LEUVEN MINDGATE

Facebook stelt GPU-servers ter beschikking van KU Leuven


Publication date : 31/08/2016

GPU-servers Facebook bieden KU Leuven-wetenschappers extra mogelijkheden voor onderzoek Artificiële Intelligentie

Toponderzoekers in de Artificiële Intelligentie krijgen enkele krachtige servers ter beschikking van Facebook AI Research om nieuwe algoritmes rond deep learning te ontwikkelen en testen. Daarmee kunnen ze deze technologie verder verfijnen en met grotere datasets werken.

De mogelijkheden binnen het onderzoek naar Artificiële Intelligentie (AI) worden deels bepaald door de krachtige computers waarop de onderzoeksalgoritmes lopen. Deze computers, met extra krachtige grafische kaarten (GPU’s), zijn heel duur. Vooral de nieuwste en meest krachtige servers kosten handen vol geld. Facebook AI Research stelt nu 22 state of the art GPU-servers ter beschikking van onderzoeksgroepen op negen Europese universiteiten. “Er was lange tijd een grote kloof tussen wat mensen en computers bijvoorbeeld konden ‘zien’ op een foto. Daar kwam recent verandering in door de introductie van deep learning. Dat is de nieuwe generatie van artificiële neurale netwerken, geïnspireerd op hoe onze hersenen werken. Deze nieuwe methode heeft voor een doorbraak gezorgd in tal van toepassingen, zoals spraak- en beeldherkenning. Alleen hebben we voor dit soort zwaar rekenwerk speciale machines nodig, zoals GPU-servers”, zegt professor Luc Van Gool, één van de onderzoekers die op de Facebook-servers zal werken.

De KU Leuven is één van de negen universiteiten die door Facebook AI Research geselecteerd werden om gebruik te maken van de krachtige servers. Vijf professoren van het departement Elektrotechniek zullen daardoor hun onderzoek naar deep learning een versnelling hoger kunnen schakelen. Professor Tinne Tuytelaars is één van hen. Zij past deep learning toe bij de analyse van bewegend beeld. Een video vergt veel meer geheugen dan stilstaande beelden, waardoor de standaard modellen van deep learning niet zomaar van toepassing zijn. “Eén van de zaken die wij onderzoeken is hoe een computer juist kan ‘reageren’ op iets dat hij ‘ziet’ op de videobeelden. Een mogelijke toepassing is het autonoom laten vliegen van drones. Daarbij moeten zij niet alleen een bepaald traject leren kennen, ze moeten zich ook kunnen aanpassen aan de omstandigheden, zoals wind of een vogel die onverwacht opduikt”, zegt professor Tuytelaars.

Ook professor Marian Verhelst is blij met de extra rekenkracht: “Onze onderzoeksgroep ontwikkelt microchips die de complexe berekeningen voor zulke artificiële intelligentie kunnen doen met zo weinig mogelijk energie. Door onze ontwikkelingen zullen algoritmes in de toekomst bijvoorbeeld uitgevoerd kunnen worden op een smartphone, zodat die op basis van zijn camera’s kan begrijpen wat er rondom hem gebeurt.” De onderzoekers willen daarvoor een verbeterde computerchip bouwen. “Op een gewone computerchip vraagt de analyse van één beeldje al makkelijk enkele miljarden heel nauwkeurige berekeningen van een microchip. De chips in onze huidige smartphones kunnen dit al, maar dit vraagt zoveel energie dat de batterij meteen plat zou zijn. Daarom werken we nu aan microchips die deze berekeningen met honderden tegelijkertijd kunnen doen, en die bovendien de berekeningen enkel bij benadering uitrekenen, wat goed genoeg is voor deze deep learning algoritmes. Hierdoor kunnen onze processoren sneller werker en zullen ze heel wat minder energie verbruiken. We kunnen nu al chips bouwen die 10 tot 100 keer efficiënter werken dan voordien.”

Andere onderzoekers die deelnemen aan dit project zijn professor Patrick Wambacq, die onderzoek doet naar spraakherkenning en professor Matthew Blaschko die zich toelegt op de theoretische, wiskundige kant van de Artificiële Intelligentie.

De resultaten van het onderzoek dat gebeurt op de GPU-servers van Facebook zal open source ter beschikking gesteld worden voor verder onderzoek en gebruik.

Contact:

  • professor Tinne Tuytelaars (bereikbaar tot 15u), departement Elektrotechniek, afdeling beeld- en spraakverwerking, tel: 016 37 40 83 of 0486 79 39 03, e-mail: tinne.tuytelaars@kuleuven.be.
  • Professor Marian Verhelst (bereikbaar na 15u), departement Elektrotechniek, afdeling micro-elektronica en sensoren, tel: 016 32 86 17 of 0476 23 64 03, e-mail: marian.verhelst@kuleuven.be.
 

 

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us