LEUVEN MINDGATE

Opening Corda INCubator voor jonge, innovatieve technologiebedrijven


Op 10 maart 2015 opende op de Corda Campus in Hasselt een incubator voor innovatieve technologiebedrijven. Startende bedrijven vinden er een inspirerende werkplek en krijgen er ook coaching, begeleiding en netwerkuitbreiding. Corda INCubator nv is een initiatief van LRM en stad Hasselt. Ook Start it @kbc, iMinds en PXL-UHasselt StudentStartUP helpen er jonge bedrijven in de best mogelijke omstandigheden ontwikkelen.                   

Corda INCubator

Hilde Claes, burgemeester van stad Hasselt is enthousiast: “Hasselt heeft met de UHasselt en de hogescholen PXL en UC Leuven-Limburg een enorm potentieel aan hoogopgeleide mensen. In plaats van ondernemende, creatieve geesten te zien vertrekken, willen we die in Hasselt houden. Corda INCubator speelt hier op in door een broedplaats te zijn voor nieuwe ideeën. Die kunnen zich vertalen naar nieuwe bedrijven en dus nieuwe jobs voor Hasselt en Limburg. Want dat is waar het uiteindelijk om draait. De incubator speelt op die manier een belangrijke rol als hefboom voor groei, werkgelegenheid, innovatie en creativiteit.” aldus Hilde Claes. Ook Tom Vandeput, schepen van stad Hasselt zegt: “Hasselt heeft nood aan bijkomende ruimte om te ondernemen. Met de participatie van Stad Hasselt in Corda INCubator investeren we alvast in kwalitatieve ruimte voor startende ondernemers. Door start-ups uit de technologiesector een uitgebreide omkadering en begeleiding aan te bieden binnen het Corda-ecosysteem zet Corda INCubator onze stad ook op de juiste koers wat betreft de transformatie naar een sterke, toekomstgerichte en kennisgedreven economie.”

Corda INCubator één van de vijf incubatoren waar LRM aan meebouwt. “In de incubatoren zitten vandaag de bedrijven van de toekomst. LRM zal dan ook sterk blijven inzetten op de verdere uitbouw ervan. In 2017 moeten ze samen zorgen voor 500 jobs,” zegt ook Stijn Bijnens, algemeen directeur van LRM bij de opening. Naast Corda INCubator werkt LRM ook mee aan BioVille, C-Mine Crib, GreenVille en IncubaThor. “Wij geloven dat moderne ondernemers ‘open innovatie’ moeten omarmen om relevant te blijven. Daarnaast staan we volledig achter the sharing economy. We omringen onze bewoners dan ook met een ecosysteem van middelen die ze nodig hebben om te groeien,” vertelt Patrick Kestens, directeur van Corda INCubator. “Starters krijgen hier toegang tot interessante workshops en opleidingen. Maar het is ook aangenaam werken: je wordt deel van de community en kan gebruik maken van wifi, kopieerapparaat, vergaderruimtes, koffiecorner enzovoort.”

Creatieve omgeving met experts

Maar Corda INCubator is meer dan enkel kantoren en een community. Starters komen er terecht in een creatieve omgeving met experts. Want ook iMinds, Start it @kbc en PXL-UHasselt StudentStartUP zijn aanwezig in de incubator. iMinds en Start it @kbc hebben bovendien hun eigen seats en begeleiden de starters die er zitten.

Start it @kbc ondersteunt en adviseert starters zodat ze hun activiteit duurzaam kunnen laten groeien. Deze early stage incubator werd opgericht door KBC en verschillende partners, waaronder Mobile Vikings, Cronos, Accenture, Flanders DC, iMinds en lokale kennisinstellingen. Haar missie is het ondersteunen en promoten van vroeg ondernemerschap in België.

Erik Luts, algemeen directeur KBC en sponsor van Start it @kbc, bevestigt: “Wij willen het lokaal ecosysteem voor start-ups versterken en de doorstroom van innovatieve ideeën tot startende ondernemingen versnellen. Met de expertise van alle partners worden vroege starters intensief begeleid van de idee-fase tot een duurzaam, schaalbaar business model, een minimum leefbaar product en de eerste klantverkopen.”

Bij iMinds kan je als starter terecht voor het realiseren van je digitale ideeën via het iStart-ondernemerschapsprogramma. iMinds begeleidt startende ondernemers en helpt hen om van hun innovatieve ideeën een succesvolle business te maken. Starters krijgen coaching en ondersteuning bij elke stap. "Sinds de start van Corda INCubator, 1 jaar geleden, hebben we zeven beloftevolle Limburgse start-ups onder onze vleugels genomen," zegt Wim De Waele, CEO van iMinds, het Vlaamse digitale onderzoekscentrum met een gereputeerde ondernemerschapswerking. "Nu al zien we dat een aantal onder hen klaar zijn om de volgende stap te zetten, en daarvoor volop op zoek zijn naar externe investeerders. En dat is erg veelbelovend! Maar ons werk in Limburg is nog maar pas gestart: de opening van deze nieuwe gebouwen is het ideale signaal om nog meer start-ups op het voorplan te laten treden, en hen te begeleiden naar hun internationale doorbraak. In samenwerking met de Vlaamse overheid, LRM en Corda INCubator voorzien wij daarvoor graag de nodige middelen, begeleiding en expertise."

PXL-UHasselt StudentStartUP is een initiatief van Hogeschool PXL en Universiteit Hasselt. Via PXL-UHasselt StudentStartUP worden studenten begeleid van idee tot onderneming. Jean-Pierre Segers, voorzitter van PXL-UHasselt StudentStartUP, is ervan overtuigd dat de koers die Hogeschool PXL en Universiteit Hasselt volgen met betrekking tot hoger onderwijs en ondernemerschap zijn vruchten zal afwerpen: "Geen enkele andere hogeschool of universiteit zet zo hard in op de uitbouw van een partner- en expertisenetwerk. Wij willen niet concurreren met de andere organisaties in Limburg, maar er net bij aansluiten en de krachten bundelen. Geen versnippering. De 1-op-1-begeleiding die we onze student-ondernemers daardoor kunnen aanbieden, rendeert duidelijk. De doorverwijzing van student-ondernemers naar de verschillende incubatoren, sluit perfect aan op deze visie."

Succesvolle start

Bij de opening van Corda INCubator is al meer dan de helft van de beschikbare plaatsen ingevuld. 32 start-ups, goed voor 63 seats, bouwen er hun onderneming uit:

  • Qamira - Firewolf - Optimise IT - Datanation - TRND - Coddrivers - Link bvba - Niktar.biz - Scarabees - Angel Me - Onsophic
  • Onder de vleugels van iMinds: UgenTec - Tripfair - Race Alerts - Qompium - Turbulent – LindaCare BabyBoob
  • Onder de vleugels van Start it @kbc: Sabitan – VendingIT – OneMarketEurope – Buggybooker - Stirr Associates – RaceAlerts - Feinest Labels - Wheatless & More - D-FIX – mediaworqs – Opacity - Comfy Home - HeyLocal - Agoko

 

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us