LEUVEN MINDGATE

Lumoza, laat er licht zijn!


Stel je voor dat je elektronica kan printen, net als inkt, op welk oppervlak dan ook. Op een dun laagje plastic bijvoorbeeld, dat vervolgens geplooid of opgerold kan worden. De mogelijkheden zijn eindeloos: lichtgevende plafonds, meubels, verpakkingen, reclameborden, kledij, vrachtwagenbekleding, enz. Lumoza, een nieuwe spin-off van het Instituut voor Materiaalonderzoek (IMO) van UHasselt en IMEC, het Leuvense onderzoekcentrum in nanotechnologie, start vandaag met deze technologie naar de markt te brengen. Lumoza zal zich in eerste fase richten op de reclame- en verpakkingssector.

Het product en de markt
Het eerste product is een innovatieve reclametoepassing waarbij lichtgevende (of elektroluminescente) inkt geprint wordt op een flexibel laagje. De geprinte inkt wordt aangestuurd via een driver die de animatie (opeenvolging en timing) van het licht regelt. Zo kunnen lichtgevende en computeranimaties flinterdun gedrukt worden.

Lumoza richt zich in eerste instantie tot de reclame- en verpakkingssector, die beiden voortdurend op zoek zijn naar nieuwigheden. Er is onder meer interesse voor originele aantrekkelijke verpakkingen uit de sector van dvd-verpakkingen. Later behoren ook meer duurzame toepassingen, bijvoorbeeld in de bouwsector, tot de mogelijkheden.

Hoe het begon.
Lumoza is ontstaan uit het onderzoek van het Instituut voor Materiaalonderzoek (IMO) van de UHasselt en IMOMEC, het geassocieerd laboratorium van IMEC op de Campus in Diepenbeek. Printable Electronics is al sedert meerdere jaren één van de onderzoekstopics van prof. dr. Dirk Vanderzande en prof. dr. Jean Manca, beiden founding fathers van Lumoza. Prof. dr. Jean Manca was trouwens ook de promotor van Wouter Moons, de CEO van Lumoza, toen deze doctoreerde aan het IMO. Hij onderzocht er de mogelijkheden van drukbare elektronica, die min of meer de vorm aanneemt van verf of inkt. Het feit dat die zowat overal aangebracht kan worden, ook op flexibele oppervlakten, is al opmerkelijk. Bovendien warmt het aangebrachte materiaal niet op, omdat ruim 95 procent van de energie omgezet wordt in licht.

Een bijzonder businessmodel
Lumoza is een spin-off van de Universiteit Hasselt, IMEC en Artist Screen. Het betreft een opmerkelijke vorm van technologietransfer, waarbij UHasselt haar kennis niet krampachtig binnenshuis houdt, maar opteert voor een open samenwerking met een bestaand bedrijf, Artist Screen.

Artist Screen is een Belgisch zeefdrukbedrijf, met bijzondere expertise op het vlak van bedrukken van pvc. Door de samenwerking met Artist Screen beschikt Lumoza van bij het begin over productiecapaciteit en toegang tot de reclame- en verpakkingsmarkt, wat een groot concurrentieel voordeel inhoudt. De bedoeling is uiteraard om Lumoza zo snel mogelijk operationeel te maken en omzet te genereren.

De oprichting van spin-offs is voor UHasselt en IMEC een manier om hun kennis en technologie binnen Vlaanderen te verspreiden. Zowel UHasselt als IMEC zullen Lumoza begeleiden in het eerste traject na de oprichting. Samen met enkele privé-investeerders, stonden zij ook in voor de opstartfinanciering van Lumoza.

De innovatieve onderzoeksontwikkelingen van de Universiteit Hasselt en IMEC, gecombineerd met de productie-ervaring van Artist Screen bieden een perfecte harmonie tussen innovatie en productie.

Meer informatie:
Contact Lumoza:Wouter Moons, CEO Lumoza, M: +32 (0)478 54 28 48, wouter.moons@lumoza.be

Contact UHasselt: Prof. dr. Jean Manca, IMO-IMOMEC, UHasselt, T: + 32 (0)11 268879, jean.manca@uhasselt.be, Prof. dr. Dirk Vanderzande, T: + 32(0) 11 268321 en dr Ann-Pascale Bijnens, Tech Transfer UHasselt, M: + 32 (0) 494 180 414, annpascale.bijnens@uhasselt.be

Contact IMEC: Hanne Degans, Persverantwoordelijke IMEC, T: +32 (0)16 28 17 69, M: +32 (0)486 065 175, hanne.degans@imec.be

Contact Artist Screen: Hans Zander, CEO Artist screen, M: +32 (0)499 07 01 97, h.zander@artistscreen.be

Over Artist Screen
Artist Screen uit Dilsen-Lanklaar werd dertig jaar terug opgericht door Hans Zanders en is toonaangevend op het gebied van zeefdruk en veredeling van drukwerken. Het bedrijf biedt werk aan 17 personeelsleden en groeit jaar na jaar.

Over UHasselt
UHasselt is als jonge universiteit erin geslaagd is om op relatief korte termijn toponderzoek uit te bouwen op fundamenteel en toegepast niveau. Om dit te bereiken heeft de UHasselt haar onderzoek georganiseerd rond enkele speerpunten en per domein samenwerkingsverbanden gesloten met nationale en internationale universiteiten en onderzoekscentra.
Ook binnen de eigen regio streeft de UHasselt naar een actieve wisselwerking van het onderzoek met bedrijven in Limburg en Vlaanderen. Als dusdanig is UHasselt een voortrekker op het gebied van tech transfer en nieuwe vormen van spin-offs. Meer informatie over de uniek aanpak van de UHasselt om kennis te valoriseren kan je vinden op http://www1.uhasselt.be/techtransfer.
Het Instituut voor Materiaalonderzoek (IMO) van de UHasselt en IMOMEC, het geassocieerd laboratorium van IMEC, werken geïntegreerd samen. IMO-IMOMEC heeft een jarenlange ervaring in het geavanceerde onderzoek naar nieuwe materiaalsystemen voor gebruik in micro-elektronica, opto-elektronica, bioelektronica en nanotechologie. De focus van het onderzoek ligt op plastic elektronica, materialen met brede bandkloof, metaaloxide nanomaterialen, biosensoren en moleculaire elektronica. Meer informatie over de activiteiten van IMO-IMOMEC vind je op http://www.imo.uhasselt.be/

Over IMEC
IMEC verricht onderzoek dat tot de wereldtop behoort in het domein van nanotechnologie. IMEC koppelt zijn innovatieve kracht aan industriële partnerships in ICT, gezondheidszorg en energie. Zo worden er technologische oplossingen ontwikkeld die relevant zijn voor de industrie. In een unieke hightech omgeving is IMEC's internationaal toptalent gedreven om de bouwblokken te ontwikkelen voor een beter leven in een duurzame maatschappij.
IMEC's hoofdkantoor is gevestigd in Leuven, België. IMEC heeft kantoren in België, Nederland, Taiwan, Verenigde Staten, China en Japan. Het onderzoekscentrum telt meer dan 1.650 medewerkers waarvan meer dan 550 industriële residenten en gastonderzoekers. In 2008 bedroeg IMEC's budget (P&L) 270 miljoen euro.
Meer informatie kan je vinden op www.imec.be

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us