LEUVEN MINDGATE

Imec-onderzoekers krijgen prestigieuze ERC-beurzen voor jonge veelbelovende wetenschappers


Publication date : 13/09/2016

Twee onderzoekers van het Leuvense nano-elektronica onderzoekscentrum imec hebben een Europese ERC-onderzoeksbeurs voor jonge wetenschappers gekregen. Deze twee ERC Starting Grants voor een totaalbedrag van 3,5 miljoen euro moeten ervoor zorgen dat Kris Myny (imec) en Bart Vermang (IMOMEC) fundamenteel onderzoek kunnen doen dat tot een doorbraak leidt in hun respectieve studiegebieden. De ERC-onderzoeksbeurzen worden uitgereikt door de European Research Council na een strenge selectieprocedure; ze zijn dan ook één van de meest prestigieuze onderzoeksbeurzen voor Europese wetenschappers.   

Bart Vermang ontvangt een beurs van 2 miljoen. Hij is onderzoeker op het gebied van duurzame energie bij IMOMEC, imecs geassocieerde labo aan de UHasselt. Hij houdt zich onder andere bezig met het verbeteren van dunnefilm-zonnecellen, meer in het bijzonder CiGS(e)-cellen. Zijn ERC-project behelst het verbeteren van de CiGS(e)-cellen door het toepassen van geavanceerde technieken die ook bij silicium-zonnecellen worden toegepast. Dat zou moeten leiden tot meer duurzame cellen met een hogere efficiëntie tussen de 23 en 26%. Dit type cellen is bijzonder geschikt om te integreren in bouwmaterialen en constructie-elementen, een markt die zeer belangrijk wordt omdat de Europese regelgeving voorziet dat nieuwe gebouwen in de toekomst energieneutraal moeten worden.  

Kris Myny is onderzoeker in imecs team dat werkt aan dunnefilm-elektronica, een technologie om elektronische circuits te maken op grote, flexibele oppervlaktes, onder andere gebruikt bij hedendaagse ultradunne beeldschermen. Hij wil met de beurs van 1,5 miljoen een veelbelovend type transistor verbeteren en daarmee een nieuwe manier ontwikkelen om circuits te ontwerpen, wat het energieverbruik aanzienlijk zou moeten terugdringen. Met die nieuwe technieken zou het mogelijk worden om een volgende generatie flexibele toepassingen te maken zoals sensoren voor Internet of Things, oprolbare beeldschermen, of draagbare medische sensoren in de vorm van pleisters.

In een recent persbericht kondigt de Europese Commissie aan dat zij in 2017 een recordbedrag van 1,8 miljard euro zal investeren in de ERC-beurzen. Een aanzienlijk deel daarvan gaat naar de Starting Grants, beurzen voor jonge veelbelovende wetenschappers met 2 tot 7 jaar onderzoekservaring na het behalen van hun doctoraat. De bedoeling is om hen een perspectief te bieden om een onderzoekscarrière en een eigen team op te bouwen. Jo De Boeck, CTO van imec is dan ook trots: “We feliciteren Bart en Kris met deze beurs en met het onderzoek dat eraan vooraf ging. We doen bij imec een belangrijke inspanning om onze jonge onderzoekers te begeleiden en hen de best mogelijke omgeving en infrastructuur aan te bieden. Dat ze geselecteerd worden voor de ERC-beurzen toont dat hun werk inderdaad van het hoogste niveau is. Dit zal andere onderzoekers bij imec inspireren om hun ambitieuze onderzoeksprojecten voor te stellen voor ERC

Over imec

Imec verricht onderzoek dat tot de wereldtop behoort in het domein van nano-elektronica. Imec koppelt zijn innovatieve kracht aan wereldwijde partnerships in ICT, gezondheidszorg en energie. Zo worden er technologische oplossingen ontwikkeld die relevant zijn voor de industrie. In een unieke hightech omgeving is imec’s internationaal toptalent gedreven om de bouwblokken te ontwikkelen voor een beter leven in een duurzame maatschappij.
Imec's hoofdkantoor is gevestigd in Leuven, België. Imec heeft kantoren in België, Nederland, Taiwan, Verenigde Staten, China, India en Japan. Het onderzoekscentrum telt meer dan 2400 medewerkers waarvan ongeveer 740 industriële residenten en gastonderzoekers. In 2015 bedroeg imec's budget (P&L) 415 miljoen euro. Meer informatie kan je vinden op www.imec.be.
Imec is een partner in EnergyVille (www.energyville.be) en Solliance (http://www.solliance.eu/). EnergyVille is een associatie van Vlaamse onderzoekscentra in verband met intelligente en duurzame. Solliance is een grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van dunnefilm-zonneceltechnologie.

Imec is een geregistreerd trademark voor de activiteiten van IMEC International (stichting van openbaar nut volgens Belgisch recht), imec België (IMEC vzw gesteund door de Vlaamse Overheid), imec Nederland (Stichting IMEC Nederland, deel van Holst Centre dat gesteund wordt door de Nederlandse Overheid), imec Taiwan (IMEC Taiwan Co.), imec China (IMEC Microelectronics (Shanghai) Co. Ltd.) en imec India (Imec India Private Limited).

Over de UHasselt

De Universiteit Hasselt (UHasselt) is in vier decennia uitgegroeid tot een dynamisch centrum van onderwijs, onderzoek en dienstverlening. De UHasselt heeft twee campussen (Diepenbeek en Hasselt), zes faculteiten (Architectuur en kunst, Bedrijfseconomische wetenschappen, Geneeskunde en levenswetenschappen, Industriële ingenieurswetenschappen, Rechten, Wetenschappen) en zes onderzoeksinstituten (biomedisch, statistisch en milieu-, en materiaalonderzoek, onderzoek rond mobiliteit en digitale media). De UHasselt heeft meer dan 6.000 studenten en 1.200 personeelsleden. Meer info: www.uhasselt.be (Twitter: @uhasselt / Facebook: www.facebook.com/uhasselt).

Over imo-imomec

Binnen UHasselt-onderzoeksinstituut imo-imomec (op campus Diepenbeek) wordt interdisciplinair onderzoek uitgevoerd naar nieuwe materiaalsystemen voor toepassingen in micro-elektronica, bio-elektronica en nanotechnologie. Kerndomeinen zijn plastic elektronica, synthese en eigenschappen van nanodeeltjes en -structuren, synthetische diamantfilms, moleculaire elektronica en biosensoren. Het instituut werkt zeer nauw samen met imec (Interuniversitair Micro-Elektronica Centrum) in Leuven.

Contact

imec: Hanne Degans, Press officer and communications specialist, T: +32 16 28 17 69, Mobile: +32 486 065 175, Hanne.Degans@imec.be

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us