LEUVEN MINDGATE

Opnieuw zes veelbelovende Vlaamse start-ups toegelaten tot het iStart ondernemerschaps programma van iMinds


Als we mogen afgaan op de toenemende interesse in het iStart-ondernemerschapsprogramma van iMinds, dan leeft de Vlaamse start-up-scene als nooit tevoren. Voor de eerste iStart-oproep van 2015 stuurden maar liefst 56 teams hun voorstellen in – een absoluut record. Uit al die kandidaten werden zes projecten geselecteerd; zes nieuwe start-ups die de volgende maanden kunnen rekenen op professionele coaching, maar ook financiële en praktische ondersteuning om hun plaats op de markt te veroveren.

Hoog start-up potentieel

“Elk jaar selecteren we via ons iStart-ondernemerschapsprogramma 20 tot 25 start-ups die het potentieel hebben om het (inter)nationaal te maken,” zegt Danny Goderis, Acting CEO van iMinds. “De 56 projectvoorstellen die we ditmaal hebben ontvangen, en de kwaliteit ervan, tonen niet alleen aan dat iStart definitief zijn plaats heeft gevonden binnen het Vlaamse incubatielandschap; we merken ook dat de ondernemers-in-spe steeds beter voorbereid zijn. Met spijt in het hart hebben we een heel aantal sterke kandidaten moeten doorsturen, maar anderzijds kijken we er nu al naar uit om samen met de geselecteerden een succesvolle groeistrategie uit te werken – in de voetsporen van voormalige iStarters zoals Graphine, Posios en neoScores.”

De starters in kwestie bestrijken alle facetten van het digitale spectrum: van veiligheidsoplossingen voor drones tot een platform (met wereldwijde ambitie) voor het delen en bekijken van 360° video’s.

High-tech veiligheidscomponenten voor drones

Drones: ze maken de ‘would-be’-piloot in ieder van ons wakker, maar kunnen ook crashen en ernstige materiële en lichamelijke schade veroorzaken. Redenen genoeg voor Airobot om te starten met de ontwikkeling van veiligheidsoplossingen voor industriële multirotor-drones, zodat risicovolle operaties op een veilige, nauwkeurige en efficiënte manier kunnen worden uitgevoerd. Hun eerste veiligheidscomponent laat toe een vaste afstand tot een ander object in te stellen, zodat botsingen kunnen worden vermeden.

"Voor jonge starters zijn beschikbare middelen schaars, waardoor het vaak moeilijk is om uit de startblokken te schieten. Het iStart-programma biedt essentiële middelen, zoals coaching, werkruimtes en financiering aan, waardoor het mogelijk wordt voor starters om hun bedrijf te accelereren," aldus Roy Jeunen van Airobot.

Online reclame-op-maat

DISPLAY.direct uit Antwerpen heeft een intelligente oplossing ontwikkeld die online reclame personaliseert op basis van gebruikersprofielen. Reclame op maat van de gebruikers, met andere woorden, én betere doorklikratio’s en hogere advertentie-inkomsten voor adverteerders. Het marktpotentieel van DisplayDirect begint zich trouwens nu al te vertalen in concrete opportuniteiten: de eerste betalende klanten in België en Nederland zijn alvast een feit.

Online link tussen boer en consument

Fermet is een online platform dat landbouwers en consumenten (opnieuw) samenbrengt. Consumenten kunnen kwaliteitsproducten van lokale landbouwers online bestellen, voor een eerlijke prijs. Die prijs ligt niet hoger dan in de supermarkt, maar de boer houdt er wel veel meer aan over. Fermet is ondertussen actief in Antwerpen, Gent en Leuven.

Ultieme tool voor B2B sales teams

Salesflare zorgt ervoor dat B2B sales teams hun klanten beter kunnen opvolgen. Dankzij een eenvoudige e-mail plugin en mobiele app kan een verkoper in één oogopslag zien welke klanten hij/zij vandaag moet contacteren. Salesflare biedt dan de nodige informatie om elke klant op de juiste manier te bedienen. Deze informatie haalt Salesflare o.a. uit de e-mail en kalender van de verkoper, en uit sociale media. Verkoopsadministratie wordt zo ook tot een minimum herleid. De oplossing wordt momenteel uitvoerig getest bij early adopters.

3D-printers die tot 400% meer volume aankunnen

Tripodmaker is een start-up uit West-Vlaanderen die zich op de markt van de 3D-printers heeft gesmeten. Met Tripodmaker kunnen zowel consumenten als ondernemingen hun persoonlijke 3D-printer creëren; en dan nog wel één die tot 400% grotere volumes aankan dan de meeste andere printers. Tripodmaker won recent de Bizidee-competitie en telt nu al meer dan 40 klanten wereldwijd.

's Werelds eerste platform voor het delen en bekijken van 360° video

Het Antwerpse Vyuu heeft de ambitie om dé wereldwijde referentie te worden voor het delen en bekijken van 360° video’s. Dankzij het Vyuu-platform, en met behulp van toestellen zoals een Oculus Rift of Samsung GearVR, kan je je onderdompelen in een unieke video-ervaring. Zowel gratis als betalende content zal via het platform beschikbaar worden gemaakt, zodat je binnenkort vanuit je luie zetel uitverkochte concerts of sportwedstrijden toch live (en in 360°) zal kunnen bijwonen.


Over iMinds

iMinds, het Vlaamse digitale onderzoekscentrum, bundelt de krachten van haar 900+ onderzoekers aan vijf Vlaamse universiteiten voor strategisch en toegepast onderzoek in domeinen zoals ICT, Media en Health. Samen met haar onderzoekspartners (bedrijven, overheden en non-profitorganisaties) vertaalt iMinds digitale knowhow in concrete producten en diensten. Daarnaast begeleidt iMinds onderzoekers, jonge ondernemers en start-ups bij het succesvol naar de markt brengen van hun idee. www.iminds.be

Onze volgende iStart call voor start-up projecten opent op 1 september 2015

Contact

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us