LEUVEN MINDGATE

Snelste Vlaamse supercomputer komt naar Leuven


Onderzoekers die met een Tier 1 supercomputer aan de slag willen, kunnen daarvoor vanaf midden 2016 terecht in Leuven. De computer zal tot de 150 grootste en snelste computers ter wereld behoren. Het toestel zal 5,5 miljoen euro kosten. De Vlaamse minister bevoegd voor Wetenschap en Innovatie staat in voor de financiering.

Eén van de 150 snelste computers ter wereld

De supercomputer zal een rekenkracht hebben van meer dan 600 TFlop/s, dit komt overeen met 2000 snelle PC’s. Daarmee zal de machine drie keer zoveel capaciteit hebben als de eerste Vlaamse supercomputer, die aan de UGent staat en inmiddels 4 jaar oud is. De supercomputer wordt uitgerust met de nieuwste Intel processoren en ook het geheugen, het interne netwerk en de opslagcapaciteit worden aangepast aan de complexe problemen die de computer zal moeten oplossen. De nieuwe machine wordt midden 2016 aan de KU Leuven geïnstalleerd en zal één van de 150 snelste computers ter wereld zijn.

Intensief rekenwerk voor geavanceerd onderzoek

De nieuwe supercomputer in Leuven zal onderzoek ondersteunen naar bijvoorbeeld hernieuwbare energiebronnen, de ontwikkeling van nieuwe materialen of nieuwe medicijnen. De computer zal wetenschappers ook toelaten om bijvoorbeeld nog nauwkeuriger klimaatmodellen te berekenen of om het klimaat op andere planeten in kaart te brengen. Ook voor fundamenteel onderzoek, belangrijk op middellange termijn, opent de computer nieuwe horizonten.

De nieuwe Tier 1 supercomputer is goed voor een investering van 5,5 miljoen euro. Via een openbare aanbesteding werd de firma NEC geselecteerd om de machine te bouwen. De financiering van het project wordt gedragen door de Herculesstichting van de Vlaamse Overheid onder de bevoegdheid van Vlaams minister van wetenschap en innovatie Philippe Muyters. De supercomputer wordt ontwikkeld en uitgebaat in samenwerking met het Vlaams Supercomputer Centrum (VSC), een samenwerkingsverband tussen de vijf Vlaamse universitaire associaties.

Vlaams minister Philippe Muyters: “De Vlaamse Regering wil consequent inzetten op nieuwe investeringen in onderzoek en innovatie. Wij behoren met onze onderzoeksinstellingen tot de top van de wereld. Alleen door te blijven investeren, kunnen we die positie behouden en versterken. De supercomputer kan in de meest diverse domeinen een cruciale rol spelen. Ik ben dan ook trots dat de Vlaamse overheid hier haar rol ten volle speelt.”

Bron: Nieuwsdienst KU Leuven

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us