LEUVEN MINDGATE

Prof. Koenraad Debackere laureaat VBO-prijs met baanbrekend onderzoek


De VBO-prijs voor Wetenschappelijk Onderzoek werd dit jaar toegekend aan professor Koenraad Debackere, hoogleraar technologie en innovatiemanagement aan de KU Leuven.

Professor Debackere is een uitstekend onderzoeker, hij is een schitterend manager en hij belichaamt de optimale samenwerking tussen universiteit en onderneming. Zijn onderzoek op het domein van technologie en innovatiemanagement is in die zin baanbrekend, dat hij elk element van de waardeketen die het succes uitmaakt van een kennisregio heeft onderzocht.

Hieronder volgt het volledige persbericht.
Bron:VBO-26 oktober 2006

VBO-prijs 2006 gaat naar Prof. Dr. Koenraad Debackere

De heer Koenraad Debackere, gewoon hoogleraar Technologie en Innovatiemanagement aan de K.U.Leuven en afgevaardigd bestuurder K.U.Leuven R&D, is de laureaat 2006 van de VBO-prijs voor wetenschappelijk onderzoek. Met deze driejaarlijkse prijs willen de initiatiefnemers - het VBO en de Stichtingen Bekaert en van der Rest - een wetenschapper bekronen die vanuit economisch, sociaal, juridisch of maatschappelijk oogpunt een originele en opmerkelijke bijdrage tot de studie van de onderneming heeft verricht. 'De jury heeft voor Koenraad Debackere gekozen om verschillende redenen. Hij is niet alleen een uitstekend onderzoeker, maar ook een schitterend manager. Zo vervult hij sinds 1999 een sleutelrol in de O&O-cel van de KU-Leuven, belast met de kennis- en technologietransfer tussen universiteit en bedrijfsleven. Onderzoeksopdrachten voor en specifieke dienstverlening aan Belgische bedrijven, oprichting en begeleiding van spin-offs - inclusief financiering via het Gemma Frisius Fonds - en de aanmoediging van hoogtechnologisch ondernemerschap en innovatie, het behoort allemaal tot het takenpakket van Koenraad Debackere. De laureaat van de VBO-prijs kan dan ook met recht en rede als een bruggenbouwer tussen bedrijfs- en onderzoekswereld worden beschouwd', aldus Rudi Thomaes, gedelegeerd bestuurder van het VBO.

Debackere: 'Succesvol innoveren doe je niet alleen'
Ietwat provocerend stelt Koenraad Debackere: 'Indien onderzoek niet in voldoende mate zou leiden tot economische waardecreatie, dan dient men zich vragen te stellen bij dit onderzoek.' Zijn visie over de wisselwerking tussen universiteit, industrie en kenniseconomie verwoordt hij als volgt. 'Innovatie is vandaag algemeen erkend als de voornaamste motor van economische welvaart en groei. Innovaties ontstaan echter niet in een vacuüm. Ze komen tot stand in interactie tussen een marktopportuniteit enerzijds en een technologisch kunnen anderzijds. Bij het bedenken, articuleren en uitwerken van dit technologisch kunnen spelen universiteiten en kennisinstellingen een centrale rol. De positieve impact van deze rol wordt in de praktijk met de dag duidelijker en wordt wetenschappelijk steeds beter onderbouwd. Het partnership tussen universiteit en industrie loont dus en werpt steeds meer zijn vruchten af.'


Met de toekenning van deze prijs aan professor Debackere brengt het VBO het thema innovatie nog eens op het voorplan. 'De verslechtering van onze concurrentiekracht is te wijten aan een duidelijk loonkostenprobleem en aan een achterstand op het vlak van innovatie. Het besef dat innovatie essentieel is groeit. Het VBO draagt daartoe bij. De lastenverlaging voor onderzoekspersoneel in bedrijven - in 2007 ook voor onderzoekers met een mastersdiploma -, het experiment met de innovatiepremie voor creatieve werknemers en de talrijke regionale initiatieven zijn er het bewijs van. Het VBO heeft alvast in de medische sector de concrete basis gelegd voor de uitbouw van een internationaal gerichte zorgactiviteit met het oog op technologisch leiderschap en bijkomende jobs in België. Innoveren en jobs creëren gaan immers perfect samen', zo besluit Thomaes.

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us