LEUVEN MINDGATE

Gebruiksvriendelijker slaapmonitoring dankzij innovatieve multisensor systemen


NXT_SLEEP onderzoek

Een consortium van partners bundelt sedert januari 2013 de krachten in NXT_SLEEP, een research project binnen het iMinds’ ICON onderzoeksprogramma. Ze leggen zich toe op de aanpak van slaap-gerelateerde ademhalingsstoornissen, zoals snurken en slaapapneu. NXT_SLEEP ontwikkelt daartoe geavanceerde monitoringsystemen die gebruik maken van nieuwe sensoren, waaronder een slimme matrastopper die door integratie van verschillende technologieën beweging (en daaruit ademhaling en hartritme) kan meten, maar ook temperatuur en vochtigheid tijdens de slaap. Het onderzoeksproject loopt pas eind 2014 af, maar NXT_SLEEP kan nu al uitpakken met overtuigende resultaten.

Multi-sensor slaapmonitoring

Vandaag worden slaapstoornissen vastgesteld via polysomnografie (PSG), een complexe slaaptest die moet worden uitgevoerd in een slaaplabo, onder toezicht van een specialist. De procedure is onaangenaam en duur, en regelmatige metingen zijn slechts mogelijk bij een beperkt aantal mensen. “Door het gebruik van nieuwe sensoren en een iets andere aanpak, biedt NXT_SLEEP hiervoor een oplossing,” aldus Prof. Wilfried De Backer van UZ Antwerpen, partner in het projectconsortium. De patiënt zal niet alleen op een comfortabeler manier kunnen deelnemen aan het meetonderzoek, hij of zij zal ook in de eigen woning gemonitord kunnen worden, en dit over een langere periode. Dit zal op zijn beurt leiden tot objectievere metingen en diagnoses, en biedt mogelijkheden voor screening en opvolging van therapieën.

Slimme dataverwerking en -visualisatie

Belangrijke uitdagingen voor het NXT_SLEEP project waren onder meer de verwerking en de visualisering van alle verkregen sensordata. NXT_SLEEP staat voor slaapmonitoring die intelligent met meetdata omgaat. “We ontwikkelden algoritmes die in al die data bepaalde patronen en kenmerken zoeken, die deze enorme datahoeveelheden automatisch analyseren om zo de slaapexpert een overzichtelijk rapport te kunnen aanbieden,” legt Steven Vandeput (iMinds - STADIUS - KU Leuven) uit.

Slapen en het brein

VOKA Health Community, een van de leden in de gebruikerscommissie van NXT_SLEEP, zette in 2014 – het Jaar van het Brein – zijn jaarlijkse congres op rond de vele factoren die de werking van onze hersenen beïnvloeden, zoals de slaap. Het NXT_SLEEP project kreeg er dan ook een prominente plaats, met een presentatie door onderzoekers An Jacobs (iMinds - SMIT - VUB) en Steven Vandeput (iMinds - STADIUS - KU Leuven). NXT_SLEEP wordt ook gedemonstreerd tijdens iMinds The Conference 2014, op 23 oktober in Brussel.

Verken het onderzoeksproject NXT_SLEEP:  http://www.iminds.be/nl/projecten/2014/03/05/nxt_sleep

Meer over iMinds The Conference 2014: www.iminds.be/Conference2014

 

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us