LEUVEN MINDGATE

Imec helpt Vlaamse KMO’s bij de realisatie van slimme spiegel


Publication date: 13/10/2016

Op de Biënnale Interieur Kortrijk 2016 stellen twee Vlaamse KMO’s, Group De Keyzer (keuken- en badmeubelfabrikant) en Deknudt Mirrors (ontwikkelaar van spiegels voor B2B-toepassingen) een innovatieve spiegel -ME2 Mirror (me-too)- voor die personen tegelijk in voor- en achteraanzicht toont. Bij de realisatie van de spiegel werden de bedrijven geholpen door imec, de Leuvense wereldspeler op het vlak van onderzoek en ontwikkeling in nano-elektronica en digitale technologie. Enkele van de uitdagingen bij het ontwerpen van de spiegel waren: de elektronica bestand maken tegen veelvuldig gebruik in zeer hoge vochtigheidsomstandigheden, een camera inbouwen die beelden in hoge kwaliteit levert onder wisselende belichting, en het complexe systeem kostenefficiënt integreren.

De ME2 Mirror is ingebouwd in een badkamermeubel met twee deuren die aan beide binnenkanten een spiegel hebben. In het linker paneel is een camera ingebouwd die zijn beeld in real-time en hoge-resolutie naar een scherm stuurt dat in de andere spiegel verwerkt zit. Zo krijgt iemand die voor de rechterspiegel staat, tegelijk ook het beeld te zien dat de camera in het linkerpaneel opneemt.

Voor de realisatie van het concept kwamen Group De Keyzer en Deknudt Mirrors terecht bij imec, dat naast zijn hoofdbezigheid als onderzoekscentrum in nano-elektronica en digitale technologie ook innovatiediensten aanbiedt aan bedrijven. Kris Hermus, imec programmamanager voor innovatie in Vlaanderen: “We hebben heel wat KMO’s die inzetten op innovatie en daar ook zeer succesvol in zijn. Maar die bedrijven hebben niet altijd alle nodige expertise en intellectual property (IP) om hun ideeën om te zetten in robuuste, kostenefficiënte producten of om de best mogelijke combinatie van geavanceerde technologieën te implementeren. Daar kunnen wij hen bij helpen.”

Om de bedrijven te ondersteunen op die vlakken waar ze onvoldoende expertise hebben, heeft imec specialisten die diensten aanbieden voor alle aspecten van de waardeketen. Daarnaast doet imec voor bepaalde taken ook beroep op een uitgebreid netwerk van (veelal Vlaamse) partners. Kris Hermus: “Voor ons is het vooral belangrijk dat het om een innovatief, grensverleggend idee gaat waarbij geavanceerde technologie een centrale rol speelt. In het geval van de spiegel bijvoorbeeld moest het product bestand zijn tegen vochtigheid, kwaliteitsvol zijn en real-time video kunnen streamen onder moeilijke lichtomstandigheden, en alles moest in een geïntegreerd systeem op de markt gebracht worden als consumentenproduct. We zorgden zowel voor een robuust, productieklaar ontwerp als voor de integratie en de realisatie van een prototype. Imec ondersteunt de KMO’s ook met productie van de elektronica.”

Over imec

Imec is ’s werelds toonaangevende onderzoeks- en innovatiecentrum op het vlak van nano-elektronica en digitale technologie. De combinatie van onze voortrekkersrol in microchiptechnologie en onze software- en ICT-expertise maakt ons uniek. Imec beschikt over een unieke infrastructuur en een lokaal en internationaal ecosysteem van partners in diverse sectoren. Samen werken we aan baanbrekende innovatie in toepassingsdomeinen zoals gezondheidszorg, slimme steden en mobiliteit, logistiek en Industrie 4.0 en energie.
Imec is een vertrouwde partner van bedrijven, start-ups en universiteiten, en brengt bijna 3,500 topwetenschappers uit meer dan 70 landen samen. Imec heeft zijn hoofdzetel in Leuven en R&D-groepen die verspreid zijn over een aantal Vlaamse universiteiten, in Nederland, Taiwan, de VS, China, en kantoren in India en Japan. In 2015 bedroeg de bedrijfsopbrengsten van imec 415 miljoen euro en van iMinds (sedert 21 september 2016 geïntegreerd in imec) 52 miljoen euro. Meer informatie op www.imec.be.

