LEUVEN MINDGATE

Conferentie 'Mensen met een fysieke of mentale beperking hebben veel in hun mars'


Technologie kan een belangrijke hefboom zijn naar meer zelfstandigheid en voor een betere kwaliteit van leven voor kwetsbare groepen in de maatschappij. Technologie kan een grote bijdrage leveren aan socialprofit organisaties. Dankzij innovaties, maar ook dankzij op de markt bestaande oplossingen en services kan de sector gelijke tred kan houden met de snelle technologische en maatschappelijke evoluties die onze samenleving zo kenmerken. Het innovatiepotentieel komt vandaag onvoldoende aan de oppervlakte omdat ingenieurs en de sector elkaar niet (goed genoeg) kennen.

Tijdens drie thema-avonden (folder) slaan we de brug tussen de werelden van techniek, de socialprofit- en de profit sector. Aanleiding voor de thema-avonden is het postgraduaat Community Service Engineering dat in oktober 2014 van start gaat. Via het postgraduaat wil KU Leuven in samenwerking met Thomas More afgestudeerde ingenieurs de nodige tools aanreiken om aan de slag te kunnen in bedrijven in assistieve technologie, in bedrijven die markt- en of productpotentieel zien in de socialprofitsector of in de socialprofitsector zelf. De tweede thema-avond handelt over het leven met een beperking:

Programma

Prof Dr.-Ing. Christian Bühler is een elektrotechnisch ingenieur met een uitgebreide kennis van robotica, assistieve technologie en toegankelijk design. Door zijn werk in diverse onderzoeksinstellingen (waaronder de technische universiteit van Dortmund en het revalidatie centrum ESV) staat hij dicht bij mensen met een beperking. Sinds 1991 vertegenwoordigt hij de Duitse Bondsrepubliek in verschillende experten comités van de Europese Commissie. In 1997 ontving hij een ere-professoraat voor zijn werk in de revalidatie wetenschap. Sinds 2004 is hij hoogleraar in de revalidatie technologie aan de universiteit van Dortmund.

Peter Lambreghts is beleidsmedewerker en ook woordvoerder voor Onafhankelijk Leven vzw. Daarnaast doet hij heel wat werk voor ENIL, de Europese ‘Independent Living’ beweging. Onafhankelijk Leven is één van de Vlaamse budgethoudersverenigingen. Vanuit zijn functie en eigen ervaring heeft Peter er een goed zicht op hoe assistieve technologie samen met het PAB (Persoonlijk Assistentie Budget) essentieel bijdragen aan zelf beschikking en participatie van mensen met een beperking. Het PAB past in de huidige trend van de ‘vermaatschappelijking van de zorg’.

Cases:

1. Van V-pad naar Viamigo

Eerst was er de student die een app ontwikkelde voor Siemon, een man met het syndroom van Down in het kader van een Cera Award project. GPS-technologie en een smartphone laten Siemon voortaan toe om gekende routes zelfstandig uit te voeren. Gelukkig is Siemon al lang niet meer de enige gelukkige gebruiker van het systeem. Jan Dekelver vertelt u hoe dit project zich verder ontwikkelde.

2. Pyxima

Toegankelijkheid van informatie voor personen met een visuele beperking is de ontstaansgeschiedenis van dit Vlaamse bedrijf in de assistieve technologie. Het is een spin off van de KU Leuven. Bert Paepen, één van de jonge en dynamische oprichters vertelt u graag meer over sprekende digitale boeken en andere mooie technologische projecten in internationale nichemarkten.

Praktische informatie

Locatie: KU Leuven@Thomas More
Auditorium 2
Kleinhoefstraat 4
Geel
Datum: 21 mei 2014
Ontvangst: 18u30
Aanvang: 19u00
Netwerkmoment: 21u00

Inschrijven

Deelnemen is gratis. Inschrijven is verplicht voor 10/05/2014.

Inschrijven kan via mail naar cse@kuleuven.be of via de website.

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us