LEUVEN MINDGATE

Innovatief platform LCIE wil ondernemingszin uitdragen


LCIE, voluit Leuven Community for Innovation driven Entrepreneurship, kan na een proefperiode vorig academiejaar nu voor het eerst op volle toeren draaien. De nieuwe gemeenschap wil iedereen met ondernemende ambities van start tot finish begeleiden. “Er bestaan in Vlaanderen al veel initiatieven om ondernemerschap te stimuleren, maar het landschap is erg versnipperd en soms weinig transparant”, stelt coördinator Wim Fyen van LRD (KU Leuven Research & Development). “LCIE heeft daarom onder meer als doel om een laagdrempelig aanspreekpunt binnen de universiteit te vormen. Daarbij richten we ons niet per definitie op de CEO-profielen, maar evenzeer op gemotiveerden die een sterke meerwaarde kunnen betekenen in een start-up team of die vanuit hun rol als onderzoeker of prof een nieuwe technologie mee op de markt lanceren.”

Via een kruisbestuivingsmodel wil LCIE studenten en onderzoekers stimuleren om samen ondernemend te denken. De KU Leuven biedt daartoe structurele ondersteuning via onder meer een speciaal lessenpakket onder de vleugels van de LCIE Entrepreneurship Academy, in samenwerking met de faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen. Voor meer info zie: http://feb.kuleuven.be/leuven/student/praktijk-en-ondernemerschap/lcie

Daarnaast biedt LCIE verschillende vormen van faciliteiten aan, waaronder vergaderruimtes op verschillende Leuvense locaties en een incubator op de campus Arenberg.

Exemplarisch voor de collaboratieve werking van LCIE is de Law Incubator IusStart. Hierbinnen geven masterstudenten van de rechtsfaculteit kosteloos juridisch advies aan start-ups, onder begeleiding van doctorandi, professoren en advocaten. Ze kunnen zich op deze manier trainen in oplossingsgericht denken en komen al tijdens hun studies in aanraking met ondernemerschap. De start-ups krijgen op deze manier laagdrempelig juridisch advies.

Een van de eerste start-ups die van de Law Incubator IusStart gebruik kon maken is DataCamp.com, dat online betalende lessen aanbiedt in data-analyse en statistiek. DataCamp.com heeft vandaag reeds meer dan 70,000 gebruikers en samenwerkingen met onder meer professoren van Princeton University en University of Washington. “Via IusStart kregen we de nodige juridische expertise waar we zelf niet over beschikten. Dit stelde ons in staat om de eerste legale uitdagingen te overwinnen met een gerust gevoel, en zette ons op weg richting gespecialiseerd juridisch advies”, aldus CEO Jonathan Cornelissen.

Met een aanpak op maat en een waaier aan mogelijkheden tot samenwerken - voor zowel studenten, doctorandi als professoren - werkt LCIE een verrijkende start-up-mentaliteit in de hand. ‘Op die manier willen we de gehele Associatie KU Leuven ondernemender maken. Iedereen heeft daarin een plaats, naar zijn eigen voorkeur en talent’, aldus Fyen.

Contact

Wim Fyen, coördinator LCIE en Innovation Manager KU Leuven R&D: Spin-off en Innovatie, tel.: 016 32 99 78, e-mail: wim.fyen@lrd.kuleuven.be, GSM: 0496/063952 (http://www.lcie.be)

Gert Trekels, LCIE incubator manager, e-mail: gert.trekels@lcie.be, GSM: 0485/807119 (http://www.lcie.be)

Jonathan Cornelissen, CEO Datacamp, e-mail: jonathan@datacamp.com; tel.: 0495/257811 (https://www.datacamp.com)

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us