LEUVEN MINDGATE

Tim Verbelen toont onderzoek rond het Internet of Things op Net Futures 2015


Bouwend op zijn sterke expertise rond gedistribueerde computernetwerken, is Tim Verbelen (iMinds - IBCN - UGent) sinds oktober lid van het iMinds IoT Strategic Lab. Hij won onlangs de Alcatel-Lucent Bell Scientific Award 2014 voor zijn doctoraat rond “Adaptive Offloading and Configuration of Resource Intensive Mobile Applications” en zal zijn onderzoek rond het Internet of Things (IoT) laten zien op Net Futures 2015.

Wat is je onderzoeksfocus?

Tim Verbelen: Mijn onderzoek focust voornamelijk op mobiele cloud computing en adaptieve software. Voor mijn doctoraatsthesis werkte ik aan een systeem dat smartphones en wearables toelaat een deel van de draaiende applicaties naar de cloud te verplaatsen. Dit biedt een antwoord op uitdagingen rond de beperkte rekenkracht en batterijlevensduur van mobiele apparaten. Ook het beheersvraagstuk wordt behandeld: welk stuk software moet op welk apparaat draaien, en kunnen bepaalde delen van de applicatie naar de cloud of niet?

Hoe heeft iMinds je geholpen met je onderzoek?

Tim: Aangezien mijn onderzoek rechtstreeks gaat over de uitdagingen die gepaard gaan met de groeiende populariteit van mobiele apparaten en de snelle opmars van IoT, kon ik geen nee zeggen tegen de kans om mee te werken aan iMinds' nieuwe strategische onderzoeksprogramma. Als deel van het team heb ik een zeer goede kans om risicodragend langetermijnsonderzoek te kunnen doen met een potentieel zeer grote impact. Het geeft me ook de kans om samen te werken met toponderzoekers om zo echte IoT-oplossingen met tastbare resultaten uit te werken.

Voor ik aansloot bij het IoT-programma nam ik deel aan een twee jaar durend coöperatief ICON-onderzoeksproject genaamd DREAMaaS. Samen met andere onderzoekers van iMinds - DistriNet - KU Leuven ontwikkelden we middleware die SaaS-aanbieders toelaat om op infrastructuurniveau naadloos meerdere cloud computing-omgevingen te gebruiken. De unieke kans om nauw samen te werken met andere onderzoekers en te leren van hun expertise, inspireerde mij om via iMinds meer samenwerking na te streven.

Wat wil je met je onderzoek rond Internet of Things bereiken?

Tim: Binnen iMinds' IoT-onderzoeksprogramma ben ik momenteel betrokken bij de ontwikkeling en integratie van drie software-raamwerken:

  • DYNAMAND (DYnamic, Adaptive MAnagement of Networks and Devices) is een raamwerk voor toestel-interoperabiliteit dat initieel ontwikkeld werd in het IBCN-laboratorium. Het laat allerlei apparaten van verschillende producenten toe om met elkaar te interageren via een uniforme API.
  • AIOLOS is een raamwerk dat ik beginnen ontwikkelen ben tijdens mijn doctoraat. Het laat onderdelen van applicaties toe zich transparant te verdelen over verschillende toestellen. Dit vergemakkelijkt de ontwikkeling van grootschalige gedistribueerde applicaties, terwijl het de complexiteit van softwaredistributie verbergt.
  • DiANNe (Distributed Artificial Neural Networks) is een nieuw raamwerk dat we in de laatste twee maanden ontwikkeld hebben. Het biedt een modulaire neurale netwerkbibliotheek, waarin delen van het Neuraal Netwerk gedistribueerd kunnen draaien op verschillende toestellen. Via DiANNe hopen we een groot gedistribueerd brein te kunnen bouwen dat een echt slim Internet of Things mogelijk maakt.

Aangezien het onderzoeksprogramma rond IoT resultaatsgericht ontworpen is, zal ik deze drie software-raamwerken demonstreren op Net Futures 2015. De focus zal daarbij liggen op hoe ze geïntegreerd kunnen worden in bestaande producten voor disruptieve IoT-oplossingen.

netfutures2015.eu

 

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us