LEUVEN MINDGATE

imec: Verloren warmte recupereren om elektriciteit te winnen


Leuven, België -2 augustus 2010 - Imec heeft een nieuwe technologie ontwikkeld om warmte die verloren gaat bij bvb. de productie van staal, glas of zelfs warm water met een hoge efficiëntie om te zetten in elektriciteit. Net zoals zonnecellen de energie van de zon omzetten in elektriciteit, zetten thermofotovoltaïsche cellen de straling van warmtebronnen met een temperatuur lager dan die van de zon om in elektriciteit. Imec's technologie is een belangrijke stap naar marktintroductie van thermofotovoltaïsche cellen.

Thermofotovoltaïsche cellen zijn uitermate geschikt om gebruikt te worden in een industriële context, bvb. om elektriciteit te genereren uit de warmte die vrijkomt bij de productie van glas of staal en die anders verloren zou gaan. Ze zouden ook de efficiëntie van verwarmingsinstallaties in woningen kunnen verhogen, door elektriciteit te winnen uit het warmteverlies bij de productie van warm water. Thermofotovoltaïsche cellen zijn vandaag de dag echter nog niet op de markt verkrijgbaar omdat ze nog te duur zijn en een te lage omzettingsefficiëntie hebben. De nieuwe techniek die imec ontwikkelde is dan ook een belangrijke stap naar marktintroductie van deze veelbelovende technologie.

De actieve laag van thermofotovoltaïsche cellen wordt meestal gemaakt uit III-V materiaal. Om een dergelijk materiaal op een drager (substraat) aan te brengen wordt traditioneel het substraat intensief voorbehandeld zodat de III-V laag er epitaxiaal op gegroeid kan worden. Imec heeft echter een goedkoper proces ontwikkeld ter vervanging van de dure epitaxiale groeitechniek. De actieve laag wordt gevormd door diffusie en het oppervlak wordt gepassiveerd met amorf silicium. Daarnaast gebruikt imec germaniumsubstraten met een speciaal ontwikkelde oppervlakteafwerking. Testen hebben aangetoond dat imec's nieuwe thermofotovoltaïsche cellen een opvallend betere kwantumefficiëntie vertonen dan de traditionele cellen. Dit vertaalt zich rechtstreeks in een betere omzettingsefficiëntie van warmte naar elektriciteit.

Jef Poortmans, directeur van imec's zonnecelprogramma: 'Imec zoekt naar technieken om zonnecellen goedkoper en efficiënter te maken. We hebben daarin al 25 jaar ervaring en hebben de sterke expertise die we uitgebouwd hebben nu succesvol toegepast in ons onderzoek naar thermofotovoltaïsche cellen. We zijn dan ook fier dat we cellen hebben kunnen ontwikkelen met een hogere celperformantie en een lagere productiekost dan de bestaande thermofotovoltaïsche cellen.'

Imec's germaniumgebaseerde thermofotovoltaïsche cel met een verbeterde afwerking van voor- en achterzijde oppervlakte.

---einde---

Over imec

Imec verricht onderzoek dat tot de wereldtop behoort in het domein van nano-elektronica. Imec koppelt zijn innovatieve kracht aan wereldwijde partnerships in ICT, gezondheidszorg en energie. Zo worden er technologische oplossingen ontwikkeld die relevant zijn voor de industrie. In een unieke hightech omgeving is imec's internationaal toptalent gedreven om de bouwblokken te ontwikkelen voor een beter leven in een duurzame maatschappij.

Imec's hoofdkantoor is gevestigd in Leuven, België. Imec heeft kantoren in België, Nederland, Taiwan, Verenigde Staten, China en Japan. Het onderzoekscentrum telt meer dan 1.750 medewerkers waarvan meer dan 550 industriële residenten en gastonderzoekers. In 2009 bedroeg imec's budget (P&L) 275 miljoen euro.

Meer informatie kan je vinden op www.imec.be

Imec is een geregistreerd trademark voor de activiteiten van IMEC International (stichting van openbaar nut volgens Belgisch recht), imec België (IMEC vzw gesteund door de Vlaamse Overheid), imec Nederland (Stichting IMEC Nederland, deel van Holst Centre dat gesteund wordt door de Nederlandse Overheid), imec Taiwan (IMEC Taiwan Co.) en imec China (IMEC Microelectronics (Shangai) Co. Ltd.).

Contact:

Katrien Marent, Director of External Communications, 32 16 28 18 80, katrien.marent@imec.be

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us