LEUVEN MINDGATE

Imec helpt Gentse start-up Sensolus bij optimalisatie van GPS tracker voor Internet-of-Things toepassingen


Sensolus, een Gentse start-up die energiezuinige oplossingen ontwikkelt voor Internet-of-Things (IoT) toepassingen, heeft het Leuvense nano-elektronica onderzoekscentrum imec onder de arm genomen voor de optimalisatie van zijn sticknTrack GPS tracker met geïntegreerde laagvermogen SigFox communicatiechip (www.stickntrack.com). Imec heeft de bestaande hardware module van Sensolus grondig onder de loep genomen en aanbevelingen gedaan voor toekomstige optimalisaties. De samenwerking werd mogelijk gemaakt door het ESA Business Incubation Centre Flanders waarvoor Sensolus geselecteerd werd.

Sensolus’ SticknTrack oplossing bestaat uit een gps voor lokalisatie en een state-of-the-art SigFox laagvermogen communicatiemodule, gecombineerd met een cloud-based platform waarop een set van applicaties en diensten gebouwd zijn voor een efficiënter beheer en risicomanagement van materialen die geen eigen energievoorziening hebben. Met de SticknTrack tracker kan de klant zijn objecten gedurende meerdere jaren volgen vanaf tablet, pc of smartphone, en dit zonder opladen of vervanging van batterijen. Lopende projecten van Sensolus zijn onder meer te vinden in de logistiek (containers, werkmateriaal, koeldozen, dure postpakketten), maar ook in de kunstwereld, de zeilwereld, en zelfs voor het tracken van vrij lopende kuddes schapen. De tracker heeft de grootte van een bankkaart, en is een install-and-forget oplossing waarbij de batterij een autonomie van meerdere jaren garandeert. De geïntegreerde SigFox antenne is een wide-area netwerk antenne gekenmerkt door een laag vermogenverbruik, speciaal geschikt voor IoT toepassingen.

Imec heeft een functionele review gedaan van de SticknTrack tracker op betrouwbaarheid, maakbaarheid, testbaarheid, energieverbruik en de kwaliteit van de verbinding (o.a. systeemarchitectuur en component-selectie, antenneontwerp en -integratie) en vertrekkende van deze kennis heeft imec suggesties gedaan voor toekomstige verbeteringen van het product.

Imec biedt een hele set aan samenwerkingsformules aan die niet alleen grotere bedrijven maar ook de Vlaamse KMO’s toegang geven tot imec’s technologie, kennis, competenties, infrastructuur en ecosysteem. Zo wil imec de lokale industrie helpen bij innovatie om zo hun producten slimmer, goedkoper, krachtiger te maken en zich sterker te kunnen positioneren op de markt,” zei Ludo Deferm, Executive Vice President Corporate, Business and Public Affairs. “De samenwerking met Sensolus is daar een schitterend voorbeeld van. Sensolus focust zich vooral op het bieden van excellente end-to-end toepassingen en services in Internet of Things die steunt op hun zeer uitgebreide marktkennis. Om hun toekomstige producten nog beter te kunnen afstemmen op de marktnoden hebben ze een beroep gedaan op onze competenties in laag-vermogen, geïntegreerde, slimme elektronische sensorsystemen en in draadloze technologie.”

Kristoff Van Rattinghe, CEO Sensolus: “Dankzij de externe functionele review bevestigde imec de industriële kwaliteit van ons huidig product. Daarnaast bracht imec ons visie en enkele praktische richtlijnen tot verbeteringen zodat onze nieuwe generatie producten nog beter onze klanten zullen dienen.”

