LEUVEN MINDGATE

KU Leuven van 55ste naar 35ste plaats in ranking Times Higher Education


Op 30 september verscheen de jaarlijkse Times Higher Education World University Rankings (THE). Zeer opmerkelijk: de KU Leuven spurt 20 plaatsen omhoog in deze wereldwijde rangschikking van universiteiten, die geldt als de meest gezaghebbende. Met haar 35ste plaats is de KU Leuven de eerste universiteit van België, en ze neemt een overtuigende plaats in bij de Europese top.

Rector Torfs: “Het zou kinderachtig zijn om mijn blijdschap te verbergen: natùùrlijk is het schitterend om zoveel plaatsen te stijgen. Tegelijk besef ik heel goed dat je rankings altijd moet relativeren. Je probeert om de kwaliteit van een complex geheel als een universiteit met één cijfer te vatten. Dat valt niet mee. En je probeert wereldwijd te vergelijken wat nu eenmaal moeilijk te vergelijken is. Je kunt de resultaten van rankings dus altijd ter discussie stellen. Maar zelfs als je iets relativeert, mag je er nog altijd wel blij mee zijn, toch?”

Jaarlijks worden nog andere rankings gepubliceerd, maar de THE geldt als de meest genuanceerde en de meest robuuste. Genuanceerd, omdat ze het meest verscheiden gamma aan parameters in rekening brengt. En robuust, omdat één gewijzigde variabele het eindresultaat niet overdreven beïnvloedt.

Het eindcijfer van de THE is gebaseerd op vijf parameters, die meestal nog deelparameters hebben. Het gaat om Industry income, Citations, International Outlook, Research en Teaching. De KU Leuven scoort op allevijf de parameters globaal beter dan in 2014.

De belangrijkste factor, Citations (meer exact de citation impact), bepaalt 30 % van het eindresultaat. Hier scoorde de KU Leuven vorig jaar 72 op 100. In 2015 stijgt dit naar 87,3. Dat illustreert de kwaliteit van Leuvense publicaties.

De volgende twee ‘zwaarste’ factoren berusten op een bevraging door de staf van THE naar de reputatie van de instelling. De Leuvense Research Reputation, die 18 % van het eindcijfer uitmaakt, is gestegen van 40 naar 61,7 %. Eenvoudig gezegd: het Leuvense onderzoek wordt gevoelig hoger gewaardeerd – al blijft er zeker nog ruimte voor groei. Dat geldt ook voor de Teaching Reputation (15 % van het eindcijfer), die steeg van 36 naar 57,4 op 100: ook hier een mooie stijging, met groeikansen.

Het eindcijfer wordt verder bepaald door een reeks kleinere factoren, waarvan sommige sterk opvallen. Voor de publicatie-output per onderzoeker, bijvoorbeeld, laat de KU Leuven 99,5 op 100 optekenen, wat de productiviteit van onze onderzoekers in de verf zet. Nog hoger, de volle 100 %, scoort de KU leuven op het vlak van de verhouding Industry income to academic staff – net als in 2014. Dat spoort zeer goed met de recente lijst van Reuters, waarin de KU Leuven hoog eindigde bij de meest innovative universities.

Bron: Nieuws KU Leuven

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us