LEUVEN MINDGATE

HR Event Leuven MindGate: Levenskwaliteit en openheid zijn troeven van Leuven


Publication date : 14/10/2016

Levenskwaliteit en openheid zijn troeven van Leuven volgens internationale kenniswerkers, integratie partner en kinderen groot werkpunt

De Leuvense regio is door de aanwezigheid van de universiteit al eeuwenlang een aantrekkingspool van internationaal talent. De grote bedrijven, talloze spin-off’s en startende ondernemingen brengen werkgelegenheid en welvaart met zich mee. Daarom is het voor de regio belangrijk om talent te blijven aantrekken en behouden. Dat is een van de opdrachten van Leuven MindGate, het samenwerkingsplatform dat Leuven als dé kennisregio voor gezondheid, technologie en creativiteit op de wereldkaart wil zetten.  Leuven MindGate bevraagde 1.264 internationale kenniswerkers van 24 organisaties uit de regio, om te onderzoeken wat de regio aantrekkelijk maakt en wat er verbeterd kan worden.
 
De resultaten uit de enquête werden 14 oktober tijdens een druk bijgewoonde studiedag voorgesteld, in het Dirk Boutsgebouw aan het VAC in Leuven, samen met een tienpuntenplan om de regio aantrekkelijker te maken voor internationale kenniswerkers. Het rapport is ook online te raadplegen

Resultaten onderzoek

Alle deelnemers kregen vragen over hun integratie en levenskwaliteit. Uit de resultaten valt onder andere op te maken dat 69 procent hun leef- en woonsituatie als goed tot heel goed beoordeelt en 71 procent Leuven zou aanraden als woon- en werkplaats.

Dat de internationale werknemers zich kunnen thuis voelen in een nieuwe stad, heeft deels te maken met de rol van de werkgever in dat proces. Bijna 65 procent stelt dat de ondersteuning van de werkgever goed tot zeer goed is. Vooral op vlak van sociale zekerheid, mobiliteit, administratie en registratie vinden de ondervraagden ondersteuning belangrijk. Het minst tevreden waren de kenniswerkers over de hulp bij de zoektocht naar een job voor de partner, een school of opvang voor de kinderen en culturele integratie.

Het hoeft niet te verbazen dat ouders het een prioriteit vinden dat hun kinderen aarden in de nieuwe omgeving. Uit de enquête blijkt dat dat voor de meeste gezinnen goed lukt. 82 procent gaf aan dat hun kind goed of heel goed geïntegreerd is. Het grootste deel van de internationale kinderen gaat naar een lokale school in de Leuvense regio, twaalf procent volgt les aan een internationale school.

Ook het welzijn van de partner blijkt vaak een beslissende factor voor een langer of zelfs definitief verblijf in Leuven. De partners helpen bij het vinden van een dagtaak, betaald of vrijwilligerswerk, kan hier een oplossing bieden, net zoals geregeld activiteiten organiseren voor internationale werknemers en hun gezin. 

International Center

Het stadsbestuur speelt een vitale rol in de integratie van internationale kenniswerkers. Zo zorgt Stad Leuven reeds voor administratie, registratie en begeleiding naar onderwijs en andere socio-culturele organisaties. Leuven kent een grote diversiteit aan taalinitiatieven georganiseerd door de stad, door taalinstituten of door opleidingsdiensten van bedrijven. Toch ondervinden werknemers soms moeilijk de weg naar die initiatieven. Alle informatie samenbrengen in één internationaal huis brengt daar een oplossing voor, bewijzen buitenlandse voorbeelden.

Zo’n International Center kan tegemoet komen aan andere verbeterpunten die uit de bevraging komen: hulp bij de immigratieprocedure en de bijhorende administratie, hulp bij het zoeken van een geschikte woning, een buddy program starten… In één centraal punt is dan alle informatie beschikbaar. Bovendien biedt zo’n locatie de kans om ontmoeting te stimuleren, zowel tussen buitenlandse werknemers onderling als met de lokale gemeenschap. De realisatie van zo’n internationaal huis is dan ook topprioriteit. Hier wordt momenteel werk van gemaakt. De komende weken zal de stad hier meer duiding over geven. 

Leuven MindGate 

Om een sterke internationale positie te handhaven, is het aantrekken, ontplooien en ondersteunen van internationaal talent een cruciaal gegeven. Dit is niet alleen op cultureel en sociaal vlak een verrijking voor de regionale ontwikkeling, maar ook positief voor de economie. Bovendien creëert de internationale aantrekkingskracht van een stad ongeziene opportuniteiten voor de vele organisaties en bedrijven die zulke talenten nodig hebben.

Leuven MindGate heeft als doel de Leuvense regio te positioneren als zijnde een regio met een hoge levensstandaard en een sterke internationale positie in health, hi-tech en creativiteit. Hiervoor bundelt Leuven MindGate de troeven van kenniscentra, organisaties en de overheid om zodoende duurzame ontwikkeling, innovatie en welvaart in de Leuvense regio te stimuleren.

Meer info
http://leuvenmindgate.us10.list-manage.com/track/click?u=ba653b847bbf67b6552c37a2e&id=7d488c5254&e=7d077b8a07
info@leuvenmindgate.be

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us