LEUVEN MINDGATE

Novosanis haalt Europese subsidies binnen voor de Colli-Pee


Novosanis is erg trots op het behalen van subsidies vanuit de Europese Commissie (Horizon 2020). De subsidie laat toe om strategieën uit te werken voor het succesvol ter beschikking stellen van het Colli-PeeTM toestel aan vrouwen die nu niet deelnemen aan het baarmoederhalskanker screeningsprogramma in de EU28 en daarbuiten.

Novosanis heeft Europese subsidies ontvangen om de Colli-PeeTM als een niet-invasief, gebruiksvriendelijk zelf-afnamesysteem geschikt voor thuiscollectie ter beschikking te stellen van vrouwen die momenteel niet deelnemen aan screeningsprogramma naar baarmoederhalskanker. De Colli-PeeTM laat gestandaardiseerde collectie van eerste fractie urine (eerste deel van de plas) toe in waarin het humaan papillomavirus (virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken) kan worden opgespoord. De subsidie zal daarenboven toelaten om een pan-Europese klinische studie voor te bereiden om het klinisch gebruik van eerste fractie urine opgevangen met de Colli-PeeTM in het kader van opsporing van HPV te evalueren.

Vanessa Vankerckhoven, CEO Novosanis: “We zijn erg trots dat we door de Europese Commissie worden beschouwd als één van de bedrijven met de meest innovatieve ideeën ter wereld. Deze subsidie in het kader van het Horizon 2020 programma van de Europese Commissie is specifiek gericht op het ondersteunen van KMOs. Ze zal ook toelaten om na het succesvol afronden van de haalbaarheidsstudie bijkomende subsidies aan te vragen waarmee we niet enkel klinisch onderzoek in de EU28 kunnen uitvoeren, maar ook de inzetbaarheid van de Colli-PeeTM in het kader van baarmoederhals screeningsprogramma’s kunnen boosten op Europese schaal”.

VALPAS (‘VALidation of human PApilloma virus assays on Self-collected first void urine samples’) is een haalbaarheidsstudie (Fase 1). Niet onbelangrijk, na de tweede deadline in 2015 waren er slechts 3 Belgische KMOs die een Fase 1 subsidie gehonoreerd kregen, waarvan Novosanis eentje was. Vorige jaar behaalden in totaal 13 Belgische KMOs Fase 1 financiering. Novosanis bereidt zich op de indiening van een Fase 2 subsidiejaar tegen voorjaar 2016.

Van 17 tot 21 september vindt het 30ste Internationaal Papillomavirus Congres plaats in Lissabon, Portugal. Novosanis zal daar een stand hebben en zal tevens haar laatste klinische resultaten voorstellen op vlak van detectie van HPV in urine naast resultaten over gebruik van het Colli-PeeTM toestel om vrouwen te bereiken die momenteel niet deelnemen aan de screeningsprogramma’s.

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us