LEUVEN MINDGATE

EWI Startevent: KET-Platform (Key Enabling Technologies) Vlaanderen


HORIZON 2020

Het nieuwe Europese kaderprogramma voor Onderzoek en Innovatie (2014 – 2020) Horizon2020 legt, meer dan in voorgaande programma’s, nu de nadruk op de ontwikkeling van de industriële capaciteit in Europa.

De focus van deze ontwikkeling situeert zich o.a. bij de zogenaamde sleuteltechnologieën of “Key Enabling Technologies” (KET’s):

  • Micro- en nano-elektronica;
  • Fotonica;
  • Nanotechnologie;
  • Geavanceerde materialen;
  • Biotechnologie;
  • Geavanceerde fabricagesystemen en processen.

De ontwikkeling van deze technologieën vereist een kritische massa aan kennis in combinatie met een kapitaalintensieve benadering. Vandaar dat de Europese Commissie de inspanningen wil stroomlijnen door een betere coördinatie van de activiteiten die uitgevoerd worden op regionaal, nationaal en Europees-niveau. In het kader van deze nieuwe benadering stelt zich de vraag hoe een regio als Vlaanderen zich best kan positioneren om maximale synergie te creëren rekening houdend met de eigen financieringsinstrumenten en de strategische benadering vervat in het Innovatiecentrum Vlaanderen en het NIB.

Om deze uitdaging aan te gaan, heeft de Stuurgroep EU-Platform beslist om in de schoot van het EU-Platform het “KET-Platform Vlaanderen” op te richten. Het EU-Platform is een partnerschap tussen overheids- en andere actoren in Vlaanderen op het vlak van O&O en innovatie (O&O&I), ondernemen en industrie met als tweeledig doel het optimaliseren van (1) de Vlaamse betrokkenheid en standpuntbepaling in het Europese beleid op vlak van O&O&I, ondernemen en industrie en (2) de Vlaamse deelname aan de Europese programma’s en andere initiatieven op het gebied van O&O&I, ondernemen en industrie.

Het EU-Platform is dan ook het aangewezen kader voor de oprichting van het KET-Platform Vlaanderen, in essentie een intermediaire structuur van waaruit de key actors van de sleuteltechnologieën kunnen samenwerken om de deelname aan de Europese programma’s beter af te stemmen op de prioriteiten van Vlaanderen en zo de positie van de bedrijven in Horizon 2020 te verstevigen.

STARTEVENT “KET-PLATFORM VLAANDEREN”

Het Departement EWI, dat de Stuurgroep EU-Platform voorzit en ook instaat voor de coördinatie van het EU-Platform, start de lancering van het KET-Platform Vlaanderen met een EWI-focus. Tijdens deze open workshop nodigen we alle stakeholders uit om samen na te gaan hoe Vlaanderen zich best positioneert t.o.v. de sleuteltechnologieën van Horizon 2020.
De Europese en Vlaamse strategie moet op elkaar afgestemd worden en het is belangrijk om per KET de gepaste “key actors” te identificeren die kunnen bijdragen om de positie van Vlaanderen te versterken.

Het programma van deze EWI-focus wil een antwoord krijgen op volgende vragen:

  • Bieden de sleuteltechnologieën reële kansen om de Vlaamse innovatie- en transformatiestrategie te versterken?
  • Welke mogelijkheden bieden de “road maps” van de KET’s voor de bedrijven in Vlaanderen?
  • Hoe zetten we onze bestaande instrumenten in?
  • Zijn er knelpunten en hoe kunnen we ze aanpakken?
  • Hoe kan het KET Platform Vlaanderen de effectiviteit van de deelname vanuit Vlaanderen aan Europese programma’s versterken?

Programma 14 november 2012

13u00: Registratie en onthaal met koffie
13u30: Welkom door Dirk Van Melkebeke, Secretaris-generaal, Departement EWI
13u35: Een Europese strategie voor de  Key Enabling Technologies - Heidi Moens, Policy Officer, European Commission , DG Enterprise and Industry
14u10: Vlaamse beleidsprioriteiten : NIB – Innovatiecentrum Vlaanderen - Jan Larosse, Departement EWI
14u30: Korte introductie per technologiedomein op basis van kernvragen – deel 1

  • Micro- en nano-elektronica - Roger De Keersmaecker, Senior Vice President Strategic Relations, IMEC
  • Fotonica - Prof. Hugo Thienpont , B Phot, VUB;

15u00: Koffiepauze

15u30: Korte introductie per technologiedomein op basis van kernvragen – deel 2

  • Geavanceerde materialen - Paul Mijlemans, Director External Science and Technology: Umicore
  • Biotechnologie- Prof. Wim Soetaert, InBio.be : UGent
  • Geavanceerde fabricagesystemen en processen - Chris Decubber, Expert Innovatie bij Agoria en Research Programme Manager bij EFFRA, (European Factories of the Future Research Association)

16u30: Bespreking en verdere aanpak in Vlaanderen: open debat op basis van de kernvragen ( deel 1 en 2)
16u50: Round up en conclusies

Praktische informatie

Datum: 14 november 2012, 13u00-17u00
Plaats: Auditorium Maria Baers, Martelaarsplein 7, 1000 Brussel

Registratie

Deelname is gratis. Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen via het online inschrijfformulier tegen uiterlijk 9 november 2012

Het auditorium Maria Baers is zeer goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Het Martelaarsplein ligt naast de Nieuwstraat in het hartje van Brussel op wandelafstand van het Station Brussel-Noord, en op 5 minuten wandelen van het station Brussel-Centraal. De metro nemen kan ook: vanuit Brussel-Noord stapt u af aan halte Rogier, vanuit Brussel-Centraal aan halte De Brouckère.

 de trein, halte Brussel-Centraal of halte Brussel-Noord
 de metro, lijn 1A en 1B, halte De Brouckère of lijn 2 Simonis - Clemenceau, halte Ijzer of Rogier
 de bussen van de MIVB-STIB, 29-60-63-65-66-71, halte De Brouckère
 de tram tunnel Noord – Zuidverbinding, halte De Brouckère

Het Martelaarsplein is eveneens bereikbaar met de wagen, maar er is geen parkeergelegenheid. In de buurt zijn wel verschillende betaalparkings (o.a. achterkant City2/Inno).


EWI-focus staat open voor iedereen die wil meedenken over het economisch, wetenschaps- en innovatiebeleid van morgen. Indien u graag op de hoogte wil gehouden worden van de toekomstige EWI focus workshops, stuurt u een mail naar info@ewi.vlaanderen.be. Meer informatie over EWI-focus vindt u hier.

 

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us