LEUVEN MINDGATE

Vrijdag Visdag: Centrum voor User Experience Onderzoek (KUL) en e-Media Lab (GroepT)


Organisatie: Innovatiecentrum Vlaams Brabant

Het Centrum voor User Experience Onderzoek is een onderzoeksafdeling van de faculteit Sociale wetenschappen van de Katholieke Universiteit Leuven en maakt deel uit van het IBBT.
Het CUO houdt zich bezig met het ontwerpen van gebruiksvriendelijke applicaties evenals de evaluatie van bestaande applicaties op hun gebruiksvriendelijkheid. De gebruiker speelt een centrale rol in elk stadium van de ontwikkelings- of evaluatieproces.

Het onderzoek van het e-Media Lab vertrekt van uit de interactie tussen mens en applicatie. Deze motiverende interactie moet de gebruiker ondersteunen in zijn of haar verdere ontwikkeling. Deze interactieve applicaties worden specifiek ontworpen voor - en met inbreng van - een afgebakende gebruikersgroep: senioren, kinderen of mensen met een beperking.

De 'user experience' van nieuwe technologiën: meer dan enkel gebruiksgemak.
Nieuwe toestellen en toepassingen zoals de iPhone, Nintendo Wii, eReaders en binnenkort 3D televisie zijn al lang geen louter technische hoogstandjes meer: ze maken deel uit van het dagelijks leven. Het gevolg is dat een succesvolle innovatie niet alleen moet voldoen aan bepaalde technische standaarden maar ook moet tegemoet komen aan de verwachtingen van een zeer diverse groep consumenten. De appreciatie van deze gebruikers wordt door verschillende factoren beïnvloed, niet in het minst door het gebruiksgemak van het toestel. Hoewel commerciële succesverhalen ons graag doen geloven dat deze interfaces 'intuïtief' zijn, zorgen nieuwe toepassingen vaak voor frustraties omdat de gebruiker - zelfs een zogenaamde 'digital native' - er niet vlot mee overweg kan. Naast gebruiksgemak speelt echter ook de mate waarin de innovatie tegemoet komt aan de eigen levensstijl, smaak en waarden van de gebruiker een rol.
In deze lezing legt David Geerts uit hoe de 'user experience' van nieuwe technologieën kan worden ontworpen, om zo nieuwe toepassingen niet enkel gebruiksvriendelijker te maken, maar tevens aantrekkelijker en waardevoller voor gebruikers.

Speelse interactie voor serieuze doeleinden.
Nieuwe technologieën om computer systemen te bedienen zijn gemeengoed geworden, denk maar aan multi-touch interfaces, optische tracking, motion sensing, strain gauges, brain computer interfaces, 3D cameras. In plaats van te tokkelen op een toetsenbord kunnen we het volledige lichaam gebruiken. Deze fysieke interactie schept mogelijkheden naar een verbeterde en speelse gebruikersbeleving. Dezelfde technologie kan echter ook dienen als meetinstrument, die de psycho-motorische vaardigheden van de gebruiker nauwkeurig in kaart brengt. Gecombineerd met intelligente signaalverwerking, business logica, artificiële intelligentie, en data analyse ligt de weg open voor speelse maar tevens serieuze toepassingen. Dergelijke serious games leren niet alleen vaardigheden aan maar kunnen tevens ook dienen voor detectie en screening van gebruikers, en worden meer en meer ingezet als onderdeel binnen de geneeskunde, onderwijs en training.
In deze lezing schetst Vero Vanden Abeele aan de hand van concrete toepassingen en onderzoeksprojecten de mogelijkheden maar ook de beperkingen van dit type fysieke interactie voor serious games. De spreker benadrukt tevens de verscheidenheid van technologieën die nodig zijn om deze toepassingen mogelijk te maken.

Doelgroep:
- bedrijven die innovatieve technologieën ontwerpen voor eindgebruikers (bv. touch interfaces, augmented reality, mobiele devices, 3D omgevingen, games, e-learning, simulaties, virtual reality.)
- bedrijven en instelling die zich bezig houden met remediëren, training, onderwijs, therapie en assessment, en openstaan voor recente evoluties in ICT en motion sensing technologie.

Programma:
- 12u00: Ontvangst met (vis)lunch
- 12u30: Welkomstwoord door Innovatiecentrum Vlaams-Brabant
- 12u35: David Geerts (projectleider CUO)
- 12u55: Vero Vanden Abeele (Researcher e-Media Lab)
- 13u15: Vragen

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us