LEUVEN MINDGATE

Big data topexperten delen kennis


Wat te verwachten van big data in de levenswetenschappen?

De voorbije dagen verzamelde een internationale groep big data experten uit de academische wereld, de overheid en industrie in Brussel voor een conferentie over big data in de biotechnologie en levenswetenschappen. Zullen nieuwe supercomputers zorgen voor doorbraken in de gezondheidszorg?

De conferentie “Big Data Analytics in the Life Sciences Industry” werd georganiseerd door het ExaScience Life Lab, een samenwerking van imec, Janssen Pharmaceutica, Intel en de Vlaamse Universiteiten: KU Leuven, U Gent, U Antwerpen, VU Brussel en U Hasselt en medegefinancierd door het IWT. Tijdens deze conferentie werden de belangrijkste resultaten besproken van het ExaScience Life Lab. Deze unieke samenwerking combineert de supercomputing expertise van Intel en imec met Vlaanderens uitgebreide expertise in levenswetenschappen en biotech. “Onderzoeksinstellingen en universiteiten in Vlaanderen hebben wereldwijd een uitstekende reputatie omdat – in het ExaScience Life Lab en andere soortgelijke initiatieven – specialisten uit meerdere verschillende disciplines er nauw en efficiënt samenwerken op het gebied van big data. En met open vizier, wat voor een tiental jaar ondenkbaar was”, vertelt Wilfried Verachtert, Lab Manager ExaScience Life Lab bij imec.

ExaScience Life Lab

Het ExaScience Life Lab heeft zijn onderkomen in de gebouwen van imec in Heverlee. Wilfried Verachtert: “Imec doet samen met bedrijven aan nanotechnologisch onderzoek. Het doet ook onderzoek naar toepassingen van deze technologie. Bijvoorbeeld op het vlak van duurzame energie en draadloze communicatie, maar ook in gezondheidszorg en life sciences. In het ExaScience Life Lab onderzoeken we hoe de huidige computertechnologie optimaal gebruikt kan worden voor de verwerking van “big data”. Tegelijk onderzoeken we samen met de andere wetenschappers van Janssen Pharmaceutica, Intel en de Vlaamse universiteiten hoe we de volgende generatie chips nog performanter kunnen maken”.

Computers stuwen vooruitgang

Big data zal in de toekomst een belangrijke drijver zijn van vooruitgang in life sciences. Onderzoek naar ziekten en nieuwe behandelingen vergt een enorme rekenkracht om massa’s data om te zetten in bruikbare gegevens voor onderzoek en ontwikkeling, voor ziektepreventie en ziekteonderschepping. Twintig jaar geleden waren de biowetenschappen nog data-arm. Met het bepalen van het menselijk genoom en de komst van “next generation sequencing” methoden is het mogelijk om grote hoeveelheden DNA sequenties te bepalen en zo meer inzicht te krijgen in ziekten en het menselijk lichaam. “Om deze grote hoeveelheden gegenereerde data te interpreteren en te combineren is er steeds meer nood aan krachtige bioinformatica en krachtige data-analyse”, vertelt Pieter Peeters Senior Director Computational Biology bij Janssen.

Kunstmatige intelligentie

Meer en meer wordt er samengewerkt tussen biologen, ingenieurs en informatici om nieuwe technologie voor kunstmatige intelligentie te ontwikkelen. Computermodellen nemen het over om in de massa’s data complexe ziektepatronen en onderliggende biologische mechanismen te herkennen, analyseren en simuleren. Zo kunnen er mogelijk stappen vooruitgezet worden op het vlak van ziektepreventie als we bruikbare aanknopingspunten vinden voor vroege detectie en onderschepping, bijvoorbeeld voor de ziekte van Alzheimer. “Met de conferentie bundelen de partners krachten, delen ze kennis en belangrijke inzichten die de levenswetenschappen een boost kunnen geven. Het Exascience Life Lab heeft ook een financiering gekregen binnen het EU-programma Horizon 2020 voor de stimulering van onderzoek en innovatie”, vervolgt Pieter.

