LEUVEN MINDGATE

Leuven.Inc Stichting bekroont Sensotec en De Landgenoten als rolmodel voor competitief en sociaal ondernemerschap


Leuven, 26 februari 2015 – Gisterenavond werd voor de tweede maal de ‘Stichting Leuven.Inc Prijs’ uitgereikt aan projecten die bijdragen tot het promoten, stimuleren en realiseren van competitief en/of sociaal ondernemerschap in Vlaanderen. In Vlaanderen gevestigde profit en non-profit organisaties konden hiervoor inschrijven. 

De 2014 laureaten Sensotec nv en De Landgenoten cvba-so ontvingen gisteren van Herman Daems, voorzitter van de Stichting, de Stichting Leuven.Inc prijs 2014’ met een geldwaarde van 12.500 euro. Daarnaast werden twee runner-up prijzen ter waarde van 2.500 euro toegekend aan IusStart en Stebo vzw.

Stichting Leuven.Inc 2014_Laureaten

De Stichting Leuven.Inc werd in 2010 in het leven geroepen om steun te bieden aan maatschappelijk relevante projecten met betrekking tot ondernemerschap. Via de Stichting Leuven.Inc Prijs bekroont Leuven.Inc bedrijven of projecten die op innovatieve wijze de maatschappelijke impact van ondernemerschap kunnen vergroten.

Sensotec nv kreeg de prijs toegekend omwille van hun KNFB Reader project. De KNFB Reader is een iOS App die eender welke gedrukte tekst, zij het een eenvoudig document, een ppt presentatie tijdens een voorstelling, een menukaart op restaurant, toegankelijk maakt voor blinden en mensen met een zware visuele beperking.  Door digitale fotografie met geavanceerde Apple-hardware te verenigen, laat deze nieuwe app gebruikers toe om gedrukt materiaal sneller en efficiënter dan ooit te lezen. Minder dan 2 seconden na het nemen van een foto van de tekst met bv. smartphone wordt deze voorgelezen. Sensotec werd opgericht in 1986 als onderneming actief in de ontwikkeling van innovatieve oplossingen voor blinde kinderen, hun ouders en leerkrachten in het geïntegreerd onderwijs. Sindsdien zijn ze uitgegroeid tot een bedrijf met 35 medewerkers en 3 vestigingen.
www.sensotec.be

De Landgenoten cvba-so verwerft landbouwgrond en stelt deze ter beschikking van biologische boeren. Zij mochten de prijs in ontvangst nemen voor de innovatieve en ondernemende manier waarop een lokale oplossing gebracht wordt voor een globale uitdaging. Zekerheid over de toegang tot grond creëert kansen voor boeren om een duurzaam en agro-ecologisch bedrijf op te starten, uit te bouwen en door te geven aan een opvolger. Zo dreigt ook de opgebouwde bodemvruchtbaarheid, het levenswerk van de bioboer, niet verloren te gaan. Door privémiddelen samen te brengen - via aandelen, schenkingen en legaten -, kan grond worden aangekocht en vele generaties lang worden beheerd als biologische landbouwgrond. Via de coöperatieve worden klanten van de biobedrijven en ander mensen die een aandeel kopen betrokken bij de voedselproductie. De Landgenoten is opgericht in 2014 door 17 middenveldorganisaties die het startkapitaal bijeenbrachten en zit nog in een pilootfase.
www.delandgenoten.be

IusStart werd als runner-up bekroond binnen het traject competitief ondernemerschap voor de wijze waarop de organisatie een kruisbestuiving tussen rechtenstudenten en student-ondernemers bewerkstelligt.
IusStart is een organisatie die student-start-ups begeleidt door hen kosteloos eerstelijns juridisch advies te verstrekken. Dit advies wordt verleend door rechtenstudenten van de KU Leuven, onder begeleiding van doctorandi en experten uit de juridische praktijk. De vragen die behandeld worden situeren zich in het ruimere ondernemingsrecht (vennootschapsrecht, contractenrecht, ICT recht, intellectueel eigendomsrecht,…).
www.linkedin.com/company/iusstart

Stebo vzw tenslotte werd uitgeroepen tot runner-up binnen het traject sociaal ondernemerschap voo de wijze waarop zij socio-economische projecten in samenlevingsopbouw en streekontwikkeling ontwikkelt en ook uitvoert. Via het innovatieve pop up concept op een boogscheut van C-Mine in Limburg, biedt zij startende ondernemers een try-out platform aan. Het pop-up concept verschilt van een reguliere pop up shop in de zin dat hier de locatie dezelfde blijft en steeds een andere ondernemer ‘uppopt’.  The Box wil het idee in de komende jaren uitrollen naar 4 à 6 andere Vlaamse centrumsteden.
www.stebo.be

Stichting Leuven.Inc
De Stichting Leuven.Inc werd in 2010 in het leven geroepen om bedrijven of projecten die op innovatieve wijze de maatschappelijke impact van ondernemerschap kunnen vergroten te bekronen en ze verder te ondersteunen. Op die manier wenst de Stichting rolmodellen aan te reiken ter stimulatie van economisch en sociaal ondernemerschap in Vlaanderen.

Leuven.Inc
Naast de Stichting blijft Leuven.Inc haar voornaamste doel nastreven, namelijk een brug te slaan tussen de universitaire-/onderzoekswereld en het bedrijfsleven. Via uitwisseling van kennis en ervaring stimuleert het netwerk onderzoekers, jonge starters en technologie-groeibedrijven in Vlaanderen tot continue innovatie. Via themasessies, seminaries en netwerkactiviteiten streeft Leuven.Inc naar optimalisatie van bedrijfsvoering en de verdere ontplooiïng van high-tech groeibedrijven tot succesvolle entiteiten binnen de markt.

Het Leuven.Inc netwerk bestaat vandaag uit ruim 600 bedrijfs- en individuele leden die mekaar ontmoeten en vinden in hun gedrevenheid om grensverleggende kennis te benutten bij hun productontwikkelingen, in hun bedrijfsprocessen en hun research & development.
www.leuveninc.com

Meer informatie
Voor meer informatie over de Stichting Leuven.Inc neemt u contact op met mevr. Nicole De Smyter (nicole.desmyter@leuveninc.com, 0486 50 40 35).
Het reglement van de Stichting Leuven.Inc Prijs vindt u op www.leuveninc.com/page/166/Award_2014/

 

 

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us