Dit persbericht kan gedownload worden via http://www2.imec.be/be_en/press/imec-news/imec-sensolus-tag-nl-2015.html

Over Sensolus

Sensolus is een Gentse start-up gespecialiseerd in het ontwikkelen van toepassingen voor low-power sensor netwerken (Sigfox/LoRa) die in volle uitrol zijn in de wereld.  Sensolus ontwikkelt totaaloplossingen om bedrijven te ondersteunen in de "connected world" van Internet of Things. Het bedrijf ontwikkelde sterke modulaire software- en hardware- bouwstenen die het mogelijk maakt domeinspecifieke end-2-end applicaties voor Internet of Things op maat van de behoeften van de klant, te ontwikkelen. De core -technologie is een schaalbare hardware- en cloud-platform, in combinatie met verschillende sensoren, om uit de enorme hoeveelheid sensor data (in het bijzonder locatie informatie) belangrijke beslissingsparameters af te leiden. Bij de ontwikkeling van applicaties wordt altijd gezocht naar de optimale combinatie van een zo laag mogelijk energieverbruik, de eenvoud van installatie, directe toegang tot het internet en intelligentie in de cloud applicatie. Sensolus heeft Internet of Things projecten lopen in verschillende landen in diverse sectoren.

Meer informatie kan je vinden op www.stickntrack.com en www.sensolus.com

Over imec

Imec verricht onderzoek dat tot de wereldtop behoort in het domein van nano-elektronica. Imec koppelt zijn innovatieve kracht aan wereldwijde partnerships in ICT, gezondheidszorg en energie. Zo worden er technologische oplossingen ontwikkeld die relevant zijn voor de industrie. In een unieke hightech omgeving is imec’s internationaal toptalent gedreven om de bouwblokken te ontwikkelen voor een beter leven in een duurzame maatschappij.

Imec's hoofdkantoor is gevestigd in Leuven, België. Imec heeft kantoren in België, Nederland, Taiwan, Verenigde Staten, China, India en Japan. Het onderzoekscentrum telt ongeveer 2200 medewerkers waarvan bijna 700 industriële residenten en gastonderzoekers. In 2014 bedroeg imec's budget (P&L) 363 miljoen euro. Meer informatie kan je vinden op www.imec.be . Blijf op de hoogte van wat er gebeurt op imec via ons maandelijks imec magazine, beschikbaar op tablet en smartphone (iOS en Android), of via the website www.imec.be/imecmagazine

Imec is een geregistreerd trademark voor de activiteiten van IMEC International (stichting van openbaar nut volgens Belgisch recht), imec België (IMEC vzw gesteund door de Vlaamse Overheid), imec Nederland (Stichting IMEC Nederland, deel van Holst Centre dat gesteund wordt door de Nederlandse Overheid), imec Taiwan (IMEC Taiwan Co.), imec China (IMEC Microelectronics (Shanghai) Co. Ltd.) en imec India (Imec India Private Limited).

Over ESA Business Incubation Centre (BIC) Flanders

Het ESA Business Incubation Centre (BIC) Flanders in Geel is gespecialiseerd in het helpen van Vlaamse start-ups die kennis, technologie of services uit de ruimtevaart gebruiken voor commerciële toepassingen op aarde. Het ESA BIC Flanders ondersteunt pionierende ondernemers met het omzetten van vernieuwende ideeën in bedrijven. Hiervoor kunnen zij rekenen op subsidies, technische expertise en steun bij het ondernemen. Het management van ESA BIC Flanders gebeurt door de vzw Innotek die reeds meer dan 25 jaar succesvol actief is op het gebied van ondernemerschap, innovatie, business development en incubatie. ESA BIC Flanders is een samenwerkingsproject tussen Innotek, het Europees ruimtevaartagentschap ESA en locale partners zoals het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO), het Departement Innovatie van de Vlaamse Overheid (IWT), het Agentschap Ondernemen van de Vlaamse Overheid, de Provincie Antwerpen, de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV), de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK-CEN), IMEC en VUB/Bphot.

Contact

imec: Hanne Degans, Press officer and communications specialist, T: +32 16 28 17 69, Mobile : +32 486 06 51 75, Hanne.Degans@imec.be

Sensolus: Laurence Claeys, co-founder, T: +32 475 20 40 27, laurence@sensolus.com

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us