördineerd door KULEUVEN en gesteund door het Vlaamse IWT.

Informatie vind je op www.mech.kuleuven.be/cib/perpetual

Meer informatie over de partners in het project:

 

Over FMTC

Het Flanders’ MECHATRONICS Technology Centre vzw is het onderzoekscentrum van de toonaangevende mechatronica-bedrijven in Vlaanderen en is een initiatief van Agoria, de Belgische federatie van de technologische industrie. FMTC helpt de kloof tussen academische kennis in de mechatronica en het gebruik hiervan in industriële toepassingen te overbruggen. Teneinde zijn missie te volbrengen, beschikt FMTC over een uniek werkingsmodel van gemeenschappelijke onderzoeksprojecten. FMTC wordt ondersteund door de Vlaamse overheid. Meer informatie op www.fmtc.be of bij steve.vandenplas@fmtc.be.

 

Over KU Leuven

Het Centrum voor Industrieel Beleid (KU Leuven) richt zich op het ontwikkelen van kwantitatieve technieken voor beslissingsondersteuning en optimalisatiemethoden, en dit voor een brede waaier aan onderwerpen in de domeinen van operationeel onderzoek, logistiek, onderhoud, transport en distributie life cycle engineering, kennisbeheer en systematische innovatie. In het PERPETUAL project wordt vooral verder gebouwd op de dataminingachtergrond en kwantitatieve techieken ontwikkeld voor kennisbeheer en systematische innovatie om het gedrag van gebruikers in kaart te brengen. Meer informatie op cib.kuleuven.be of via mail paularmand.verhaegen@kuleuven.be

 

Over VUB

De Computational Modeling group (CoMo) van het AI-lab van de Vrije Universiteit Brussel is een onderzoeksgroep die vooral actief is binnen de domeinen van machine learning en data mining. In het Perpetual project speelt vooral de expertise op het gebied van reinforcement learning (RL) een belangrijke rol. Reinforcement learning is een techniek voor modelvrije, lerende controle, die in moeilijk modelleerbare systemen een alternatief voor klassieke controle kan bieden. In het kader van het LeCoPro project is CoMo verantwoordelijk voor de ontwikkeling van nieuwe RL algoritmen, die op een veilige manier een betere strategie kunnen leren op basis van gebruikersfeedback. Hierbij wordt ook rekening gehouden met het multi-criteria aspect, zoals de afweging tussen enerzijds energieverbruik en gebruikerscomfort. Meer informatie op ai.vub.ac.be of via mail ann.nowe@vub.ac.be

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us