LEUVEN MINDGATE

Nieuw KU Leuven-fonds brengt medische wereld en brouwerijsector met elkaar in contact


Het ‘Brewing Science Serves Health Fund’ wordt opgericht onder impuls van Bernard Van den Bogaert, voormalig CEO van brouwerij De Koninck en alumnus van de KU Leuven. Van den Bogaert, die uit een familie van brouwers stamt, wil met het fonds onderzoek in de geest van Louis Pasteur promoten en ondersteunen. Pasteur (1822-1895) was pionier op het gebied van industriële toepassingen van micro-organismen. Het is geen toeval dat de man die ontrafelde hoe de fermentatie van bier verloopt, ook de grondlegger is van de moderne vaccins.

Professor Kevin Verstrepen, gistgeneticus aan de KU Leuven en het VIB, wordt beheerder van het nieuwe fonds. Hij doet onderzoek naar biergisten om de kwaliteit van bier te verbeteren en de bierdiversiteit te vergroten. Tezelfdertijd gebruikt professor Verstrepen dezelfde gisten als model voor menselijke cellen, om de werking van onze eigen cellen beter te begrijpen. Zijn onderzoek onthult hoe genetische informatie opgeslagen is, hoe deze informatie verandert en hoe dit kan leiden tot ziektes zoals kanker en de ziekte van Alzheimer. “Zonder het gebruik van gistcellen als model zou onze kennis van humane cellen beslist nog niet zo ver staan”, beaamt professor Johan Thevelein, mede-oprichter van het fonds, die aan de KU Leuven en het VIB gistcellen gebruikt voor basisonderzoek naar de vermenigvuldiging van kankercellen. Het fonds wordt verder bijgestaan door Michel Moortgat, CEO van brouwerij Duvel-Moortgat, die dit specifieke onderzoek mee ondersteunt.

De beheerders van het fonds roepen onderzoekers, die volgens de doelstelling van het fonds werken, op om een voorstel in te dienen waarmee ze kans maken op de eerste ‘Brewing Science Serves Health Award’. Voor meer informatie over het fonds kunt u terecht op http://www.brewingscienceserveshealth.org/.

Contact:

Prof. Kevin Verstrepen, Centrum voor Microbiële en Plantengenetica (KU Leuven), tel.: 016 75 13 93, e-mail: kevin.verstrepen@biw.vib-kuleuven.be

Bron: Nieuws KU Leuven

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us