LEUVEN MINDGATE

Vlaamse digitale coach biedt mensen met overgewicht doeltreffend hulpmiddel om blijvend gewicht te verliezen


Publication date : Leuven, 15 december 2016.

De partners van het imec.icon onderzoeksproject b-SLIM hebben een ‘digitale coach’ in de vorm van een app ontwikkeld die gepersonaliseerd advies geeft aan mensen met overgewicht en hen helpt blijvend gewichtsverlies te realiseren. Het is de eerste digitale coach die data uit verschillende bronnen (zoals beweging en gedragspatronen) combineert. Gebruikerstesten tonen aan dat deze holistische benadering effectief leidt tot gewichtsverlies. De onderzoekers komen bovendien tot de conclusie dat de beste resultaten worden bereikt wanneer de app gebruikt wordt in combinatie met een traditionele aanpak, bijvoorbeeld het consulteren van een diëtist of bewegingscoach.

Uit een recente Europese studie van Eurostat blijkt dat één op twee Europeanen lijdt aan overgewicht en één op zes als obees kan worden beschouwd. Dat heeft niet alleen gevolgen voor hun levenskwaliteit, maar ligt vaak ook aan de basis van andere gezondheidsproblemen. Er staat dus heel wat voor deze mensen op het spel, en toch blijkt het realiseren van een blijvend gewichtsverlies in de praktijk helemaal niet zo eenvoudig.

Een consortium van Vlaamse bedrijven en academische onderzoekers waaronder imec ontwikkelde een digitale coach, in de vorm van een app, die rekening houdt met verschillende gewichtsbepalende factoren – zoals de hoeveelheid lichaamsbeweging en gedragspatronen van de gebruiker. Daarmee onderscheidt deze app zich van bestaande mHealth-oplossingen die doorgaans maar één parameter als input gebruiken. Complexe algoritmes zetten alle data om in gepersonaliseerd advies. In de app is ook een ingebouwde ‘avatar’ voorzien, een 3D-visualisatie van de eigen lichaamsvorm van de gebruiker die continu (en onverbloemd) visuele feedback geeft over het bereikte gewichtsverlies.

Karin Slegers, onderzoeksverantwoordelijke voor b-SLIM van imec - KU Leuven - Mintlab: “Bovendien wilden we niet enkel een nieuw type digitale coach ontwikkelen – maar ook de effectiviteit ervan onderzoeken. Zo werd b-SLIM de eerste studie die de impact van een digitale coach vergelijkt met traditionele ‘face-to-face’ consultaties.”

Gebruikerstesten met 120 proefpersonen wijzen uit dat de digitale benadering effectief tot gewichtsverlies leidt: de app-gebruikers verloren gemiddeld 3 tot 3,5kg over een periode van drie maanden. Daarmee zetten zij een even goed resultaat neer als de groep die enkel een diëtist of bewegingscoach raadpleegde.

“De virtuele coach heeft het voordeel dat het een ‘anonieme’ tool is die toelaat om op een relatief goedkope, laagdrempelige manier een breed publiek te bereiken,” voegt Projectleider Steven De Peuter (BrandNewHealth) toe. “En gebruikers die naast de app ook een expert voor persoonlijk advies konden raadplegen, behaalden zelfs nog betere resultaten.” Die combinatie – die ook wel ‘blended care’ wordt genoemd – blijkt dus de meest ideale manier om een blijvend gewichtsverlies te garanderen.

Het imec.icon b-SLIM-project liep van 1 april 2014 tot 31 maart 2016 en bundelde de krachten van commerciële partners BrandNewHealth, AHOLD DELHAIZE en Yorbody met de wetenschappelijke expertise van onderzoekers van imec - KU Leuven - Mintlab, imec – KU Leuven – PSI, imec – KU Leuven – STADIUS, imec – UAntwerpen – Vision Lab, het Departement Bewegingswetenschappen van de KU Leuven en het Laboratorium Klinische en Experimentele Endocrinologie van de KU Leuven. Het project kwam tot stand met financiële steun van het Agentschap Innoveren en Ondernemen. Meer op: http://www.iminds.be/nl/projecten/b-SLIM

Bekijk de video over het B-slim project via deze link https://vimeo.com/195642807

Over imec

Imec is ’s werelds toonaangevende onderzoeks- en innovatiecentrum op het vlak van nano-elektronica en digitale technologie. De combinatie van onze voortrekkersrol in microchiptechnologie en onze software- en ICT-expertise maakt ons uniek. Imec beschikt over een unieke infrastructuur en een lokaal en internationaal ecosysteem van partners in diverse sectoren. Samen werken we aan baanbrekende innovatie in toepassingsdomeinen zoals gezondheidszorg, slimme steden en mobiliteit, logistiek en Industrie 4.0 en energie.

Imec is een vertrouwde partner van bedrijven, start-ups en universiteiten, en brengt bijna 3,500 topwetenschappers uit meer dan 70 landen samen. Imec heeft zijn hoofdzetel in Leuven en R&D-groepen die verspreid zijn over een aantal Vlaamse universiteiten, in Nederland, Taiwan, de VS, China, en kantoren in India en Japan. In 2015 bedroeg de bedrijfsopbrengsten van imec 415 miljoen euro en van iMinds (sedert 21 september 2016 geïntegreerd in imec) 52 miljoen euro. Meer informatie op www.imec.be.

Imec is a registered trademark for the activities of IMEC International (a legal entity set up under Belgian law as a "stichting van openbaar nut”), imec Belgium (IMEC vzw supported by the Flemish Government), imec the Netherlands (Stichting IMEC Nederland, part of Holst Centre which is supported by the Dutch Government), imec Taiwan (IMEC Taiwan Co.) and imec China (IMEC Microelectronics (Shanghai) Co. Ltd.) and imec India (Imec India Private Limited), imec Florida (IMEC USA nanoelectronics design center).

About BrandNewHealth

BrandNewHealth is pioneer and one of the leading players in Europe in evidence based digital health coaching: large-scale online and mobile interventions promoting health and vitality. The combined expertise in health psychology, ICT and communication guarantees proven effective, individual lifestyle coaching. Approximately 670.000 individuals have reached their personal health goals with BrandNewHealth’s automated digital health coaches.

ichange3, BrandNewHealth’s ‘flagship’ coach, , empowers employees to choose a healthier lifestyle and create strong and lasting healthy habits. Employers realise a return on investment through healthier, more productive, and more engaged employees.
http://www.brandnewhealth.com/

Contact:

Hanne Degans, Press Officer, +32 16 28 17 69 // +32 486 06 51 75 // Hanne.Degans@imec.be

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us