LEUVEN MINDGATE

Conferentie 'Dat de bevolking veroudert...dat weten we allemaal'


Technologie kan een belangrijke hefboom zijn naar meer zelfstandigheid en voor een betere kwaliteit van leven voor kwetsbare groepen in de maatschappij. Technologie kan een grote bijdrage leveren aan socialprofit organisaties. Dankzij innovaties, maar ook dankzij op de markt bestaande oplossingen en services kan de sector gelijke tred kan houden met de snelle technologische en maatschappelijke evoluties die onze samenleving zo kenmerken. Het innovatiepotentieel komt vandaag onvoldoende aan de oppervlakte omdat ingenieurs en de sector elkaar niet (goed genoeg) kennen.

Tijdens drie thema-avonden (folder) slaan we de brug tussen de werelden van techniek, de socialprofit- en de profit sector. Aanleiding voor de thema-avonden is het postgraduaat Community Service Engineering dat in oktober 2014 van start gaat. Via het postgraduaat wil KU Leuven in samenwerking met Thomas More afgestudeerde ingenieurs de nodige tools aanreiken om aan de slag te kunnen in bedrijven in assistieve technologie, in bedrijven die markt- en of productpotentieel zien in de socialprofitsector of in de socialprofitsector zelf. De eerste thema-avond handelt over 'verouderen':

Programma

Jonathan Knight (Directeur, Frazer Designers, London) heeft 35 jaar ervaring in industrieel design. Zijn speciale aandacht gaat uit naar het ontwerpen voor ‘de verouderende bevolking’ om zo producten te maken die aantrekkelijk en toegankelijk zijn voor een  brede leeftijdsgroep.  Jonathan ontwierp technologie voor begeleid wonen en werkte daarvoor ook de business modellen uit.

Het InnovAGE-consortium wil senioren langer en in goede gezondheid in hun vertrouwde omgeving laten wonen. InnovAGE richt zich hierbij prioritair op ouderen met een complexe zorgbehoefte, waarbij zorg - continuïteit in al zijn aspecten essentieel is. An Veris is nauw betrokken bij InnovAGE. Ze is manager bij UZ Leuven voor o.a. de dienst geriatrie en is daarnaast bestuurder van vier woonzorg centra in de Leuvense regio. Zij geeft u graag haar kijk op de mogelijkheden voor technologie in haar domein.

Cases:

1. Zorgslot

Minder mobiele mensen wensen een veilige manier om thuiszorg toe te laten tot hun woning. De thuiszorg wil graag een oplossing zónder sleutels. Die oplossing is het Farion™Zorgslot. Robbie Dumoulin onderzocht bij Vonk3 hoe het pilootproject onthaald werd en wat de mogelijkheden in de zorg zijn.

2. Fietsen doorheen je verleden

Het idee van dit project is eenvoudig: ouderen in een woonzorgcentrum de mogelijkheid geven om op een hometrainer of zitfiets hun vroegere vertrouwde leefomgeving opnieuw te ontdekken.  De broers Jan en Roel Smolders vertellen u graag hoe dit idee momenteel wordt uitgewerkt en zo de fysieke activiteit bij de bewoners stimuleert. Jan is directeur bij WZC Witte Meren in Mol; Roel is projectmanager bij VITO.

Praktische informatie

Locatie: KU Leuven
Auditorium De Molen
Celestijnenlaan 131
3001 Heverlee
Datum: 3 april 2014
Ontvangst: 18u30
Aanvang: 19u00
Netwerkmoment: 21u00

Inschrijven

Deelnemen is gratis. Inschrijven is verplicht voor 20/03/2014.

Inschrijven kan via mail naar cse@kuleuven.be of via de website.

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us