LEUVEN MINDGATE

Themasessie: Innovatieve businessmodellen voor effectief beheer van materiaal- en stofstromen: Chemical Leasing


Ondersteund door: Leuven MRC, Cleantechplatform, LRM, TechTransfer UHasselt.

Elk bedrijf gebruikt chemische stoffen. Aan dit gebruik zijn risico's en verplichtingen verbonden.
Producenten en verdelers van chemische stoffen beschikken over veel kennis van hun stoffen. Die kennis wordt nu niet (optimaal) ten gelde gemaakt.

Chemical Leasing (ChL) is een businessmodel waarbij de kennis van stoffen optimaal kan worden toegepast zodat er een verhoogde toegevoegde waarde wordt gecreëerd door de producenten en verdelers van chemische stoffen.

Het is vernieuwend omdat de bedrijfswinst niet komt uit een steeds grotere verkoop van producten, maar uit het verlenen van een 'dienst'.

De verkoper levert niet alleen zijn product, maar het gebruik en de bijbehorende kennis. De klant betaalt hem dan voor het resultaat, zoals bijvoorbeeld schoongemaakte onderdelen, geverfde oppervlakte, gegalvaniseerde stukken, enz. Hierdoor is de leverancier van de chemische dienst gemotiveerd om het betrokken proces te optimaliseren en het gebruik van stofvolumes te beperken. In praktijk is gebleken dat dit steeds resulteert in verhoogde winstmarge voor de verkoper en verlaagde kost voor de gebruiker van de chemische stoffen.

Daarnaast biedt Chemical Leasing nog andere voordelen: kwaliteitsgaranties en verbeteringen, gemakkelijker naleving van internationale en nationale milieu- en chemische wetgeving(REACH), duurzamer gebruik van grondstoffen en materialen en beter risicobeheer voor mens en milieu.

Chemical Leasing is reeds met succes in een aantal landen toegepast, echter nog niet in West-Europa. Onder de auspiciën van OVAM wordt een markstudie uitgevoerd naar het potentieel van dit nieuwe businessmodel in Vlaanderen.

Tijdens deze sessie ontvangt u de principes rond en de toepasbaarheid van dit innovatieve businessmodel. Tevens worden waardevolle praktijkervaringen gedeeld door middel van concrete bedrijfscases in Vlaanderen en in onze omringende landen.

Enkele praktische aspecten
Leuven: woensdag 28 oktober 2009 (15u30-18u30)
locatie: Innovatie&Incubatiecentrum,Kapeldreef 60, 3001 Leuven (Heverlee)

Programma
- 15u30: Ontvangst deelnemers

- 16u00: Inleiding van het thema: Karel Van Acker - Plan C (Vlaams Transitienetwerk Duurzaam Materialenbeheer)

- 16u15: From a traditional to an innovative businessmodel: Reinhard Joas - BiPRO

- 16u40: Case studies from Austria & Germany: Christina Raab - BiPRO

- 17u10: Game Change requires new business models - the Nitto approach: Eric Pass - Director Nitto Europe - Board Member Corporate Planning, PR & Communication

- 17u30: Wanneer en hoe in Vlaanderen: Bart Vander Velpen - Haskoning Belgium - Coördinator Projectteam

- 17u50: Vraag en antwoord

- 18u10: Afsluiting met een hapje en een drankje

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us