LEUVEN MINDGATE

Luceda Photonics ontvangt groeifinanciering voor de ontwikkeling en marketing van een softwarepakket voor het ontwerpen van optische chips


Imec’s investmenteringsfonds, Fidimec en SOFI I, het spin-off investmenteringsfonds van de Vlaamse overheid, investeren EUR 340k in Luceda Photonics, een spin-off van UGent, VUB en imec. Luceda Photonics zal met deze financiering zijn ontwerpsoftware voor optische chips commercialiseren en investeren in R&D voor de ontwikkeling van nieuwe producten.

LUCEDA Photonics werd in 2014 opgericht als spin-off van UGent, VUB en imec. Het bedrijf biedt een volledige ontwerpflow voor optische chips, gaande van componentontwerp en simulatie, over circuitomschrijving en layout tot tape-out en testing. Luceda Photonics’ ontwerpsoftware is gebaseerd op de IPKISS ontwerpomgeving, een modern en wereldwijd gebruikt softwarepakket dat het ontwerpproces van optische chips meer robuust, reproduceerbaar en nauwkeurig maakt.

De IPKISS ontwerpomgeving werd oorspronkelijk ontwikkeld door UGent’s Photonics Research Group en imec’s geassocieerd lab aan de UGent, INTEC. VUB’s B-PHOT team ontwikkelde een aanvullende unieke designsoftware (B-CALM) die efficiënt design van opto-elektronische koppelstructuren in ultra-hoge snelheid optische chips, mogelijk maakt.

De datacom- en telecomsector voorspelt dat de vraag naar bandbreedte in de komende 2 jaar minstens 5 maal groter zal zijn dan vandaag. Dit is voornamelijk het gevolg van het stijgend gebruik van toepassingen zoals Youtube, Netflix en SAAS (software as a service). Optische netwerken kunnen datastromen verwerken die 10 tot 100 keer groter zijn dan de klassieke koperkabels, maar een brede adoptie van de technologie vereist efficiënte optische chips.

Erwin De Baetselier, CEO van Luceda Photonics: “We willen met onze ontwerpsoftware designers van optische chips dezelfde first-time-right ontwerpervaring bieden als ontwerpers van elektronische chips vandaag de dag als vanzelfsprekend beschouwen. De robuuste designfow van IPKISS zal onze klanten kortere ontwerpcylci opleveren met aanzienlijke tijdsbesparing en dalende kosten tot gevolg.”

Prof. Roel Baets, professor fotonica aan UGent en hoofd van imec’s geassocieerd fotonica lab aan UGent (INTEC): “Optische chips zijn in volle opgang en zullen binnenkort mainstream industriële realiteit zijn voor een brede waaier van toepassingen. UGent’s Photonics Research Group en imec’s geassocieerd fotonica lab aan UGent hebben de voorbije jaren geïnvesteerd in de ontwikkeling van een unieke ontwerpomgeving voor optische chips. Vandaag is het juiste moment om hiermee naar de markt te gaan. We zijn ervan overtuigd dat Luceda Photonics een substantiële en blijvende impact zal hebben op deze opkomende industrie.”

Prof. Hugo Thienpont, hoofd van VUB’s B-PHOT team: “Met B-CALM in zijn productportfolio biedt Luceda Photonics een unieke designsoftware voor efficiënt design van koppelstructuren aan sub-wavelength plasmonische opto-elektronische componenten. Daardoor staat Luceda Photonics in pole positie voor ontwerp van ultra-hoge snelheid optische chips zoals gebruikt in datacenters en supercomputers ”

Over Luceda Photonics
Luceda Photonics wil de ontwerpers van fotonische IC’s dezelfde “first-time-right” ervaring geven die vandaag reeds door de elektronica-ontwerpers als vanzelfsprekend beschouwd wordt.
Luceda Fotonica verenigt meer dan 50 jaar ervaring in fotonisch IC design. Vandaag reeds doen verschillende internationale onderzoeksinstituten en industriële R&D teams beroep op de expertise van het team voor de ontwikkeling van computermodellen voor fabricage (PDKs) en voor het ontwerp en validatie van fotonische ICs.

Over Photonics Research Group/UGent
De Photonics Research Group van de UGent heeft een wetenschappelijke staf van ongeveer 70 wetenschappers, en is actief op het gebied van fotonische integratie op silicium IC platforms en op de toepassing ervan in de informatie-en communicatietechnologie, in sensoren en in de life sciences. De groep richt zich op nieuwe concepten voor fotonische geïntegreerde schakelingen, op de onderliggende technologieën en de bijbehorende ontwerpmethodologieën. Plateau, het fotonica innovatiecentrum van UGent, coördineert het business development bij de fotonica onderzoeksgroep, ondersteund door het Industrieel Onderzoeksfonds (IOF).
Universiteit Gent (UGent) is een pluralistische universiteit met meer dan 41.000 studenten en bijna 9.000 personeelsleden UGent biedt bachelor, master- en doctoraatsopleidingen, verspreid over 11 faculteiten.

