LEUVEN MINDGATE

Studenten bouwen verbeterde drone die pakketten levert


Bron: Engineeringnet.be

Technisch gezien kan het: een onbemand vliegtuig bouwen dat bestellingen of documenten oppikt en 30 km verder aflevert. Dit bewezen masterstudenten burgerlijk ingenieur Cyriel Notteboom, Menno Hochstenbach en Maarten Verbandt voor hun KU Leuven masterproef. Hun VertiKUL (zoals ze de drone hebben gedoopt) bevat echter een aantal opvallende technische verbeteringen ten opzichte van andere drones.

“De eerste drones werden gebouwd naar het model van een helikopter. Dat geeft veel precisie, maar is niet geschikt om snel lange afstanden mee af te leggen. Het kost gewoon te veel energie,” zegt masterstudent burgerlijk ingenieur Cyriel Notteboom.
“Wij hebben de hoge snelheid van een vliegtuig gecombineerd met de opstijg- en landingscapaciteiten van een helikopter.” De vier propellers van het toestel zorgen tijdens het opstijgen en landen voor de nodige draagkracht, waarna het toestel zijn neus 90° naar voren kantelt en efficiënt verder vliegt met behulp van zijn vleugels. De controle van het toestel gebeurt door de snelheid van elke propeller individueel aan te sturen waardoor geen extra bewegende onderdelen nodig zijn en het geheel robuust en betrouwbaar is.
Het vliegtuigje vertrekt met een opgeladen batterij en een pakketje van 1 kilo. Aan de hand van een GPS signaal vliegt het naar zijn bestemming die tot 30 kilometer verderop kan liggen. Eenmaal op locatie maakt het een heel nauwkeurige landing.

Maarten Verbandt: “We hebben het landingssysteem zo ontworpen dat het toestel heel nauwkeurig op de grond kan neerkomen. Dat gebeurt allemaal automatisch op een cirkelvorming landingsplatform. Om ook ’s avonds te kunnen landen zijn de platformen in het donker verlicht met LEDs.”

Begeleider en doctoraatsstudent Bart Theys: "Voorlopig kunnen zo’n drones nog niet commercieel ingezet worden. Bedrijven als Amazon zijn natuurlijk zeer geïnteresseerd, maar er is momenteel nog geen wetgeving over gebruik van het luchtruim."

"Er gaan nog flink wat wetsvoorstellen moeten passeren voor je pizza automatisch op je tuintafel wordt bezorgd. Ons is het voorlopig om de technische uitdagingen te doen."Dankzij Cyriel, Menno en Maarten staan we weer een stuk verder, en zij mogen zich nu met recht Master of Engineering noemen.”

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us