LEUVEN MINDGATE

iMinds maakt – voor tweede jaar op rij – deel uit van top-10 Europese universiteitsincubatoren


Tijdens een gala-evenement in het Italiaanse Turijn heeft UBI Global voor de derde keer haar University Business Incubator Awards uitgereikt. Elk jaar screent UBI Global meer dan 500 universiteitsincubatoren van over de hele wereld aan de hand van een resem parameters; een screening die wordt vertaald in een score – en een plaats in de gereputeerde UBI Global ranking.

Volgende maand wordt de wereldwijde ranking bekendgemaakt – maar het Vlaamse iMinds maakt internationaal alvast heel wat indruk met haar tweede plaats binnen Europa in de categorie ‘Top University Business Accelerators’. Bovendien werd iMinds gevraagd om haar werking tijdens een plenaire speech voor alle collega-incubatoren toe te lichten. Na een zevende plaats vorig jaar (en nummer 25 wereldwijd) bevestigt iMinds zo nogmaals haar positie aan kop van het Europese incubatiepeloton.

Innovatie versnellen door academische onderzoekers en bedrijven te laten samenwerken

Een incubator heeft als missie beloftevolle starters versneld te laten doorgroeien tot succesvolle ondernemingen – door het bieden van professionele ondersteuning (zoals werkruimte, coaching, een netwerk) en kapitaal. Universiteitsincubatoren – zoals het Vlaamse iMinds – voegen daar ook nog eens de beschikbaarheid en expertise van hun academische researchers aan toe.

Wereldwijd zijn er een paar honderd universiteitsincubatoren actief – elk met hun eigen tekortkomingen en verdiensten. Om in die chaos een beetje orde te scheppen, evalueert UBI Global elk jaar zo’n 500 universiteitsincubatoren aan de hand van een aantal strikte criteria. Voor de tweede maal werd ook de iStart-incubatiewerking van iMinds aan die screening onderworpen.

iMinds gooit internationaal opnieuw hoge ogen met een tweede plaats in de Europese top-10

Net als in 2014 werd de iStart-werking van iMinds bekroond met een plaats in de Europese top-10. Ditmaal eindigde iMinds op de tweede plaats in de categorie ‘Top University Business Accelerators’. En volgens de mensen van UBI Global, die het iStart-programma onder de loep namen, is dat geen toeval.

“Ondanks de jonge leeftijd van het iStart-programma – het bestaat pas sinds 2011 – beantwoordt het aan alle eisen waaraan een succesvolle universiteitsincubator moet voldoen: de eerste geslaagde exits werden ondertussen gerealiseerd (zoals de overname van POSIOS door het Canadese Lightspeed), het programma wordt sterk gedragen door het lokale ecosysteem (wat zich vertaalt in een snel stijgend aantal aanvragen voor ondersteuning en een groeiend aantal partners), en het kan rekenen op een ijzersterke methodologie om iMinds onderzoekers te koppelen aan veelbelovende starters,” zegt Ali Amin, CEO en Co-Founder van UBI Global.

“We vonden iMinds zo interessant als case, dat we hen dan ook gevraagd hebben om hun werking voor alle collega-incubatoren te komen toelichten tijdens het plenaire gedeelte van onze tweedaagse conferentie,” voegt hij eraan toe.

Eén van de sleutels tot het iMinds succes: de unieke ‘Flipped Knowledge Transfer’-methodologie

Volgens iMinds is het succes van iStart in de eerste plaats te danken aan de unieke ‘Flipped Knowledge Transfer’-methodologie die iMinds in haar dagelijkse werking heeft ingebouwd, en waarmee ze het traditionele academische onderzoeksmodel volledig op zijn kop zet: binnen de Flipped-methodologie wordt onderzoek immers direct geïnspireerd door de zakelijke en technologische uitdagingen van (beginnende) ondernemers.

Een mooi voorbeeld hiervan is de samenwerking tussen iMinds en Ontoforce – een Vlaamse start-up die via zijn semantische webtechnologie een belangrijke boost geeft aan farmaceutisch onderzoek. Wat in 2011 begon als een Ontoforce haalbaarheidsstudie, eindigde in de verfijning van hun semantische webtechnologie door onderzoekers van iMinds - MMLab - UGent, een licentie-overeenkomst, en een bilateraal onderzoeksproject dat nog altijd loopt.

“Start-ups zijn enorm belangrijk voor het realiseren van economische groei, maar vaak ontbreekt het hen aan de onderzoekscapaciteit die ze nodig hebben om echt het verschil te maken. De Flipped Knowledge Transfer-methodologie van iMinds maakt het hen makkelijker om met universitaire onderzoekers samen te werken; een samenwerking waarbij de ondernemers ook effectief de leiding nemen. Op die manier bezorgen we hen de (extra) onderzoekscapaciteit die ze nodig hebben om hun ideeën te vertalen in innovatieve producten waarmee ze de markt kunnen veroveren,” aldus Danny Goderis, Acting CEO van iMinds.

www.iminds.be

 

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us