LEUVEN MINDGATE

Wereldleiders in chipproductie, Infineon, Intel, Philips, Samsung Electronics en ST Microelectronics treden toe tot IMEC's nieuw onderzoeksplatform


IMEC's Annual Research Review Meeting 2003

Leuven, 13 oktober 2003 - IMEC, Het Leuvense onderzoekscentrum voor micro-elektronica en nanotechnologie, kondigde vandaag aan dat de grootste chipfabrikant ter wereld, Intel, en vier elektronicareuzen uit Europa en Azië, Infineon, Philips, ST Microelectronics en Samsung Electronics, besloten hebben om kernpartners van IMEC te worden. In deze nieuwe samenwerking nemen ze deel aan een groot aantal onderzoeksprogramma's naar procestechnologieën voor toekomstige generaties van chips.

De continue miniaturisatie van geïntegreerde schakelingen bereikt stilaan een punt waar de onderzoeksinspanningen door individuele bedrijven steeds moeilijker te dragen zijn, zowel op het gebied van kosten als op het gebied van het vinden en inzetten van het geschikte talent. Om die reden besliste IMEC een gecentraliseerd onderzoeksplatform op te richten in samenwerking met chipfabrikanten en bouwers van chipproductietoestellen. De bedoeling van het platform is bedrijven reeds vanaf de onderzoeksfase te laten samenwerken zodat individuele risico's en kosten gereduceerd kunnen worden terwijl tegelijkertijd het onderzoek significant versnelt.

IMEC's onderzoek richt zich op technologie voor generaties van chips die ten vroegste pas binnen een vijftal jaren op de markt zullen komen. Ze zijn gegroepeerd in een coherente cluster van programma's waarin zeer geavanceerd onderzoek uitgevoerd wordt en waarbij de kosten en de risico's gedeeld worden. Focus ligt op geavanceerde procesmodules en onderzoek naar nieuwe componenten (transistoren), waarbij speciale aandacht gaat naar de exploratie van nieuwe materialen voor chipproductie.

Dergelijk onderzoek, vandaag uitgevoerd op siliciumschijven met een diameter van 200mm, zal geleidelijk aan verschuiven naar de nieuwe industriestandaard, namelijk 300mm, en zal verricht worden in IMEC's nieuwe onderzoekslaboratorium. Het nieuwe labo werd opgericht met financiële steun van de Vlaamse Overheid en zal klaar zijn in het voorjaar van 2004. Diverse akkoorden met toestelbouwers werden reeds afgesloten. De strategische alliantie die IMEC sinds jaren heeft met ASML zal IMEC toelaten één van de meest geavanceerde lithografieclusters ter wereld uit te bouwen.

Als kernpartner zullen Infineon, Intel, Philips, Samsung Electronics en ST Microelectronics mee betrokken worden in het aansturen en uitvoeren van de onderzoeksprogramma's en zullen ze sneller inzage kunnen krijgen in technologische doorbraken.

Ook andere halfgeleiderbedrijven zoals Texas Instruments ondersteunen IMEC's nieuw onderzoeksplatform door reeds samen te werken in een groot aantal programma's.

'We zijn heel tevreden met deze toetreding tot ons onderzoeksplatform voor chipprocestechnologieën met afmetingen kleiner dan 45 nanometer,' zegt Gilbert Declerck, Algemeen Directeur van IMEC. 'Dit bewijst de nood aan gezamenlijk onderzoek om de uitdagingen in het ontwikkelen van nano-elektronicatechnologieën aan te pakken. Door het samenbrengen van 's werelds beste onderzoekers in één van de meest geavanceerde onderzoekslaboratoria ter wereld, zal de industrie in staat zijn om ook in de toekomst chips verder te blijven verkleinen. IMEC vervult hierin meer en meer een sleutelrol. We zijn er dan ook van overtuigd dat andere halfgeleiderbedrijven het voorbeeld van Infineon, Intel, Philips, Samsung Electronics en ST Microelectronics zullen volgen. Deze samenwerking zal ook aan de basis liggen van de verdere uitbouw van IMEC's onderzoek in het domein van de nano-elektronica en nanotechnologie.
Investeren in kennis op wereldniveau trekt kennis en bijgaande onderzoekscontracten aan en draagt bij tot de welvaart van de regio.'


Over IMEC

IMEC (Interuniversitair Micro-Elektronica Centrum) werd opgericht in 1984 en is vandaag het grootste onafhankelijke Europese onderzoekscentrum op het gebied van micro-elektronica, nanotechnologie, ontwerpmethodes en technologieën voor ICT-systemen. IMEC's activiteiten concentreren zich op ontwerptechnologieën voor geïntegreerde informatie- en communicatiesystemen, ontwikkeling van processtappen en -modules voor de volgende generaties van chips, chipproductieprocessen, nanotechnologie, ontwikkeling van microsystemen, nieuwe componenten en verpakkingen, zonnecellen en training in micro-elektronica en ICT. IMEC's budget bedroeg in 2002 meer dan 138 miljoen euro dat afkomstig was van overeenkomsten en contracten met de Vlaamse Overheid en bedrijven in Vlaanderen, halfgeleider- en systeembedrijven en toestel- en materiaalleveranciers wereldwijd, de Europese Commissie, MEDEA+ en ESA. IMEC telt meer dan 1300 medewerkers waarvan een 380-tal industriële residenten en gastonderzoekers. Nieuws over IMEC kunt u vinden op www.imec.be


Voor meer informatie

Katrien Marent - Corporate Communication Manager
IMEC, Kapeldreef 75, B-3001 Leuven, Belgium
Tel.: +32 16 28 18 80
Fax: +32 16 28 16 37
E-mail: Katrien.Marent@imec.be

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us