Over SOFI I
Met het SOFI-fonds stelt Vlaanderen middelen beschikbaar om de ideeën van beloftevolle onderzoekers om te zetten naar nieuwe producten, diensten en processen. SOFI - het Spin-Off Financieringsinstrument – beschikt over 20 miljoen euro risicokapitaal voor het opzetten van nieuwe, innovatieve bedrijven die voortvloeien uit de succesverhalen van de strategische onderzoekscentra VIB (biotechnologie), imec (nanotechnologie), iMinds (ICT en digitale media) en VITO (energie en duurzaamheid).
Omwille van het succes besloot Vlaanderen ook werk te maken van bijkomend risicokapitaal voor innovatieve ontwikkelingen aan de universiteiten en hogescholen. Hiervoor werd in het voorjaar van 2013 SOFI II geïntroduceerd. Onderzoekers kunnen er terecht voor kapitaalparticipaties of converteerbare leningen tot 1 miljoen euro, maar ook voor kleine startleningen tot 50.000 euro. De coördinatie van het fonds gebeurt door de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV.

Over imec
Imec verricht onderzoek dat tot de wereldtop behoort in het domein van nano-elektronica. Imec koppelt zijn innovatieve kracht aan wereldwijde partnerships in ICT, gezondheidszorg en energie. Zo worden er technologische oplossingen ontwikkeld die relevant zijn voor de industrie. In een unieke hightech omgeving is imec’s internationaal toptalent gedreven om de bouwblokken te ontwikkelen voor een beter leven in een duurzame maatschappij.
Imec's hoofdkantoor is gevestigd in Leuven, België. Imec heeft kantoren in België, Nederland, Taiwan, Verenigde Staten, China, India en Japan. Het onderzoekscentrum telt meer dan 2080 medewerkers waarvan meer dan 670 industriële residenten en gastonderzoekers. In 2013 bedroeg imec's budget (P&L) 332 miljoen euro. Meer informatie kan je vinden op www.imec.be . Blijf op de hoogte van wat er gebeurt op imec via ons maandelijks imec magazine, beschikbaar op tablet en smartphone (iOS en Android), of via the website www.imec.be/imecmagazine
Imec is een geregistreerd trademark voor de activiteiten van IMEC International (stichting van openbaar nut volgens Belgisch recht), imec België (IMEC vzw gesteund door de Vlaamse Overheid), imec Nederland (Stichting IMEC Nederland, deel van Holst Centre dat gesteund wordt door de Nederlandse Overheid), imec Taiwan (IMEC Taiwan Co.), imec China (IMEC Microelectronics (Shanghai) Co. Ltd.) en imec India (Imec India Private Limited).

Over FIDIMEC
FIDIMEC NV is opgezet als financieringsvehikel van imec. Het oprichten van spin-offs is één van de manieren waarmee imec innovatie in de Vlaamse industrie ondersteunt.
Fidimec neemt hierbij een bijzondere positie in door in het allereerste, pre-commercieel stadium van de ontwikkeling van de spin-off te investeren. Fidimec wil door zijn financiering de imec spin-offs de mogelijkheid geven om hun technologie te ontwikkelen en hun eerste klanten kunnen overtuigen en op die manier de basis te leggen voor verdere groei.

Over het Brusselse Fotonica Team van de Vije Universiteit Brussel
Het Brusselse Fotonica Team B-PHOT van de Vrije Universiteit Brussel is een belangrijke speler in Europa op gebied van lichttechnologie en geminiaturiseerde fotonische systemen. De groep telt 65 onderzoekers en technologische medewerkers en steunt of unieke micro-optische technologieplatformen en prototypeerlijnen voor haar baanbrekend onderzoek. B-PHOT VUB staat aan de wereldtop met haar know-how in optisch ontwerp, optische karakterisatietechnieken, snelle prototypering, en haar track-record in industriële innovatie,
De Vrije Universiteit Brussel is een volwaardige, middelgrote universiteit gelocaliseerd in de hoofdstad van Europa met als basisfilosofie het principe van “Vrij Onderzoek”. Zij biedt bachelor, master, en doctoraatsopleidingen aan 13 000 studenten verdeeld over 8 faculteiten.


Meer informatie omtrent Luceda Photonics kun je vinden bij www.lucedaphotonics.com

Contact:
Erwin De Baetselier
Tel: +32 (0)52 339 838
erwin@lucedaphotonics.com

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us