Imec is a registered trademark for the activities of IMEC International (a legal entity set up under Belgian law as a "stichting van openbaar nut”), imec Belgium (IMEC vzw supported by the Flemish Government), imec the Netherlands (Stichting IMEC Nederland, part of Holst Centre which is supported by the Dutch Government), imec Taiwan (IMEC Taiwan Co.) and imec China (IMEC Microelectronics (Shanghai) Co. Ltd.) and imec India (Imec India Private Limited), imec Florida (IMEC USA nanoelectronics design center).


Over Deknudt Mirror Works

Deknudt Mirror Works is een onafhankelijk familiaal bedrijf .De onderneming werd opgericht in 1946 en is gevestigd te Deerlijk, België en in Zilina, Slovakije.

Deknudt Mirror Works veredelt glas. Zowel het verzilveren van glas tot spiegel, het zeefdrukken op glas en spiegel, de diverse kantenbewerkingen als het verlijmen van metalen onderdelen op glas en spiegel gebeuren intern. Deze geïntegreerde productielijn maakt het mogelijk om een volledige controle over het productieproces te behouden en te produceren conform de ISO 9001:2008 norm.

Deknudt Mirror Works is gespecialiseerd in volgende producten:
-spiegels met gedeeltelijke verzilvering.
-spiegels met zeefdruk aan de verzilverzijde.
-dubbelzijdige spiegels met opgekleefde metaalplaatjes.
-dubbelzijdige spiegels met geïntegreerde LED’S en veiligheidsfolie.
-injecteren en decoreren van spiegelkaders in polyurethaan.

Onze klanten zijn de Europese producenten van hoogwaardig sanitair meubilair.

Ons zusterbedrijf Deknudt Mirrors ontwerpt en commercialiseert wereldwijd een toonaangevende collectie decoratieve spiegels die gedistribueerd worden via de meubelhandel.
Meer info op : www.deknudtmirrors.com

Over Group De Keyzer

Group De Keyzer is een familiebedrijf actief in de ontwikkeling, productie en verkoop van keuken-, badkamer- en projectmeubilair.

De focus op automatisatie en digitalisering van de bedrijfsprocessen gecombineerd met artisanaal vakmanschap van haar medewerkers maakt het mogelijk om in haar 15.000 m2 ruime productiesite te Menen (Zuidwest-Vlaanderen, België) sterk gepersonaliseerde meubelconcepten toch op een industriële wijze te produceren.

Op vandaag bestaat het DE KEYZER-team uit een negentigtal directe medewerkers.   Elk van de productgroepen heeft zijn eigen distributiesysteem : de badmeubelen worden verkocht via de sanitaire vakhandel in de Benelux onder de merknaam "ALKE", de keukens enerzijds via keukenspeciaalzaken in België onder private label en via eigen verkooppunten in Menen, Sint-Martens-Latem, Roeselare, Boortmeerbeek, Beveren-Waas, Sijsele en binnenkort ook in Zingem onder de merknaam "DE KEYZER".   Het projectmeubilair tenslotte wordt verdeeld via diverse gespecialiseerde kanalen (waaronder scheepswerven) onder de merknaam “DE KEYZER – Projects”.
Meer informatie kan je vinden op : www.dekeyzer.be, www.alke.be en www.dekeyzerprojects.be.


Contact :

imec : Hanne Degans, Press officer and communications specialist, T: +32 16 28 17 69, Mobile : +32 486 06 51 75, Hanne.Degans@imec.be
Deknudt Mirrors: Francis Deknudt, ceo, 003256 732560 of fdeknudt@deknudtmirrors.com
Group De Keyzer : Koen De Keyzer, CEO, T: +32 56 52 13 50, koen@dekeyzer.be.

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us