LEUVEN MINDGATE

IMEC ontwikkelt slimme medische implantaten


Brussel, 10 maart 2009 - Vandaag stelt IMEC op de Europese conferentie Smart Systems Integration in Brussel een nieuw prototype van een neuroprobe voor. De probe kan gebruikt worden in hersenimplantaten om de elektrische signalen van de hersenen te meten en te interpreteren. De probe kan ook gebruikt worden voor elektrische stimulatie vanIMEC ontwikkelt slimme medische implantaten hersencellen, bijvoorbeeld voor de behandeling van hersenaandoeningen zoals epilepsie.

Vandaag zijn er al hersenprobes op de markt. Maar door de manier waarop die opgebouwd zijn, nemen ze te veel plaats in om geïmplanteerd te worden. Ze zijn dan ook alleen geschikt voor acuut gebruik. Bij die bestaande probes is het ook zeer moeilijk om ze in de hersenen op de correcte diepte te positioneren zodat ze optimaal contact maken met de neuronen. IMEC's nieuwe 3D-hersenprobe is sterk geïntegreerd en heeft een heel dunne basis waardoor ze geïmplanteerd kan worden onder de schedel en samen met de hersenen bewegen. Daardoor kan de probe gebruikt worden tijdens een langere periode. IMEC's nieuwe hersenprobe beschikt ook over veel meer elektroden per probenaald, en is bovendien uitgerust met elektronische dieptecontrole. Dat betekent dat in de probenaald die elektroden geactiveerd worden, die het beste contact met de neuronen maken, en dus het beste geschikt zijn om de hersensignalen te detecteren. IMEC's nieuwe probe werkt dus veel nauwkeuriger.

Medische implantaten zoals de hersenprobe moeten ook een grote autonomie hebben, zeer betrouwbaar zijn, en zo weinig mogelijk hinderen. IMEC ontwikkelt daarom geïntegreerde elektronische systemen op basis van standaard siliciumchips. Zo kunnen we heel kleine systemen met een hoge functionaliteit ontwikkelen, en tegelijkertijd een lage productiekost garanderen.

'In onze vergrijzende maatschappij vormt een betere en goedkopere gezondheidszorg een van de grote uitdagingen voor de toekomst. We hebben bij IMEC veel expertise in nano-elektronica (kleiner maken en vergroten van functionaliteit van chips) en biomedische nanotechnologie. Door het steeds verder verkleinen van chipbouwstenen komen elektronische systemen in de buurt van de dimensie van cellen. Daardoor kunnen we op cellulair niveau elektronische verbindingen gaan leggen en communiceren met cellen. Zo kunnen we de diagnostica, monitoring en therapie verbeteren en goedkoper maken. IMEC wil samen met de medische en farma-industrie oplossingen aanreiken voor een betere en goedkopere gezondheidszorg en heeft daarom zijn activiteiten op biomedische nanotechnologie versterkt,' zegt Herc Neves, Programma Manager Biomedische Microsystemen bij IMEC.

Op 14 mei organiseert IMEC voor de lokale industrie een event over biomedische elektronica. Aan de hand van demo's worden biomedische toepassingen van IMEC-technologieën voorgesteld. We willen de bedrijven op die manier de kans geven om de mogelijkheden van elektronica voor de biomedische wereld te leren kennen en om rechtstreeks van gedachten te wisselen met de onderzoekers over wat nanoelektronica en nanotechnologie voor hen kan betekenen.

Over IMEC:
IMEC is het grootste onafhankelijk onderzoekscentrum in Europa in nanotechnologie en nano-elektronica. Meer dan 1.650 medewerkers van over heel de wereld werken samen in het Leuvense bedrijf. IMEC's onderzoek vindt zijn toepassing o.a. in een betere gezondheidszorg, slimme elektronica, hernieuwbare energie en veilig vervoer. Meer informatie over IMEC is terug te vinden op www.imec.be


Contact:
IMEC: Hanne Degans, Wetenschappelijk redacteur en persverantwoordelijke, T: +32 16 28 17 69, hanne.degans@imec.be

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us