LEUVEN MINDGATE

Imec opent meest geavanceerde chiponderzoekslab ter wereld


Imec opent vandaag vrijdag in aanwezigheid van Minister-President Bourgeois, Minister Muyters en Burgemeester Tobback, zijn nieuwe cleanroom, een gloednieuw hightech lab van meer dan 4000m2 voor onderzoek naar de toekomstige generaties chiptechnologieën. Dankzij dit ultra-moderne laboratorium kan imec samen met zijn wereldwijde partners verder onderzoek verrichten naar nieuwe technologieën om microchips nog krachtiger, performanter, kleiner en energiezuiniger te maken, en dit met de meest geavanceerde chipproductieapparatuur. Onderzoek dat cruciaal is in de verdere evolutie naar een ‘internet of everything’, naar een duurzame digitale toekomst.

Luc Van den hove, Algemeen directeur en CEO imec: “In ons 32-jarig bestaan zijn we uitgegroeid tot het belangrijkste onafhankelijke nano-elektronicaonderzoekscentrum ter wereld en hebben we Vlaanderen op de wereldkaart gezet in het domein van nano-elektronica. Ons succes is het resultaat van de unieke combinatie van ons breed internationaal partnernetwerk met de belangrijkste wereldspelers uit de chipindustrie, de aanwezigheid van toptalent, en onze unieke hightech infrastructuur. De nieuwe cleanroom zal ons toelaten om onze positie als wereldbefaamd chiponderzoekscentrum verder uit te bouwen en om hightech innovatie in de Vlaamse en wereldwijde industrie verder te stimuleren.”

Microchips zullen in onze digitaliserende wereld een steeds belangrijkere rol spelen. Ingebouwd in toestellen, de omgeving, auto’s, kleding ... zullen ze bijdragen tot een efficiëntere en duurzame gezondheidszorg, duurzame energie, duurzame mobiliteit, slimme duurzame steden en slimme industrie. Om dat te realiseren is er nood aan steeds krachtigere, energiezuinigere, snellere en goedkopere chips. Het onderzoek naar de technologie die zulke toekomstige chips mogelijk maakt, zal gebeuren in de nieuwe cleanroom van imec.

Door de nanometerafmetingen (nanometer is een miljoenste van een millimeter) van de onderdelen van een chip, moeten chips geproduceerd worden in een stofvrije en trillingsvrije ruimte. Een stofdeeltje dat op een chip valt, is zoals een meteorietinslag op een stad als Leuven. De cleanroom is trillingsvrij gemaakt door 831 betonnen palen die 18m diep in de ondergrond zitten, en een wafelplateau, een betonnen massa van 4000m2 met een dikte van 0,9m.

De nieuwe cleanroom, die de bestaande 300mm cleanroom met 4000m2 uitbreidt tot 7200m2, werd gebouwd door M+W, een internationaal gereputeerd aannemer van grote hightech infrastructuur. De cleanroom voldoet aan de nieuwste standaarden in de chipfabricatie-industrie en maakt plaats voor de meest geavanceerde toestellen. De bouwtijd bedroeg 20 maanden. Reeds in januari 2016 werd begonnen met de installatie van de eerste toestellen. De reflecterende gevel, ontworpen door Architect Stéphane Beel, moet het gebouw meer in de omgeving integreren.  De totale investering -gebouw + toestellen- zal 1 miljard euro bedragen waarvan 100 miljoen euro werd gesubsidieerd door de Vlaamse regering en 900 miljoen euro door imec’s industriële partners zal worden geïnvesteerd.

Minister-President Geert Bourgeois: “Innovatie is de sleutel tot groei, en daarom wil deze Vlaamse regering de innovatie-inspanningen van bedrijven blijven ondersteunen: wij banen een groeipad voor onderzoek en ontwikkeling naar 3% van ons bruto binnenlands product. Om competitief te kunnen blijven moeten we toekomstgerichte bedrijvigheid aantrekken, moeten bedrijven innoveren en nieuwe of vernieuwde processen of producten op de markt brengen, om ook in economisch moeilijke tijden te kunnen blijven groeien. Dat bewijst ook imec, met deze nieuwe, unieke hightech infrastructuur.”

Vlaams minister van Economie en Innovatie Philippe Muyters: “Imec is en blijft wereldklasse dankzij de samenwerking met onze industrie. Bovendien durven ze vooruit kijken en evolueren. Dat toonden ze onlangs nog aan met de historische fusie met iMinds. Samen vormen ze echt een hightech onderzoekscentrum voor de digitale economie dat onze bedrijven volop kan ondersteunen bij de succesvolle uitrol van het internet of things. En met deze cleanroom is imec helemaal klaar voor de toekomst.”



 —einde—

 

Over imec

Imec verricht onderzoek dat tot de wereldtop behoort in het domein van nano-elektronica. Imec koppelt zijn innovatieve kracht aan wereldwijde partnerships in ICT, gezondheidszorg en energie. Zo worden er technologische oplossingen ontwikkeld die relevant zijn voor de industrie. In een unieke hightech omgeving is imec’s internationaal toptalent gedreven om de bouwblokken te ontwikkelen voor een beter leven in een duurzame maatschappij.
Imec's hoofdkantoor is gevestigd in Leuven, België. Imec heeft kantoren in België, Nederland, Taiwan, Verenigde Staten, China, India en Japan. Het onderzoekscentrum telt ongeveer 2.200 medewerkers waarvan bijna 700 industriële residenten en gastonderzoekers. In 2014 bedroeg imec's budget (P&L) 363 miljoen euro. Meer informatie kan je vinden op www.imec.be . Blijf op de hoogte van wat er gebeurt op imec via ons maandelijks imec magazine, beschikbaar op tablet en smartphone (iOS en Android), of via the website www.imec.be/imecmagazine
Imec is een geregistreerd trademark voor de activiteiten van IMEC International (stichting van openbaar nut volgens Belgisch recht), imec België (IMEC vzw gesteund door de Vlaamse Overheid), imec Nederland (Stichting IMEC Nederland, deel van Holst Centre dat gesteund wordt door de Nederlandse Overheid), imec Taiwan (IMEC Taiwan Co.), imec China (IMEC Microelectronics (Shanghai) Co. Ltd.) en imec India (Imec India Private Limited).

Contact:

Hanne Degans, Press officer and external communications specialist, T: +32 16 28 17 69, Mobile: +32 486 06 51 75, hanne.degans@imec.be

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us