LEUVEN MINDGATE

Imec en Huawei gaan samen geavanceerde optische data link technologie ontwikkelen


Nanoelektronica onderzoekscentrum imec en ICT wereldleider Huawei hebben aangekondigd dat ze een nieuwe stap zetten in hun strategische samenwerking. Huawei treedt toe tot imec’s onderzoeksprogramma rond optische data link technologie. De samenwerking moet leiden tot hogere datatranfersnelheden, lager energieverbruik en kostenbesparing.

Siliciumgebaseerde fotonica is een technologie die naar verwachting een revolutie zal teweeg brengen in de optische communicatie, en die het pad zal effenen voor de realisatie van zeer geïntegreerde, laagvermogen optische transceivers voor datatransmissie en telecom toepassingen.

De toetreding tot imec’s onderzoeksprogramma houdt ondermee in dat Huawei ingenieurs nauw zullen samenwerken met imec’s R&D team in Leuven. Op die manier wordt optimale interactie tussen de onderzoekers mogelijk gemaakt wat technologiche vooruitgang stimuleert die nodig is om uiteindelijk een dataconnectiviteit tot stand te kunnen brengen die beantwoordt aan de noden van het Europa van morgen.

In 2013 heeft Huawei, met de overname van Caliopa, een spin-off van imec en UGent, siliciumgebaseerde fotonica aan zijn Europese R&D portfolio toegevoegd. Trouw aan zijn engagement om Caliopa’s ontwikkeling en groei te steunen heeft Huawei geïnvesteerd in human resources en infrastructuur, met als resultaat de opening, vandaag, van een nieuwe Caliopa office in Zwijnaarde (Gent) die tegemoetkomt aan Caliopa’s snelle groei.

“Dit is een belangrijke nieuwe stap in onze samenwerking met Huawei. De toetreding tot ons onderzoeksprogramma, en de recente overname van onze spin-off Caliopa, die focust op het ontwikkelen van siliciumfotonica gebaseerde optische transceivers voor de telecom, toont aan dat ons siliciumfotonica onderzoek belangrijk is voor het vooruitbrengen van toekomstige generaties hoge datarate ICT oplossingen,” zei Luc Van den hove, algemeen directeur en CEO van imec. “We verwachten dat dit partnership gedurende de komende jaren een verdere stimulans zal zijn voor ons siliciumfotonica onderzoek.”

“Door de overname van Caliopa hebben we topexpertise in het domein van siliciumfotonica verworven, en het partnership met imec is de logische volgende stap die de innovatie in optische communicatie zal stimuleren. Door onze beide sterktes in dit strategische domein te combineren kunnen we ICT innovatie realiseren met een toegevoegde waarde voor de industrie en de consument in Europa en wereldwijd,” zei Hudson Liu, CEO van Huawei Belgium.

Huawei’s wereldwijd netwerk bespoedigt het op de markt brengen en commercialiseren van siliciumfotonica onderzoeksresultaten. Dit is een win-win situatie waar R&D succes zich vertaalt in industriële realisaties: de expertise die in België opgebouwd wordt zal een onmiddellijke bijdrage leveren aan het verbeteren van communicatietechnologie wereldwijd.

De samenwerking met imec is ook een verderzetting van Huawei’s engagement naar het Europese onderzoeksecosysteem, en een weerspeigeling van Huawei’s strategie om een beter-geconnecteerd Europa te realiseren door te investeren in lokaal talent. Zo heeft Huawei ook recent het Internet of Things bedrijf Neul (UK) gekocht, een innovatiecentrum opgericht in Walldorf (Duitsland), en een R&D site in Sophia Antipolis (Frankrijk).

About Huawei

Huawei is a leading global information and communications technology (ICT) solutions provider. Through its dedication to customer-centric innovation and strong partnerships, Huawei has established end-to-end advantages in telecom networks, devices and cloud computing. Huawei is committed to creating maximum value for telecom operators, enterprises and consumers by providing competitive solutions and services. Its products and solutions have been deployed in over 170 countries, serving more than one third of the world’s population.
Huawei currently has over 7 700 staff based in Europe, of whom 850 are working in R&D. We run 17 R&D sites located in eight European countries (Belgium, Finland, France, Germany, Ireland, Italy, Sweden and the UK) and operate numerous joint innovation centres in partnership with telecom and ICT partners. Further information is available at www.huawei.eu

Over imec

Imec verricht onderzoek dat tot de wereldtop behoort in het domein van nano-elektronica. Imec koppelt zijn innovatieve kracht aan wereldwijde partnerships in ICT, gezondheidszorg en energie. Zo worden er technologische oplossingen ontwikkeld die relevant zijn voor de industrie. In een unieke hightech omgeving is imec’s internationaal toptalent gedreven om de bouwblokken te ontwikkelen voor een beter leven in een duurzame maatschappij. Imec's hoofdkantoor is gevestigd in Leuven, België. Imec heeft kantoren in België, Nederland, Taiwan, Verenigde Staten, China, India en Japan. Het onderzoekscentrum telt meer dan 2080 medewerkers waarvan meer dan 670 industriële residenten en gastonderzoekers. In 2013 bedroeg imec's budget (P&L) 332 miljoen euro. Meer informatie kan je vinden op www.imec.be . Blijf op de hoogte van wat er gebeurt op imec via ons maandelijks imec magazine, beschikbaar op tablet en smartphone (iOS en Android), of via the website www.imec.be/imecmagazine

Imec is een geregistreerd trademark voor de activiteiten van IMEC International (stichting van openbaar nut volgens Belgisch recht), imec België (IMEC vzw gesteund door de Vlaamse Overheid), imec Nederland (Stichting IMEC Nederland, deel van Holst Centre dat gesteund wordt door de Nederlandse Overheid), imec Taiwan (IMEC Taiwan Co.), imec China (IMEC Microelectronics (Shanghai) Co. Ltd.) en imec India (Imec India Private Limited).

Contact imec

Hanne Degans, Press officer and communications specialist, T: +32 16 28 17 69, Mobile: +32 486 065 175, Hanne.Degans@imec.be

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us