LEUVEN MINDGATE

Start-up bedrijf The Rights zorgt voor de correcte verdeling van auteursrechten tijdens evenementen


The Rights, een start-up die wordt ondersteund door het iStart ondernemerschapsprogramma van iMinds, ontwikkelde een softwareplatform waarmee event managers automatisch (door middel van akoestische vingerafdruktechnologie) afspeellijsten kunnen creëren van de muziek tijdens hun evenement. De beheersvennootschap SABAM zou in de toekomst op basis van deze informatie het geïnde geld correct kunnen verdelen over de rechtmatige artiesten. In het verleden bleek immers dat auteursrechtenvergoedingen niet altijd in de juiste handen terechtkwamen - een veel gehoorde verzuchting van menig artiest en event manager. Volgens AFEM (Association For Electronic Music) verliest de elektronische muziekindustrie jaarlijks zo’n 125 miljoen euro door verloren, onvolledige of ontbrekende data. 

De softwaretoepassing laat event managers bovendien toe om de verplichte administratie van een evenement in orde te maken. Daarnaast kunnen artiesten, eens er voldoende data verzameld zijn, ook een overzicht raadplegen van het gebruik van hun repertoire. Zo zullen ze kunnen zien waar, wanneer en hoe vaak een nummer werd gespeeld. Artiesten die interesse hebben, kunnen zich nu registreren op http://www.therights.eu/.

Frederik Van Dessel, medeoprichter van The Rights, legt uit hoe zijn bedrijf een verschil maakt: “Momenteel gebeurt een groot deel van de verdeling van auteursrechten aan de hand van afspeellijsten van de radio. Wij zouden ervoor kunnen zorgen dat SABAM over de correcte data kan beschikken om ook muziekrechten geïnd op evenementen naar de juiste auteur/componist te verdelen.

De software biedt organisatoren van muziekevenementen een vereenvoudigd en intuïtief alternatief voor het aangeven van hun evenement bij de beheersvennootschap. Dit zal leiden tot een meer transparante evenementensector met betrekking tot muziekauteursrechten. Dit probleem is niet beperkt tot België; in heel Europa is deze problematiek aanwezig.

Momenteel zit The Rights in een testfase met SABAM. Vanaf dat deze is afgerond en positief blijkt, zou een integratie mogelijk zijn.

Over The Rights

The Rights is een Antwerpse start-up die wordt ondersteund door het iStart ondernemerschapsprogramma van iMinds en co-working in het gebouw van Telenet Idealabs, de bekende accelerator. The Rights werd in maart 2014 opgericht door Frederik Van Dessel en William De Vos. Na meermaals de problemen van event managers met betrekking tot SABAM gehoord te hebben, besloten de 2 om niet bij de pakken te blijven zitten en een oplossing te ontwikkelen. 

The Rights bestaat uit een softwareplatform; zowel mobiel als web. Event managers kunnen hun evenement registreren via het platform. Tijdens het evenement wordt de applicatie ingeschakeld op een tablet of smartphone en wordt door middel van akoestische vingerafdruktechnologie een afspeellijst gegenereerd van de muziek. Deze afspeellijst zou dan doorgestuurd kunnen worden naar SABAM zodat zij een juiste verdeling van de auteursrechten kunnen garanderen. Via de website kunnen de rechthebbenden – lees auteurs/componisten, uitgevers en platenlabels – in de toekomst een overzicht raadplegen van het gebruik van hun repertoire voor administratieve en marketing doeleinden.

http://www.therights.eu/ 

Over iMinds

iMinds is het Vlaams digitaal onderzoekscentrum en business incubator en werd in 2004 opgericht door de Vlaamse regering. We bouwen voort op de kennis van meer dan 850 toponderzoekers aan 5 Vlaamse universiteiten, en introduceren zo digitale innovatie en expertise in 6 kernmarkten (ICT, Media, Health, Energy, Smart Cities en Manufacturing). Samen met onze onderzoekspartners zetten we digitale knowhow om naar échte producten en diensten die de levens van mensen in positieve zin veranderen. Onze belangrijkste troeven bij deze digitale innovatie zijn onze agile onderzoek-benadering en onze succesvolle methodologie. 

Als business incubator coacht iMinds bovendien onderzoekers, jonge ondernemers en start-ups, zodat hun ideeën succesvol geïntroduceerd worden in de markt. www.iminds.be

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us