LEUVEN MINDGATE

MedTech Flanders wil op vijf jaar tijd de productie én export van Vlaamse medische spitstechnologie verdubbelen


MedTech Flanders wordt vandaag publiek gelanceerd. Het is een initiatief van 19 Vlaamse bedrijven en organisaties (met daarbij o.m. iMinds) die van de medische technologie (MedTech)-industrie in Vlaanderen een sterkhouder willen maken. Ambitie hebben ze alleszins: op vijf jaar tijd willen ze de productie én export van Vlaamse medische spitstechnologie verdubbelen.                 

De MedTech-sector is één van de vlaggenschepen van de medische industrie. De sector houdt zich onder andere bezig met de ontwikkeling van software en toestellen voor medische beeldvorming, nierdialyse of implantaten (zoals heupimplantaten en pacemakers). Wereldwijd gaat het om een markt van zo’n 350 miljard dollar1, maar voorlopig speelt Vlaanderen hierin nog een beperkte rol. Daar wil MedTech Flanders iets aan doen.

MedTech als sterkhouder van de Vlaamse economie

“We hebben in Vlaanderen heel wat top-onderzoekers die medische spitstechnologie ontwikkelen. Daarnaast beschikken we over een aantal gereputeerde ziekenhuizen die vragende partij zijn om die innovaties in hun praktijk in te passen,” zegt Roger Lemmens, directeur van iMinds Health, dat het MedTech Flanders-initiatief mee coördineert. “Maar de stap tussen onderzoek enerzijds en de commercialisatie en implementatie van producten anderzijds, blijkt in de praktijk groot.”

Er zijn in Vlaanderen weliswaar al verschillende succesvolle MedTech bedrijven, zowel gevestigde ondernemingen als starters. Zij slagen er steeds beter in om de innovaties waar ze aan werken tot bij de patiënt te brengen, ondanks de complexiteit van de gezondheidszorg (regelgeving, privacywetgeving, enz.).

“Maar toch is er in Vlaanderen, omwille van de uitstekende gezondheidszorg en de excellente onderzoekers, nog veel potentieel om de sector verder uit te bouwen,” stelt Karin Scheerlinck, CEO van Surgi-tec en voorzitter van de raad van bestuur van MedTech Flanders.

Volgens de initiatiefnemers kan MedTech Flanders voor belangrijke stimulansen zorgen. Zij willen immers dat MedTech een sterkhouder van de Vlaamse economie wordt – door de ontwikkeling van innovatieve producten in Vlaanderen, en de distributie ervan op wereldwijde schaal.

Strategisch actieplan

Het strategisch actieplan van MedTech Flanders bestaat uit drie pijlers: de groei van bestaande bedrijven ondersteunen, nieuwe activiteiten opstarten door artsen, technologie-experts en ondernemers samen te brengen, en ervoor zorgen dat de technologie ook effectief de patiënten bereikt.

“MedTech Flanders is in de eerste plaats een sterke cluster van Vlaamse MedTech-bedrijven en -organisaties die elkaar positief stimuleren en hun kennis, apparatuur en netwerk delen. Bovendien kunnen we door samen te werken ook een belangrijke schaalvergroting realiseren. Dat kan van belang zijn wanneer onze bedrijven – zowel gevestigde namen als starters – op zoek zijn naar nieuwe werkkrachten of extra kapitaal; of wanneer we als organisatie willen wegen op instanties zoals overheden,” zegt prof. Pascal Verdonck, gedelegeerd bestuurder van MedTech Flanders. “En uiteraard staat het belang van de patiënt centraal in alles wat we doen: we willen er immers voor zorgen dat zij makkelijker en sneller toegang krijgen tot al die levensreddende technologie die in Vlaanderen wordt ontwikkeld.”

Productie én export van Vlaamse medische spitstechnologie op vijf jaar tijd verdubbelen

De ambitie van MedTech Flanders is alvast niet min; zo willen de initiatiefnemers de productie en export van Vlaamse medische spitstechnologie op vijf jaar tijd verdubbelen, een doelstelling die ook politiek op heel wat bijval kan rekenen.

“Uiteraard juicht de Vlaamse overheid dit soort initiatieven toe,” stellen Vlaams minister Philippe Muyters, verantwoordelijk voor innovatie, en Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen. “Als MedTech Flanders haar doelstellingen behaalt, heeft iedereen daar immers baat bij. Er is niet alleen de belangrijke economische groei in een sector die de volgende jaren alleen maar aan belang zal toenemen; daarnaast kan MedTech Flanders ons ook helpen om door technologische innovatie in een betaalbare en kwaliteitsvolle gezondheidszorg te blijven voorzien. Wij kijken alvast uit naar de eerste concrete resultaten. Dit is in ieder geval een mooi voorbeeld van een project dat het Flanders' Care label verdient. Vlaamse topbedrijven werken samen om zowel in Vlaanderen als op internationaal vlak innovaties in de markt te zetten, ontwikkeld in functie van behoeften in de zorgsector. Deze leiden vervolgens tot betere behandelingen van de zorgvragers.”


1: Statista, Statistics and facts about the global medical technology industry, http://www.statista.com/topics/1702/medical-technology-industry/


Over MedTech Flanders

MedTech Flanders brengt Vlaamse bedrijven – die medische technologie (MedTech) ontwikkelen volgens de Europese Medical Device Directive – samen met onderzoekers en partnerorganisaties. Hun missie: een MedTech-ecosysteem uitbouwen dat een belangrijke economische toegevoegde waarde heeft voor Vlaanderen. De 19 stichtende leden van MedTech Flanders zijn – ATLAS Neuroengineering, Cochlear Technology Centre Belgium, BARCO Healthcare, eSaturnus, Feops, FluidDa, icometrix, MOBELIFE, SURGI-TEC, Steerable Instruments, NOVOSANIS, Fertihome, Orthoface R&D GCV, VOXDALE, EUMed, IMEC, iMinds, National Committee Biomedical Engineering, UNAMEC. Meer info: http://www.medtechflanders.be/

Contact
Prof. Pascal Verdonck, MedTech Flanders / pascal.verdonck@ugent.be / +32 9 246 28 00
www.iminds.be

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us