LEUVEN MINDGATE

Fusie tussen onderzoeksinstellingen imec en iMinds is een feit


Publication date : 22/09/2016

Luc Van den hove, president & CEO imec en Danny Goderis, executive VP smart applications and innovations services Flanders, imec / ex-CEO iMinds hebben het genoegen u te mogen meedelen dat de fusie tussen de onderzoeksinstellingen imec en iMinds een feit is. De intentie tot fusie werd aangekondigd op 19 februari en gisteren finaal goedgekeurd door de Raad van Bestuur van imec en een Buitengewone Algemene Vergadering van iMinds. De notariële akte van de fusie werd gisterenavond ondertekend in aanwezigheid van Vlaams minister-president Geert Bourgeois en Vlaams minister voor Werk, Economie, Innovatie en Sport Philippe Muyters.

iMinds vzw houdt daardoor op te bestaan, maar de activiteiten krijgen een nieuwe doorstart binnen imec dat zo een uniek hightech onderzoekscentrum wordt voor de digitale economie dat sterker staat dan ooit. Dankzij de verbreding van imec’s onderzoeks- en samenwerkingsaanbod ontstaat er een uniek onderzoekscentrum dat tot de absolute wereldtop behoort op het vlak van nano-elektronica en uitblinkt door zijn kennis in software en ICT. Het verbrede innovatiecentrum – dat opereert onder de naam imec – gebruikt die kennis om disruptieve technologieën en oplossingen te ontwikkelen in toepassingsgebieden zoals gezondheidszorg, slimme steden en mobiliteit, logistiek en Industrie 4.0 en energie. Daarnaast is het de bedoeling om het open, laagdrempelige karakter van iMinds in de hele organisatie uit te dragen en volop in te zetten op een nog intensere samenwerking met de Vlaamse partners – door middel van instrumenten zoals het iStart-ondernemingschapsprogramma, het toegepaste ICON-onderzoek en de proeftuinmethodologie. Met andere woorden: een onderzoekscentrum van wereldklasse met maximale regionale impact.

Het is de expliciete bedoeling om bij deze fusie de unieke sterktes van beide onderzoekscentra te bewaren en te versterken. De fusie heeft geen invloed op de huidige samenwerkingen met onze partners en stakeholders. We zijn er echter van overtuigd dat het samenbrengen van onze expertises extra opportuniteiten zal bieden en een meerwaarde zal betekenen voor onze samenwerkingen.

De governance structuren van imec vormen de basis van het verbrede imec, maar er worden belangrijke wijzigingen (verbredingen) aangebracht in de statuten van imec. Een nieuwe missie en visie omschrijven de ruimere scope van het verbrede onderzoekscentrum. De Raad van Bestuur, net zoals de wetenschappelijke adviesraad van imec, zijn uitgebreid met nieuwe leden met expertise in de iMinds domeinen. De huidige CEO van iMinds, Danny Goderis, wordt opgenomen in de Executive Board van imec als hoofd van de ‘Smart Applications and Innovations Services Flanders’ business unit van imec. Er is een nieuw orgaan opgericht, de Vlaamse industrie-adviesraad, met vertegenwoordigers van de Vlaamse industrie. En tot slot zullen ook de multihub-structuur en diverse locaties behouden blijven.

Dankzij de fusie brengt imec bijna 3.500 wetenschappers van over de hele wereld samen om in de vele toepassingsgebieden het onmogelijke mogelijk te maken. Het beschikt daarvoor over een unieke infrastructuur – waaronder 12.000 vierkante meter aan cleanrooms, de meest geavanceerde toestellen voor het onderzoek naar nano-elektronica en de modernste bio-, netwerk- en beeldvormingslabo’s. En, uiteraard, een uitgebreid netwerk van lokale en internationale partners waarmee intensief wordt samengewerkt.  
De iMinds-stafleden en -onderzoekers kunnen met veel trots terugkijken op wat ze de afgelopen 12 jaar gerealiseerd hebben. Dit is echter geen einde, maar een nieuwe start om hun disruptief digitaal onderzoek nog meer naar de markt te laten doorstromen en de veelbelovende hightech start-ups te begeleiden op hun pad naar internationaal succes.

Vanaf 1 oktober is het verbrede onderzoekscentrum operationeel. Een afzonderlijke communicatie met alle praktische coördinaten volgt later. Wij danken u alvast voor het vertrouwen in onze organisaties en kijken er naar uit om onze samenwerkingen te versterken dankzij deze verbreding van onze scope, competenties, cultuur en businessmodellen. Aarzel niet om ons te contacteren indien u vragen hebt.

In het officiële persbericht vindt u nog meer info.

iMinds_logo tech confimec
 
 

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us