LEUVEN MINDGATE

KU Leuven zet licht op groen voor student-ondernemers


Leuvense studenten kunnen binnenkort een gloednieuw ondernemersstatuut aanvragen. De KU Leuven volgt zo de trend om fors in te zetten op het stimuleren van de ondernemersgeest bij studenten.

De Academische Raad van de KU Leuven, het hoogste bestuursorgaan, zette deze week het licht op groen voor een gloednieuw studentenstatuut: dat van de student-ondernemer. Studenten die een bedrijf willen oprichten, kunnen daarbij in bepaalde gevallen aanspraak maken op enkele voorrechten, zoals het spreiden van examens. Het statuut ligt een beetje in de lijn van het topsportstatuut.

De Leuvense alma mater is niet de eerste die met zo’n statuut op de proppen komt. Aan de UGent bestaat het statuut al sinds 2011 en daar is het een schot in de roos. In het academiejaar 2011-2012 waren er nog maar 37 aanvragen. Dit jaar gaven evenwel al 85 studenten te kennen dat ze wilden ondernemen binnen het speciale kader. Ook aan een reeks hogescholen, zoals bij de Hogeschool Gent, de Artevelde Hogeschool en de Limburgse PXL Hogeschool bestaat er een statuut. 

Veelal houdt het statuut in dat de student de toelating kan krijgen van zijn professoren om bepaalde lessen of examens te verplaatsen, als ze samenvallen met een meeting met een klant of andere verplichtingen. Ook stellen verschillende instellingen lokalen en begeleiding ter beschikking.

LCIE

Vorig jaar in september lanceerde de KU Leuven LCIE, een ondernemersplatform dat ook een fysieke incubator is. ‘De personen die in de gebouwen van LCIE resideren, een bvba oprichten en een extra vakkenpakket volgen, kunnen aanspraak maken op het soepele statuut’, licht projectleider Wim Fyen toe. Juridisch gezien is het niet helemaal een apart statuut, wel een uitbreiding van het statuut van werkstudenten richting student-ondernemers.

Druk op politiek

Dat de KU Leuven, nog altijd de grootste universitaire instelling van het land, haar gewicht achter het statuut student-ondernemer zet, verhoogt de druk op de politiek. Zo voorziet het Vlaams regeerakkoord in de ontwikkeling van een statuut voor student-ondernemers. Bij de Vlaamse ministers van Werk en Onderwijs, Philippe Muyters (N-VA) en Hilde Crevits (CD&V), klonk eerder al dat zij hun kompas richten op het werk dat de hogescholen en universiteiten al hebben verzet.

Maar ook het federale niveau moet zich over de kwestie buigen. Het sociaal statuut van de student-ondernemers blijft immers zorgen baren. Wie als student een bedrijf op poten zet, dreigt zijn statuut van student en de bijhorende sociale voordelen te verliezen. In een kmo-plan dat de regering eind februari aankondigde, staat de ontwikkeling van een speciaal statuut alvast vermeld. 

 

Bron: De Tijd

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us