LEUVEN MINDGATE

3DS Layerwise ontwikkelt 3D-printbaar implantaat voor honden


Het Leuvense 3DS Layerwise laat opnieuw van zich spreken: het ontwikkelde samen met een Duits bedrijf en de UGent een 3D-printbaar implantaat. 10.000 honden lopen er al mee rond.

Het was even stil rond de KULeuven spin-off na de overname door de Amerikaanse, beursgenoteerde gigant 3D Systems in september 2014. "Het vraagt tijd om zo'n overname te absorberen", stelt persattaché Rob Snoeijs.

"Maar binnen de groep wordt naar België gekeken voor de verdere ontwikkeling van alles wat met het 3D-printen op basis van metalen te maken heeft. Co-founder Jonas Van Vaerenbergh heeft de wereldwijde ontwikkeling van alle Direct Metal Printing machines onder zich gekregen, en Peter Mercelis is Technology and Application Development Manager geworden".

Dat laatste betekent dat 3DS Layerwise de markt afspeurt naar opportuniteiten. In dat kader past ook het nieuws dat het bedrijf samen met de afdeling Diergeneeskunde van de universiteit van Gent en het Duitse bedrijf Rita Leibinger Medical een orthopedisch knie-implantaat voor honden heeft ontwikkeld. Het implantaat, waarvoor een patent hangende is (TTA RAPID, Tibial Tuberosity Advancement) herstelt de schade die honden opliepen aan de kruisbanden van hun achterpoten. Dit probleem wordt typisch veroorzaakt door letsels, ouderdom of een genetisch probleem. De behandeling start met een 3D geprint implantaat dat in het onderbeen van de hond wordt ingeschoven. Het implantaat reorganiseert de mechanische krachten tussen de beenderen en creëert dynamische stabiliteit in de knie, zonder de noodzaak om de beschadigde kruisband te herstellen.

"Met deze succesvolle behandeling kunnen nagenoeg alle honden – van een Jack Russell tot een Deense Dog – opnieuw vrij bewegen en rondlopen zes weken na de operatie", aldus Snoeijs.

Belangrijk is dat additive manufacturing steeds meer richting serieproductie opschuift. "Dat is uiteindelijk de bedoeling", aldus de persattaché. "Voor Rita Leibinger hebben we in minder dan twee jaar zo'n 10.000 stuks 3D-geprint". Tot nu waren de implantaten bestemd voor Europa en de VS, nu gaan we wereldwijd". Het ontwikkelingsteam werkt thans aan kleinere versies van het implantaat voor het behandelen van kleine honden en katten. De innovatie van de implant schuilt in de complexe, open structuur van het oppervlak die een snelle ingroei van bot bevordert, met verminderd risico voor infecties. De chirurgische techniek zelf werd geperfectioneerd in samenwerking met Dr. Yves Samoy van de Universiteit Gent in België.

“De vormcomplexiteit die door 3D printing gerealiseerd wordt, is essentieel in het maximaliseren van de performantie en de doetreffendheid in de medische sector,” zegt COO Kevin McAlea. “In tegenstelling tot traditionele productietechnieken, kent 3D printing geen beperkingen voor vormcomplexiteit of productieschaal. Hierdoor zijn we in staat om een brede waaier aan implantaatgroottes snel en economisch te produceren. 3D printing is een duidelijke keuze voor betere functionaliteit en schaalbare oplossingen, in de gezondheidszorg en erbuiten.”

Bron: Engineeringnet.be

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us