LEUVEN MINDGATE

Na eerste week drie procent meer technologiestudenten in Vlaanderen


Bron: Engineeringnet.be

Voor het derde jaar op rij zal Engineeringnet de Technologiebarometer van partnerorganisatie Agoria op de voet volgen. De eerste inschrijvingscijfers voor het hoger onderwijs ogen goed: +3%.
Technologiefederatie Agoria volgt met de technologiebarometer dagelijks de evolutie van de inschrijvingen voor technologierichtingen aan het hoger onderwijs.

Uit de eerste inschrijvingscijfers voor het hoger onderwijs blijkt dat zich na één week zich welgeteld 3.447 studenten hebben ingeschreven voor de richtingen ICT, professionele bachelor technologie, master industriële wetenschappen & technologie en ingenieurswetenschappen. Dat is 3% meer dan op hetzelfde tijdstip vorig jaar.Vorig jaar eindigde de inschrijvingsperiode met 7.248 generatiestudenten, een lichte stijging van 2%. Dat werd toen – ondanks de hogere ambities – ervaren als een positief signaal. De vaststelling dat de toename van het aantal studenten zich al voor het derde jaar op rij doorzette, bevestigde toen de hoop op een trendbreuk. De vorige twee decennia bleef het aantal beginnende technologiestudenten namelijk steevast dalen.

De keerzijde van de medaille was een interne verschuiving : zo waren er stevig minder kandidaten voor de studies burgerlijk ingenieur -10% zelfs - en het aantal voor industrieel ingenieur steeg met 17%.

Wel is het zo dat op de lange termijn het aantal studenten burgerlijk ingenieur redelijk stabiel is gebleven (rond 1.000), terwijl dat van de toekomstige industrieel ingenieurs méér dan halveerde. Ter illustratie: in topjaar 1987 schreven zich nog ruim 5.000 studenten in voor richting 'industrieel ingenieur' alleen. Vorig jaar waren dat er zowat 2.000, wat op dat ogenblik dan nog een stijging vertegenwoordigde van +17% in vergelijking met 2012.

“De invoering van de oriënteringsproef of ijkingsproef kan een verklaring zijn voor dit fenomeen,” meent Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen.
Het gevolg is dat de situatie door de te lage instroom prangend blijft, stelt De Pril: "We schatten dat er nu jaarlijks een 800-tal ingenieurs te weinig afstudeert om te voldoen aan de vraag van de arbeidsmarkt.”

Nochtans bieden technische studies schitterende jobkansen: 94% van deze gediplomeerden vindt binnen het jaar werk, zo blijkt uit gegevens van de VDAB en dat percentage ligt ruim boven het algemene gemiddelde van afgestudeerden uit het hoger onderwijs die binnen het jaar een job vinden (87%).

Om weer een evenwicht te bereiken op onze arbeidsmarkt, schat Agoria dat er minstens 9.000 studenten op jaarbasis aan een technologische studierichting moeten starten.

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us