LEUVEN MINDGATE

Drijvende getijdenenergie-centrale voor kust van Texel


Een consortium van offshore bedrijven, bestaande uit onder meer Bluewater Energy Services, Damen Shipyards en Van Oord, gaat dit platform realiseren.

Deze drijvende centrale voor het opwekken van energie door gebruik te maken van de getijden is een demonstratiemodel voor afgelegen locaties wereldwijd, zoals eilanden in Indonesië, de Filipijnen of de Grote Oceaan. De naam ervan is BlueTec platform.
Het platform kan per container op een vrachtschip naar elke locatie ter wereld worden vervoerd, omdat het bestaat uit modules. Zo'n getijdenenergie-centrale kan dieselgeneratoren vervangen, waarmee normaliter energie wordt geleverd op eilanden.

Het kleinere testplatform dat nabij Texel in de Waddenzee komt te liggen, is een opstap naar een grotere 2 MW getijdenenergie-centrale. Het modulaire ontwerp gebruikt een nieuw soort type permanente afmeerlijn.

Het eerste drijvende platform voor de productie van getijdenstroom aan het Nederlandse elektriciteitsnet zal operationeel zijn in de eerste helft van 2015.

Andere partners van dit consortium zijn Tocardo, TKF, Vryhof, NIOZ, Nylacast en TTC. In het project wordt ervaring samengebracht uit de maritieme en offshore-industrie. Dit om kennis te combineren op het gebied van het ontwerpen en opereren van drijvende platforms, scheepsbouw, offshore baggerwerkzaamheden en installaties, getijdenturbines, elektriciteitskabels, ankers, onderzoek en testen op zee.

 

Bron: Engineeringnet.be

 

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us