LEUVEN MINDGATE

KMO’s die innovatieve internetapplicaties ontwikkelen kunnen een beroep doen op Europees fonds van 80 miljoen euro


Innovatieve KMO’s zijn een prioriteit voor Vlaanderen en Europa. In Vlaanderen begeleidt iMinds – het digitale onderzoekscentrum – al geruime tijd ondernemingen bij hun digitale productinnovatie en verdere groei. En nu maakt ook Europa fondsen vrij voor de ontwikkeling van internetapplicaties door lokale KMO’s, in het kader van haar FIWARE-programma.

FIWARE resulteerde eerder in de creatie van de bouwstenen die het internet van morgen vorm moeten geven. In een vervolgtraject moedigt Europa KMO’s nu aan om die bouwstenen te gebruiken voor het ontwikkelen van innovatieve internettoepassingen. De Europese Commissie heeft daarbij de doelstelling geformuleerd om – aan het einde van het FIWARE-programma – ten minste 300 succesvolle digitale start-ups te hebben gecreëerd.

iMinds lanceert haar oproep voor projecten

iMinds is nauw betrokken bij FIWARE – en lanceert in opdracht van de Europese Commissie nu de oproep voor projectideeën in de creatieve en culturele sector. De nadruk ligt op de ontwikkeling van internettoepassingen in o.a. de domeinen van gaming, reclame en podiumkunsten – maar projectvoorstellen met betrekking tot andere creatieve sectoren zijn ook meer dan welkom. 

Vanaf 1 oktober kunnen ondernemers en mensen met ideeën hun projectvoorstellen indienen ophttp://www.creatifi.eu/De volgende maanden volgen er nog gelijkaardige projectoproepen voor een aantal andere sectoren.

Op basis van deze projectoproep zullen in december 2014 meer dan 60 applicaties worden geselecteerd, waarna de projecten in januari 2015 van start gaan. iMinds zal de betrokken teams voorzien van technische ondersteuning, business model coaching, support inzake co-creatie, prototypedesign en –ontwikkeling, en hen helpen bij de technologische validatie van hun nieuwe internettoepassingen, bijvoorbeeld door middel van proeftuinonderzoek.

Unieke kans voor ondernemers uit heel Europa

“FIWARE is meer dan een projectoproep,” zegt Ingrid Willems, Entrepreneur in Residence bij iMinds. “Het is een visie, en een unieke kans voor Europese ondernemers om nog meer het verschil te maken. Dankzij FIWARE zullen tal van nieuwe ondernemingen ontstaan die de toekomst van het internet mee vorm geven, en een positieve impact zullen hebben op de Europese economie. Deelnemers kunnen werken in een internationale omgeving en iMinds zal hen ondersteunen bij de lancering van hun ideeën.”

Over iMinds

iMinds, het Vlaamse digitale onderzoekscentrum, bundelt de krachten van haar 850+ onderzoekers aan vijf Vlaamse universiteiten voor strategisch en toegepast onderzoek in domeinen zoals ICT, Media en Health. Samen met haar onderzoekspartners (bedrijven, overheden en non-profitorganisaties) vertaalt iMinds digitale knowhow in concrete producten en diensten. Daarnaast begeleidt iMinds onderzoekers, jonge ondernemers en start-ups bij het succesvol naar de markt brengen van hun idee. Meer informatie: http://www.iminds.be

Contact

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us