LEUVEN MINDGATE

Materialise koopt ontwikkelaar software OrthoView voor orthopedische chirurgie


Materialise betaalt omgerekend 10,77 miljoen euro voor Britse OrthoView. Dat bedrijf ontwikkelt visuele 2D-hulpmiddelen voor orthopedische chirurgen op basis van röntgenfoto's.

Met de software van OrthoView kunnen chirurgen hun orthopedische ingrepen preoperatief voorbereiden. Het Britse bedrijf stelde hen daarvoor 2D-templates ter beschikking, digitale modellen op basis van radiologische beelden die verschillende types van protheses op ware schaalgrootte over de röntgenbeelden op een beeldscherm schuiven.
Zo hebben de Britten, over de jaren en samen met een zestigtal prothesefabrikanten, een bibliotheek met digitale templates opgebouwd die geconsulteerd worden door chirurgen tijdens de operaties aan gewrichten, heupen en breuken, en voor metingen aan bijvoorbeeld de ruggengraat.

De meerwaarde voor Materialise schuilt erin dat het via zijn eigen software een extra dimensie aan de templates kan toevoegen, zodat deze artsen ook met 3D-beelden - en uiteraard 3D-geprinte chirurgische instrumentatie - aan de slag kunnen.

Het Belgische bedrijf ontwikkelde daar zelf al software voor, maar koopt nu dus een bestaand leverancier van de 2D-templates: OrthoView wordt momenteel door zowat 11.000 orthopedische chirurgen in een 60-tal landen gebruikt. Het bedrijfje telt 23 werknemers, voor een omzet van omgerekend 4,29 miljoen euro.

Materialise-stichter Fried Vancraen: “De software van OrthoView wordt vandaag al in 2.000 ziekenhuizen gebruikt, in combinatie met PACS-systemen (Picture Archiving Communications Systems, redactie). We kunnen hen nu zowel 2D- als 3D-planningtools aanbieden voor zowat elk type van medische beelden."

Medeoprichter John Chambers van OrthoView: "3D is een natuurlijk verlengstuk van onze software, maar een bedrijf dat dit soort expertise wil opbouwen, staat voor vele jaren van ontwikkeling en een gigantische investering. Materialise is al een marktleider op dat vlak."

Nog in september van dit jaar maakte Materialise de vervanging van een volledig knie bekend met behulp van hun eigen operatieve preplanningsoftware (zie leestip onderaan).
Daarbij werd op basis van uitsluitend radiologische 2D-beelden de ingreep minutieus gepland en werden alle patiëntspecifieke chirurgische instrumentatie om de knie te plaatsen in 3D geprint.

 

Bron: Techpost gemonitord door Engineenringnet.be

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us