LEUVEN MINDGATE

LiCalab’s proeftuinonderzoek draagt bij tot uitgepuurd Topshake-ontbijt voor zorgbehoevenden


Vernieuwende oplossingen voor de Vlaamse ouderenzorg

Onze bevolking vergrijst aan een hoog tempo en de vraag naar zorg groeit. Om hier antwoorden op te helpen bieden, werden de Zorg Proeftuinen opgericht, een Vlaams initiatief onder de vleugels van iMinds dat inmiddels zes proeftuinplatformen telt. LiCalab is een voorbeeld van zo’n sterk proeftuinplatform. Momenteel zet LiCalab in op Topshake, een vers én industrieel bereid vernieuwend ontbijt voor personen met slikproblemen.

Panel van testgebruikers

Vooronderzoek (De Maesschalck, Mobilab en Claes et al, Lab4Food) toont aan dat een evenwichtige samenstelling en de specifieke viscositeit van de Topshake, resulteert in een verhoogde voedselopname, wat de levenskwaliteit van de patiënten aanzienlijk verhoogt.De beproefde proeftuinmethodologie wordt nu ingezet om uitgebreid te testen hoe Topshake scoort bij personen met vergevorderde dementie. Het bedrijf Tops Foods werkt hiervoor samen met onderzoeksgroep Lab4Food (KU Leuven) en expertisecentrum Mobilab (Thomas More). Vanaf januari 2015 faciliteert LiCalab de validatietesten met bewoners van woon-zorgcentra onder wetenschappelijke leiding van  Lieven De Maesschalck (Mobilab).

Proeftuin opent nieuwe markten voor Tops Foods

De core business van Tops Foods is het ontwikkelen en produceren van kant-en-klare maaltijden. Tops Foods doet dit via een wereldwijd gepatenteerde microgolftechnologie. Vandaag levert Tops Foods hoofdzakelijk kant-en-klare maaltijden onder de huismerken van Europese supermarktketens. Door de samenwerking met LiCalab en de financiële steun van IWT opent dit project de deuren naar een heel nieuw marktsegment: de zorg- en gezondheidssector. 

http://www.licalab.be/

http://www.mobilab.be/

http://www.zorgproeftuinen.be/

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us