LEUVEN MINDGATE

Vlaanderen koploper in het verwezenlijken van duurzaam materialenbeheer


Op 18 april 2011 lanceert de K.U.Leuven de Europese tak van het prestigieuze Center for Resource Recovery and Recycling (CR3). CR³ is een in oorsprong V.S. onderzoeksnetwerk met de steun van diverse topbedrijven (bv. Veolia, GM, GE) en de National Science Foundation. K.U.Leuven is de eerste, volwaardige academische CR3-partner van buiten de VS. De uitbouw van de Europese tak wordt gesteund door Umicore en OVAM.

Vlaanderen is arm aan energie en grondstoffen. Maar wat Vlaanderen des te meer heeft, is kennis en expertise inzake duurzaam materialenbeheer. Ook Europa staat de komende decennia voor immense uitdagingen in dit gebied. De opwarming van de aarde in combinatie met de afhankelijkheid van buitenlandse fossiele brandstoffen en kritische grondstoffen (bv. zeldzame aardmetalen) dwingt Europa om werk te maken van het realiseren van een koolstofarme kringloopeconomie. Dit wordt erkend in alle kerndocumenten van de Europese Commissie. Resource efficiency is dan ook een vlaggenschip van de Europese Commissie, die het startschot gegeven heeft voor de uitwerking van een Effective (Critical) Raw Material Strategy, als antwoord op de drievoudige uitdaging van duurzaamheid, bevoorradingszekerheid en competitiviteit.

Internationaal congres

Op 18 april wordt ook het startschot gegeven voor een driedaags internationaal congres rond de transitie naar gesloten materialenkringlopen. Een schare van internationale koplopers komt de jongste onderzoekstrends in dit domein voorstellen. U bent van harte welkom op dit congres. Meer informatie vindt u op www.slag-valorisation-symposium.eu/.

Contact:
Dr. Ir. Peter Tom Jones (K.U.Leuven)
Valorisation Officer
Center for Resource Recovery and Recycling (CR³)
GSM: 0486 83 64 94
e-mail: peter.jones@mtm.kuleuven.be.

Over de partners

K.U.Leuven
De K.U.Leuven is één van de leidende krachten in Vlaanderen inzake interdisciplinair onderzoek naar het slim sluiten van materialenkringlopen. Dit onderzoek verricht de universiteit in actieve samenwerking met andere kernactoren in Vlaanderen: de Vlaamse overheid, OVAM, de Vlaamse Industrie, het VITO en andere Universiteiten (bv. het ambitieuze Enhanced Landfill Mining IWT O&O Project met Group Machiels, UHasselt en VITO).

OVAM
OVAM is de drijvende kracht achter Plan C, het Vlaamse transitienetwerk voor Duurzaam Materialenbeheer. De transitie die OVAM zelf heeft doorgemaakt - van afval- naar materialenbeheer - staat model voor de rest van Europa.

Umicore
Umicore is een globale materiaaltechnologiegroep, die zich toelegt op toepassingsgebieden waar haar know-how inzake materiaalkennis, scheikunde en metallurgie een verschil maakt. Haar activiteiten zijn voornamelijk geconcentreerd rond vier bedrijfssectoren: Catalysis, Energy Materials, Performance Materials en Recycling. Umicore focust op 'schone' technologieën, zoals uitstootkatalysatoren, materialen voor herlaadbare batterijen en zonnecellen, brandstofcellen en recyclage. De allesoverheersende doelstelling van Umicore - duurzame waarde creëren - is gebaseerd op de ambitie om materialen te ontwikkelen, te produceren en te recycleren op een wijze die in overeenstemming is met zijn beleidsverklaring: 'materials for a better life'. De Umicore Groep beschikt over industriële installaties op alle continenten. De Groep boekte in 2010 een omzet van 9,7 miljard euro (inkomsten van 2,0 miljard euro, metaal niet inbegrepen) en heeft op dit ogenblik ongeveer 14 400 mensen in dienst.

CR³ (K.U.Leuven)
CR³ is sedert 2010 een Industry/University Cooperative Research Center in het prestigieuze I/U CRC programma van het National Science Foundation. CR³ ontwikkelt technologieën die bijdragen aan grondstofefficiëntie en maatschappelijke duurzaamheid. Dit Centrum werd geïnitieerd door WPI (Worcester Polytechnic Institute) en CSM (Colorado School of Mines). Het I/U CRC programma was tot op heden beperkt tot academische partners in de VS. Hier komt nu verandering in. Gezien het grensoverschrijdende karakter van de duurzaamheid- en grondstoffenproblematiek ambieert CR3 om ook actief te worden in Europa en Azië. De K.U.Leuven is de eerste volwaardige academische partner van CR3 buiten de VS. CR³ K.U.Leuven zal de spil vormen voor de uitbouw van de Europese tak. Inmiddels heeft CR³ K.U.Leuven de financiële steun van Umicore, Group Machiels, Metallo-Chimique, Nyrstar en ArcelorMittal. CR³ K.U.Leuven streeft een actieve samenwerking na met de Vlaamse en Europese overheidspartners om samen de transitiepaden uit te stippelen naar een duurzaam materialenbeheer.

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us