Over Exascience Life Lab

Opgericht in 2013 door Intel, Janssen Pharmaceutica, imec en vijf Vlaamse universiteiten: UAntwerpen, UGent, KU Leuven, UHasselt en VUB. ExaScience Life Lab is een uitbreiding van Intel’s ExaScience Lab for High Performance Computing (dat in 2010 op imec werd opgericht). ExaScience Life Lab combineert Intel’s en imec’s expertise in supercomputing expertise met imec’s multidisciplinariteit en de uitgebreide expertise in Vlaanderen in het domein van life sciences en biotechnologie. Exascience Life Lab wil supercomputer oplossingen creëren om doorbraken te realiseren in life sciences en biotechnologie. Voor meer informatie: www.exascience.com

Over Janssen Belgium

Johnson & Johnson is een van de grootste bedrijven ter wereld op het gebied van gezondheidszorg. Het bedrijf ontdekt en ontwikkelt, produceert en verkoopt een brede waaier van geneesmiddelen, consumentenproducten en medische apparatuur die dagelijks het verschil maken voor de gezondheid van mensen wereldwijd. Johnson & Johnson stelt zo’n 128.000 medewerkers tewerk in 60 landen. De Farmaceutische Groep van Johnson & Johnson werkt wereldwijd onder de naam “Janssen Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson”. Vandaag één van de meest vernieuwende farmaceutische bedrijven in de wereld. Toonaangevend op het vlak van neurowetenschappen, oncologie, infectieziekten & vaccins, immunologie, cardiovasculaire & metabole aandoeningen. Een van Janssen’s prominente bedrijven is het Belgische Janssen Pharmaceutica. Het bedrijf dat dokter Paul Janssen stichtte toen hij in 1953 met eigen research begon, heeft de evolutie van de geneeskunde fundamenteel beïnvloed. Janssen heeft in ons land vestigingen in Beerse (Beerse I en II), Geel, Olen, La Louvière en Merksem. Samen ontdekken, ontwikkelen en produceren de vestigingen in België geneesmiddelen en therapeutische oplossingen voor patiënten wereldwijd. Dat gaat van het prille begin - het basisonderzoek naar nieuwe geneesmiddelen - via de productie, commerciële en ondersteunende diensten tot de distributie van de geneesmiddelen. Daarmee heeft Janssen in België de volledige farmaceutische cyclus in eigen handen, wat het bedrijf uniek maakt binnen de farmaceutische wereld. Voor meer informatie: www.janssenbelgium.be

Over imec

Imec verricht onderzoek dat tot de wereldtop behoort in het domein van nano-elektronica. Imec koppelt zijn innovatieve kracht aan wereldwijde partnerships in ICT, gezondheidszorg en energie. Zo worden er technologische oplossingen ontwikkeld die relevant zijn voor de industrie. In een unieke hightech omgeving is imec’s internationaal toptalent gedreven om de bouwblokken te ontwikkelen voor een beter leven in een duurzame maatschappij.
Imec's hoofdkantoor is gevestigd in Leuven, België. Imec heeft kantoren in België, Nederland, Taiwan, Verenigde Staten, China, India en Japan. Het onderzoekscentrum telt ongeveer 2200 medewerkers waarvan bijna 700 industriële residenten en gastonderzoekers. In 2014 bedroeg imec's budget (P&L) 363 miljoen euro. Meer informatie kan je vinden op www.imec.be . Blijf op de hoogte van wat er gebeurt op imec via ons maandelijks imec magazine, beschikbaar op tablet en smartphone (iOS en Android), of via the website www.imec.be/imecmagazine

Imec is een geregistreerd trademark voor de activiteiten van IMEC International (stichting van openbaar nut volgens Belgisch recht), imec België (IMEC vzw gesteund door de Vlaamse Overheid), imec Nederland (Stichting IMEC Nederland, deel van Holst Centre dat gesteund wordt door de Nederlandse Overheid), imec Taiwan (IMEC Taiwan Co.), imec China (IMEC Microelectronics (Shanghai) Co. Ltd.) en imec India (Imec India Private Limited).

Contactpersoon:
Frederik Wittock
Sr. Director R&D Communications
+32 14 60 57 24
fwittock@its.jnj.com

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us