LEUVEN MINDGATE

EU-programma Horizon 2020 geeft subsidie van € 5,4M aan TiGenix SEPCELL-project


TiGenix: SEPCELL-project voor patiënten met ernstige sepsis krijgt subsidie van € 5,4M via het EU-programma Horizon 2020

TiGenix leidt het SEPCELL-project dat is bedoeld om de klinische ontwikkeling van Cx611 bij ernstige sepsis te versnellen
De financiering van € 5,4M dient om de fase Ib-IIa-studie SEPCELL van Cx611 bij patiënten met ernstige sepsis als gevolg van ernstige, gemeenschap verworven longontsteking (severe community-acquired pneumonia (sCAP)) te ondersteunen

TiGenix NV, een geavanceerd biofarmaceutisch bedrijf gespecialiseerd in de ontwikkeling en commercialisering van innovatieve behandelingen op basis van zijn interne platformen, kondigde vandaag aan dat het SEPCELL-project een subsidie van € 5,4M krijgt van de Europese Commissie via het programma Horizon 2020. Dit is het kaderprogramma van de Europese Unie voor onderzoek en innovatie. De subsidie dient om een klinische fase Ib/IIa-studie van Cx611 uit te voeren bij patiënten met ernstige sepsis als gevolg van ernstige, gemeenschap verworven longontsteking (sCAP).

Het SEPCELL-project is een multicentrische, gerandomiseerde, dubbelblinde, placebogecontroleerde fase Ib/IIa-studie met parallelgroepen om de veiligheid en werkzaamheid van Cx611 te evalueren bij de behandeling van volwassen patiënten met ernstige sepsis als gevolg van sCAP, en die zijn opgenomen op de afdeling intensieve zorgen. Cx611 is een intraveneus toegediende suspensie van allogene, geëxpandeerde, van vetweefsel afgeleide stamcellen (eASC's). Er wordt verwacht dat er in totaal 180 patiënten uit heel Europa zullen deelnemen aan de studie.

Cx611 is een innovatieve aanpak voor de behandeling van ernstige sepsis waarbij de immunomodulerende eigenschappen van eASC's worden gebruikt om de verschillende mechanismen van de aandoening te behandelen. De huidige standaardbehandeling voor ernstige sepsis bestaat uit palliatieve en ondersteunende verzorging, die voornamelijk is bedoeld om de symptomen onder controle te houden en de onderliggende infectie te behandelen (met ontstekingswerende geneesmiddelen en antibiotica).

"De toekenning van de subsidie van € 5,4M voor SEPCELL door de Europese Commissie benadrukt de relevantie en het innovatieve karakter van ons project. Hierdoor zal TiGenix deze nieuwe therapie voor ernstige sepsis als gevolg van ernstige CAP een heel stuk verder kunnen ontwikkelen. CAP is immers een levensbedreigende aandoening met een hoog mortaliteitspercentage van rond 28-50%", vertelt Dr. Marie Paule Richard, Chief Medical Officer bij TiGenix.

Dankzij de unieke eigenschappen van Cx611 kreeg SEPCELL, als een van de weinige klinische projecten, de steun van de Europese Commissie via het programma Horizon 2020. Naast TiGenix maken ook het Centre Hospitalier Universitaire van Limoges, de Cliniques Universitaires Saint-Luc in Brussel, het Hospital Clínico San Carlos van de Servicio Madrileño de Salud in Madrid, en het Academisch Medisch Centrum van de Universiteit van Amsterdam deel uit van het SEPCELL-consortium. Als projectcoördinator neemt TiGenix de leiding over het project en ontvangt € 1,3M niet-verwaterende fondsen, en zal verantwoordelijk zijn voor het beheer van de overige € 4,1M waarmee de activiteiten van de klinische en onderzoekpartners van het consortium worden gefinancierd.

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us