LEUVEN MINDGATE

Onderzoekscentrum Holst Centre eerste om flexible OLED werkelijk toe te passen


Eindhoven zorgt voor wereldpimeur tijdens 24u van Le Mans

Eindhoven, 9 juni 2010 - Tijdens de 24-urenrace van Le Mans op 12 en 13 juni zal het Franse raceteam Oreca aan de start komen met een unieke wagen. Dankzij de technologie van het Eindhovense Holst Centre, een initiatief van imec (B) en TNO (NL), zijn in de achteruitkijkspiegels flexible OLEDs verwerkt. De lichtindustrie voorpselt een grote toekomst voor deze nieuwe manier van verlichting, maar totnogtoe beperkte hun zichtbaarheid zich tot onderzoek in laboratoria. Tijdens de 24u maken flexibele OLEDs hun wereldprimeur in een werkelijke toepassing.

De primeur
Het was de Amerikaanse chemiereus Huntsman, onderzoekspartner van Holst Centre, die met het idee kwam om een OLED te gebruiken voor hun logo op de racewagen van het Franse Oreca team. Als sponsor heeft Hunstman de beschikking over ruimte op de achterkant van de achteruitkijkspiegels. Na uitgebreid testen besloten Hunstman en Oreka om de OLED-spiegel dit jaar ook effectief in te zetten tijdens de race. Zonder onverwachte tegenslagen, prijkt de Oreca wagen aan de start met een lichtgevend 'Araldite' logo, de productnaam van het speciale composietmateriaal wat Hunstman op de markt brengt en wat de integratie van de OLED toeliet.

Ton van Mol, verantwoordelijk voor het OLED programma bij Holst Centre verklaart trots: 'Het is een hele eer om als jong onderzoekscentrum dit resultaat neer te zetten. Vanwege de extreme omstandigheden is technologische ontwikkeling voor de automobielindustrie sowieso al erg veeleisend. En raceteams als Oreca doen daar natuurlijk nog een schepje bovenop. Het hele traject zorgde al voor resultaten die we mee trug nemen in ons dagelijks onderzoek. We wensen de Oreca wagens, rijders - en OLEDs - een stralende finish toe.'

Over OLED
Organische lichtgevende diodes (OLEDs) maken hun opmars in de wereld van de beeldschermen. Vanwege hun specifieke eigenschappen, zoals 'aangenaam' licht en hoog contrast vind je ze al in meerdere mobiele telefoons en toestellen met kleinere displays. Ook de eerste grotere OLED beeldschermen zijn al op de markt. En hoewel die voorlopig nog onevenredig duur zijn, is de kans groot dat ze op korte termijn de concurrentie aangaan met LCD en plasma.

Maar ook voor verlichting en signalisatie kan de OLED een revolutie ontketenen. Voordeel van OLEDs is namelijk dat je ze uit vloeibare componenten kan opbouwen. Dat maakt het mogelijk om ze op grote oppervlakken aan te brengen. Of om er vormen, figuren en teksten mee te printen. Om dat op een goedkope manier te doen, kijken onderzoekers naar processen vergelijkbaar met het drukken van kranten, waarbij OLED per strekkend meter kan geproduceerd worden op rollen flexibele folies. Met andere woorden zal je met OLED technologie uiteindelijk lichtgevend behangpapier kunnen maken.

Voor het zover is, moeten echter nog heel wat technologische hindernissen overwonnen worden. OLEDs op flexibele dragers - zoals plastic of metaalfolie - bevinden zich nog in het onderzoeksstadium en zijn daarom nog erg duur. Ook is er nog niemand in geslaagd om ze groter te maken dan ongeveer 15x15cm. Maar dankzij de samenwerking met leidinggevende industriële partijen is Holst Centre er toch in geslaagd om als eerste ter wereld een flexibele OLED te integreren in een werkelijke toepassing.

Over Holst Centre
Holst Centre ontwikkelt zich in snel tempo tot een internationaal erkend centrum voor 'open innovatie' dat technologie ontwikkelt voor draadloze sensoren en flexibele elektronica. Holst Centre bekleedt een unieke positie die de brug slaat tussen academisch onderzoek en commerciële productontwikkeling. Dankzij de samenwerking met Holst Centre kunnen bedrijven nieuwe producten sneller en efficiënter op de markt brengen.
Holst Centre werd in 2005 opgericht door het Vlaamse IMEC en het Nederlandse TNO met de steun van het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en de Vlaamse Overheid. Dankzij de ligging op High Tech Campus Eindhoven kan Holst Centre gebruik maken van de aanwezige geavanceerde onderzoeksinfrastructuur.
Vanaf de start kon Holst Centre rekenen op de steun van enkele vooraanstaande bedrijven. Ondertussen telt Holst Centre al meer dan vijfentwintig partners waaronder grote-, middelgrote- en kleine bedrijven. Daarnaast heeft Holst Centre allianties met minstens evenveel academische instellingen. Holst Centre telt meer dan 150 medewerkers van zowat 25 nationaliteiten.
Visit us at www.holstcentre.com

About Hunstman
Huntsman is a global manufacturer and marketer of differentiated chemicals. Its operating companies manufacture products for a variety of global industries, including chemicals, plastics, automotive, aviation, textiles, footwear, paints and coatings, construction, technology, agriculture, health care, detergent, personal care, furniture, appliances and packaging. Originally known for pioneering innovations in packaging and, later, for rapid and integrated growth in petrochemicals, Huntsman today has more than 12,000 employees and operates from multiple locations worldwide. The Company had 2009 revenues of approximately $8 billion. For more information about Huntsman, please visit the Company's website at www.huntsman.com.
Forward Looking Statements:
Statements in this release that are not historical are forward-looking statements. These statements are based on management's current beliefs and expectations. The forward-looking statements in this release are subject to uncertainty and changes in circumstances and involve risks and uncertainties that may affect the company's operations, markets, products, services, prices and other factors as discussed in the Huntsman companies' filings with the US Securities and Exchange Commission. Significant risks and uncertainties may relate to, but are not limited to, financial, economic, competitive, environmental, political, legal, regulatory and technological factors. In addition, the completion of any transactions described in this release is subject to a number of uncertainties and closing will be subject to approvals and other customary conditions. Accordingly, there can be no assurance that such transactions will be completed or that the company's expectations will be realized. The company assumes no obligation to provide revisions to any forward-looking statements should circumstances change, except as otherwise required by applicable laws.


Contact
Voor alle vragen over het Oreca race team en de Le mans race:
Alexandre GIBOT
Chargé des Partenariats
Pole Compétition
Groupe ORECA
Siège Social Signes
T: + 33 (0)494 885 736
M: + 33 (0) 6 34 37 31 57

Voor alle vragen over OLED:
Koen Snoeckx
Communication Manager Holst Centre
T : +31 40 277 40 91
M : +31 612 71 98 43
Koen.snoeckx@holstcentre.com

For Hunstman press information only please contact:
Patricia Albisser
Huntsman Advanced Materials (Switzerland) GmbH
K-401.5.77
Klybeckstrasse 200
CH-4057 Basel
Switzerland
Phone: +41-61-299 2664
Fax: +41-61-966 8130
Email: patricia_albisser@huntsman.com

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us