LEUVEN MINDGATE

icometrix haalt erkenning in de Verenigde Staten binnen


Publication date : 06/09/2016

Belgisch technologie bedrijf icometrix heeft van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) erkenning gekregen voor hun software die medische beelden analyseert en artsen wereldwijd helpt om hersenaandoeningen in kaart te brengen. De software wordt reeds uitvoerig gebruikt in de EU, Canada en Australië en is nu ook beschikbaar op de Amerikaanse markt. De FDA-erkenning is een cruciale stap voor de groei van het bedrijf. “De goedkeuring door het Food and Drug Administration zorgt ervoor dat we onze activiteiten in Amerika in een hogere versnelling kunnen schakelen.  Vanaf het najaar zullen ook de Amerikaanse neurologen en neuroradiologen onze medische software-as-a-service kunnen gebruiken bij het opvolgen van hun MS-patiënten.”

Meten is weten

De metingen werden ontwikkeld door icometrix om relevante informatie zoals de evolutie van hersenvolume en letsels in de hersenen uit klinische MRI scans te verkrijgen. Dergelijke metingen zijn erg belangrijk in de opvolging van patiënten met Multiple Sclerose, dementie en andere hersenaandoeningen en helpen de arts om de ziekteprogressie in kaart te brengen en de juiste medicatie voor te schrijven.

Roots in onderzoek

icometrix werd in 2011 opgericht als spin-off van de universiteiten en universitaire ziekenhuizen van Antwerpen en Leuven. Door kennis rond de analyse van MRI beelden te combineren met nauwe samenwerkingen met artsen, groeide icometrix op korte tijd uit tot een wereldspeler met kantoren in Leuven en Boston. “Op dit moment gebeurt de beoordeling van MRI beelden van de hersenen vooral visueel, door gespecialiseerde radiologen”, zegt prof. dr. Paul M. Parizel, diensthoofd radiologie van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en president van de Europese vereniging voor Radiologie. “Dit is niet alleen een tijdrovende, maar ook erg moeilijke taak. Het beoordelen van de evolutie van letsels in de hersenen over de tijd (bijvoorbeeld bij patiënten met Multiple Sclerose), wordt wel eens vergeleken met het tellen van de vlekken op een lopende dalmatiër”, vervolgt dr. Parizel. “En het visueel beoordelen van de reductie van het hersenvolume, is zelfs gewoon onmogelijk door de kleine, maar klinisch belangrijke, veranderingen die optreden”, besluit hij.

Gepersonaliseerde geneeskunde

“Wij willen onze bijdrage leveren tot een meer gepersonaliseerde geneeskunde”, zegt Dr. Sc. Wim Van Hecke, mede-oprichter van icometrix . “De zegswijze ‘meten is weten’ is meer dan ooit relevant in de medische wereld. De gespecialiseerde metingen die we ontwikkeld hebben, namelijk die van het hersenvolume en van de omvang van de letsels in de hersenen, zijn zeer relevant voor artsen om de correcte diagnose te stellen en om te evalueren of de medicijnen hun werk doen”, vult Dr. Van Hecke aan. “Onze software was reeds goedgekeurd in Europa, Australië en Canada, maar dankzij de FDA goedkeuring kunnen we nu ook patiënten en artsen in de Verenigde Staten helpen. Dit is uiteraard een erg belangrijke stap voor icometrix en laat ons toe deze Belgische technologie verder wereldwijd te verspeiden”, concludeert Dr. Van Hecke. 

icometrix zal hun technologie presenteren tijdens ECTRIMS, het grootste internationale Multiple Sclerose congres, dat plaatsvindt, tussen 14 en 17 september in Londen.

Over icometrix

icometrix werd opgericht in 2011 door dr. sc. Dirk Loeckx en dr. sc. Wim Van Hecke als een spin-off van de universiteiten en universitaire ziekenhuizen van Antwerpen en Leuven. In 5 jaar tijd groeide het medische technologiebedrijf uit tot 30 werknemers met kantoren in Leuven en Boston. Naast het verbeteren van het gebruik van MRI scans bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen, richt icometrix zich op het aanbieden van MRI metingen van de hersenen in de klinische praktijk. Patiënten met hersenaandoeningen zoals Multiple Sclerose, dementie, hersenbloedingen, traumatische hersenbeschadiging, enz. kunnen hierdoor beter worden opgevolgd (en behandeld) door hun artsen.

Contactinformatie:

icometrix is verhuisd! Nieuw adres:

Kolonel Begaultlaan 1b / 12
3012 Leuven
Belgium

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us