LEUVEN MINDGATE

iMinds Living Labs verrijkt innovatieproces met eindgebruikersonderzoek


In een onlangs voltooid verkennend proeftuinonderzoek met For Good, toonde iMinds Living Labs eens te meer de waarde aan van het vroeg betrekken van eindgebruikers in het innovatieproces. For Good ontwierp een innovatieve smartphone-applicatie die milieuvriendelijk gedrag aanmoedigt met eco-gerichte aanbevelingen. De applicatie wordt verwacht in 2016 en is momenteel in verdere ontwikkeling.

Tastbare aanbevelingen om te gaan voor groen

For Good maakt het gebruikers gemakkelijk om groene keuzes te maken door niet alleen hun totale ecologische voetafdruk te berekenen, maar ook de individuele scores voor belangrijke levensstijlkeuzes als huisvesting, voedselconsumptie en transport. Hierdoor kan de applicatie gebruikers gepersonaliseerde aanbevelingen bezorgen over hoe ze hun totale voetafdruk kunnen verlagen. Afhankelijk van je boodschappenlijstje kan For Good bijvoorbeeld aanbevelingen doen in de supermarkt over welke items je kan kopen, gebaseerd op hun ecologische voetafdruk.

Eindgebruikers bij prototypeontwerp

Onderzoekers Dimitri Schuurman van iMinds Living Labs en Annabel Georges van iMinds - MICT - UGent faciliteerden het één jaar lopende proeftuinproject met For Good. Zo zorgden ze voor meer inzicht in de zakelijk context van de innovatieve mobile applicatie via de nieuwste marktanalyses en validatieworkshops, en waren ze zeer nauw betrokken bij het ontwerpen van het prototype via eindgebruikersonderzoek. In totaal deden 211 eindgebruikers mee aan het verkennende proeftuinproject.

“Interactie met de eindgebruiker is cruciaal voor meer inzicht in de mogelijkheden en beperkingen van innovaties. Als deel van de iMinds proeftuininfrastructuur pasten we een multi-methodeaanpak toe en engageerden we gebruikers om For Good te testen in hun natuurlijke gebruikscontext. Door eindgebruikers te betrekken via intake-enquêtes, co-creatiesessies en veldproeven in het beginstadium van For Good's productontwikkelingsproces, begrijpen we beter wat potentiële gebruikers verwachten van de app en hoe ze die zouden gebruiken in een natuurlijke context. Dit zorgt ervoor dat nieuwe functionaliteiten ontwikkeld kunnen worden die de applicatie gebruiksvriendelijker zullen maken," zegt Annabel Georges, hoofdonderzoeker voor For Good living lab.

Ontdek onze expertise in proeftuinmethodologie

Help mee met de ontwikkeling van innovatieve producten en diensten

www.iminds.be

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us