LEUVEN MINDGATE

Start-up Viloc: “Klaar om de Internet of Tools-standaard te worden voor de bouwsector.


Met een recente belangrijke deal met Besix, het grootste bouwbedrijf in België, maakt iMinds start-up Viloc snel naam als betrouwbare langtermijnpartner voor de bouwsector. Oprichter Tim Gestels en CEO Mark Thijs praten over wat Viloc de bouwindustrie te bieden heeft, en over de veelbelovende kansen in het verschiet voor hun groeiende onderneming. 

Hoe zijn jullie gestart?

Tim Gestels: Ik begon te spelen met het idee om een tracking toestel te ontwikkelen na een gesprek met een man die bouwgereedschap importeert uit China en op zoek was naar een mechanische oplossing tegen diefstal. Geïnspireerd door die nood schreef ik uiteindelijk mijn thesisproject rond een oplossing voor werfdiefstal.

Toen ik te weten kwam dat het probleem universeel voorkomt bij alle bouwbedrijven, vroeg ik financiering aan bij het IWT om een coöperatief onderzoeksproject met partners uit de bouwsector op te starten en ontwikkelde ik een eerste prototype. Sindsdien konden we bewijzen dat onze oplossing werkt en tekenden we een contract met één van de partners ter waarde van 145.000 euro.

Hoe ondersteunde iMinds Viloc?

Tim: Toen we in contact kwamen met iMinds hadden we al marktonderzoek verricht en hadden we cofinanciering voor onze IWT-beurs nodig. iMinds geloofde in het potentieel van onze oplossing en gaf ons de bijkomende financiële en zakelijke ondersteuning. Bovendien boden ze tal van netwerkmogelijkheden. Viloc kon als jong bedrijf zeker veel opsteken van de vele opportuniteiten, gaande van marketingcursussen tot matchmaking events.

Wat maakt jullie bedrijf uniek?

Mark Thijs: Met honderden arbeiders en duizenden werktuigen verspreid over verschillende bouwsites, heeft de bouwindustrie duidelijk nood aan een oplossing voor inventarismanagement die gemakkelijk in gebruik en altijd up-to-date is. Hier biedt Viloc een antwoord. Ons product is nog steeds de enige geautomatiseerde oplossing voor inventarismanagement op de markt die speciaal voor de bouwindustrie geoptimaliseerd is.

Tim: Van de ontwikkeling van de Viloc-tags die ontworpen zijn om langer mee te gaan dan de gemiddelde hijsapparatuur, tot de webapplicatie die onze klanten 24/7 toegang geeft tot de status van hun bouwgereedschap, is Viloc klaar om de Internet of Tools-standaard te worden voor de bouwsector.

Hoe willen jullie Viloc verder laten groeien?

Mark: Viloc zal commercieel een grote stap voorwaarts zetten op gebied van omzet, nieuwe klanten en het aantal geïnstalleerde eenheden. Begin dit jaar hebben we een deal gesloten met Besix, het grootste bouwbedrijf in België, met 18.000 werknemers wereldwijd. We sloten onlangs ook een overeenkomst met Willemen, het grootste familiale bouwbedrijf in België. Tim sluit momenteel nog andere deals met bouwbedrijven van alle groottes, voldoende reden om voorlopig uitsluitend in deze sector te blijven werken.

Naast commercieel succes is het ook tijd voor Viloc om internationaal actief te worden. We sloten net een partnerschap af met een bedrijf in Frankrijk om daar onze oplossing te verkopen, en hebben een andere partner die in Italië marktonderzoek voor ons doet. We onderzoeken ook andere mogelijkheden om onze naam te vestigen in Duitsland, Nederland en het VK.

Tim: Als we op de langere termijn denken, zijn er heel wat veelbelovende opportuniteiten voor Viloc. Van slimmere data-analyse in onze volgende softwareversie tot een samenwerking met een gereedschapsproducent om onze tags in hun producten verwerken: de mogelijkheden zijn eindeloos. We zijn erg enthousiast voor wat de toekomst voor Viloc in petto heeft.

Bedrijfsnaam: Viloc
Startdatum: oktober 2010
Oprichter: Tim Gestels
iMinds ondersteuning: iStart Business Incubatieprogramma
Aantal werknemers (feb 2015): 9
Contact: http://www.getyourtoolsconnected.com/ of @VilocNews

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us